Varför flyter pengarna bara förbi?

En resa i en kylig folkvagnsbuss upp över E 45 har idag landat i Jokkmokk. Du kan följa oss genom bilder och inspelningar på www.norrland2020.se eller på facebook Norrland2020.

Under Inlandsresan lyfter vi några generella frågor för att starta diskussionerna om framtidens norrländska inland. Ska Stockholm bestämma, eller vill vi göra det själva? Hur bygger vi en långsiktigt hållbar framtid? Kan vi möta morgondagens utmaningar med gårdagens lösningar? Är Norrlands inland är en förutsättning för ett hållbart Sverige?

Synpunkter och förslag som kom in ikväll var på hur man ska förändra skattesystemet för att skapa regionala och lokala skattebaser. Norra Sveriges rikedomar måste ge resurser tillbaka till de norrländska kommunerna. Vattenkraften är en stor fråga som Centerpartiet diskuterar bland annat i förslaget till nytt ideprogram där programgruppen lyfter fram hur kommuner som bidrar med vattenkraft ska ha nytta av dessa vinster.

I Jokkkmokk så finns det 10 vattenkraftverk men Jokkmokk kommun köper ända el från ett norskt bolag då Vattenfall inte kunde leverera till samma pris!!?

Vi resonerar om att lägga fastighetsskatt på vattenkraft till kommunerna, skatt på mineraler och råvaror, fastighetsskatt till kommunerna på vindkraft etc. När vi driver dessa frågor i regeringen så får vi i Centerpartiet inget gehör av Moderaterna.
Centerpartiet driver oförtrutet på dessa frågor i regeringen och blir allt tydligare i argumentationen.
 
Skogen som resurs diskuteras liksom reservatsbildningarna som hämmar skogsägare att bruka sin skog är ett bekymmer i norra Sverige. Flera goda förslag lyfts fram under kvällen som kommer att leda till reella politiska förslag för ett hållbart inland. Resan fortsätternu  till Gällivare på måndag där socialutskottets ordförande Anders W jonsson träffar Inlandsuppropet.  Sen kommer Kent Johansson vecka 7 till Vilhelmina och åker uppöver mot Arjeplog, så resan kommer att fortsätta nu under vintern och våren. Hör av dig om du vill få besök!

En kommentar

  1. Åsiktsmaskinen

    Anledningen till att Centern inte får gehör från Moderaterna är ju att M vet att ni lägger er platt i vilket fall som helst. Precis som ett äkta lydparti alltid gör.

    Se till att sätta hårt mot hårt någon gång, så ska ni se att saker och ting ändrar sig.

    Tills dess har ju vänstern just nu ett något liknande förslag. Jag tror säkert ni kan jämka ihop något alternativ som skulle passa er båda.

    Nej just det, sånt gör ju inte lydpartier. Förlåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.