Sverige blir jämställt 2020!

Sverige blir jämställt 2020!

Den rubriken läste jag i DN vid frukost bordet när jag var och jobbade i Luleå i veckan. Om man följer den statistik som där presenteras så kommer vi att ha nått jämställdhet 2020. Det känns ju upplyftande efter att ha varit med på en konferens om kommunikationers där panelen bestod av enbart män.

Jämställdhet är viktigare än många tror och väldigt viktig om man vill skapa hållbara samhällen. Unga kvinnor bestämmer var det ska ske tillväxt har jag fått lära mig. Det är så att de platser som attraherar unga kvinnor växer, Tillväxt skapas alltså på de platsers där unga kvinnor vill bo.

Det är utmaningen för oss. Hur ska vi tänka då? Mer hästar, mer attraktiva boenden med nära service och barnomsorg, hög kvalité i skolorna och bra utbud av trendiga cafeer,  sociala träffpunkter med bra internettillgång för e handel och e tjänster, bra gym, bra tillgång till högre utbildning och god tillgång till internet och därmed till även de mest  fashionabla butikerna….

En kommentar

  1. Åsa

    Den viktigaste aspekten och stora utmaningen är geografisk jämställdhet. Hur ska små kommuner med utflyttning arbeta för detta? Kräv att staten åter tar ansvar för skola och äldreomsorg innan detta land bara består av Stockholm-Uppsala, Göteborg och Malmö medan resten är råvarukolonier för städer. Kräv vattenkraftåterbäring och reellt socialt ansvarstagande/corporate responsibility från företag som vill etablera gruvor, vindkraft med mera – innan exploatering bedöms. Bygg upp, inte montera ner (Södra Lapplands Forskningsenhet), möjligheter och infrastruktur för högskoleutbildning och forskning i inlandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.