Bevarande vs tillväxt?

Jag har engagerat mig i tillväxtfrågor under många år och på olika sätt och märker med förvåning vilket motstånd det finns mot tillväxt från parter som borde jobba för tillväxt.

Det jag noterat i dagarna är att Länsstyrelsen sätter bevarandemålen så högt ställda för länet att tillväxt blir omöjlig. Både när det gäller utbyggnad av hållbar energi som vindkraft för att nå klimatmålen till 2020 och när det gäller mineral och gruvnäring.

Kan det vara så att Länsstyrelsen i Västerbotten tappt bort tillväxtperspektivet när Region Västerbotten bildades och tog över tillväxtarbetet i länet.? Hur ser ni andra om engagerar er för läents utveckling och tillväxt på detta?
 

Är inte tillväxt en förutsättning för bevarande?

En kommentar

  1. Åsa

    Ett social-ekologiskt perspektiv är nödvändigt för att hantera tillväxtfrågor. Vindkraft är till exempel inte hållbar energi på vissa platser (om ens på några?) där de inte ”hinner” kompensera för de koldioxidutsläpp de genererar under sin livscykel.
    Gruvor med dagliga tunga biltransporter, vilken tillväxt ger det med urlakning i stora vattensystem?
    Frågan man bör ställa sig är nog vem det är som ska tillväxa och var, det område du själv bor i har krympt befolkningsmässigt och möjlighetsmässigt på bekostnad av nationell och global tillväxt, ska det bara fortsätta medan vi står med mössa i hand och säger ja tack, ta våra marker, dämm och töm och förändra våra vattenbiotoper, vi är så glada för vi har inga egna idéer och hade vi det skulle det ändå inte vara lönsamt i ett EU-perspektiv, det har marknaden sett till.
    Man kan inte bara oförblommerat säga tillväxt! och sen ska allt pressas ned i den köttkvarnen, utan varje projekt måste få sin utredning där de egentliga sakägarna måste tillfrågas på ett tidigt stadium.
    Men för den som tror på tillväxt måste det sociala och långsiktiga också följa med, vad behöver vi och många andra och vad har vi i Vma och för övrigt i inlandet? Det är en nöt som inte är så svår att knäcka. Om man inte stirrar sig blind på vad man bestämt ska vara tillväxt och hållbar energi i Stockholm eller Bryssel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.