Öppenhet och kontroll!

Öppenhet är det viktigaste att arbeta för i alla länder, även i vårt land. populistiska partier, extremister och Sverigedemokraterna står för det motsatta, det stängda det slutna och det förvridna. DEt öppna, mångkulturella och tillåtande samhället skapar demokrati. Snacket om att bara värna det egna landet är inneslutande och bakåtsträvande. Globaliseringen kräver att vi anpassar samhället till det öppna med många olikheter, det finns ingen annan väg. Humanism, rättvisa, öppenhet är vad vi vill våra barn ska växa upp i där ekonomi och hållbarhet skapar tillväxt. Och om det är nåt vi behöver just nu i världen så är det tillväxt! 

Den djupa kris vi är inne i just nu är svårare än många tror. Vi har gjort ett antal stora misstag när vi konstruerade euron som nu måste göra om. Om länder kan missbruka sin ekonomi som länder nu gör och gjort så måste något vara fel. 

Vi måste ha ekonomiska marknader som fungerar där politiken i länderna inte har makten när den missbrukas. Vi måste ha en global ansats där vi i Sverige kan visa vägen med den politik som vi fört. Vi måste se tillbaka och se på de goda exempel, där Sverige är ett, och forma en ekonomisk politik som klarast ut de problem som vi står inför. Idag investerar företag från Europa utanför Europa, vi måste få dessa företag att vilja investera här. 

Det har varit tuffa förhandlingar i EU där liberalerna och Lena ek varit väldigt drivande. Med råg i ryggen från den Svenska ekonomiska politiken som verkligen lyckats.

Det måste vara ett gemensamt intresse för oss i Europa att de villkor som ställs upp för ett ekonomiskt samarbete och som länderna ska uppnå inte kan missbrukas. När länder inte lever upp till kraven, då måste de andra länderna i Europa kunna agera. 

2 kommentarer

  1. Patrick T

    Hej i höstmörkret!

    Oftast håller jag med dej, men nu vänder jag mej emot lite av det som du förmedlar.
    Inte så att jag sågar dej och din uppfattning, men snarast vad vi svenskar är uppvuxna med. Ville, Valle & Viktor blandat med en storpotät som var vilse i pannkakan kan skada den bäste!:-P

    Jag har suttit och försökt förstå vad det är för fadd smak jag känner när jag hör demokrati, jämlikhet, rättvisa, globalisering, humanism och sånt. När det gäller ordet tillväxt får jag nästan kväljningar..

    Det jag sitter och funderar över är om inte socialism och kommunism är ganska synonymt med demokrati.

    Något jag stött på ofta är att folk tror att landet USA är en demokrati. Det är dubbelfel; uSA är en republik bestående av flera lagstiftande Stater, inte ett homogent land med demokrati.
    Sånt får man aldrig höra av en demokrat. Inte heller att brottsvågen som startade i uSA på 60-talet kan härledas till ”demokratiseringen” av samhället och den svällande staten.

    Nä, klockan är mycket. Politiska funderingar har sin tid, sänggåendet har sin tid….

    Nån gång kanske jag tänkt klart på detta och har en bra bas att stå på, men nu är det många lösa ändar att dra i.

    En sak är klar: tillväxt är inte hållbart på en fläck, och därmed inget att sträva efter.

    Ha en bra helg! 🙂
    Over and out.

  2. Maria Kristoffersson

    Hej Patrik.
    Jag tror inte att USA är den ultimata demokratin, tvärtom så har de en demokrati som bara fungerar för utvalda grupper. en sann Demokrati kräver att alla har lika möjligheter och det finns inte i USA! Även då det gäller tilväxt så finns det olika sortens tillväxt, den hållbara tillväxten som tar hänsyn till ekologi, sociala sfärer coh ekonomi. För mig så är tillväxt nödvänigt för att utveckla och skapa resurser för välfärd. Men ajg vill bygga tillväxten på en hållbar energiförsörjning, på utveckling av väldärd, på lokalproducerad mat , på småföretagande som tar hänsyn till ekologi och sociala system likväl som man tjänar pengar. Så tillväxt kan vara både förödande, typ fabriker i Bangaldesh men även hållbar och värdeskapande för oss människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.