Storskalig, enformig och likformig!

Det sprids i diverse vänstermedia att Centerpartiets partiledare i partiledardebatten sagt att den svenska välfärden är storskalig, enformig och likformig. Sanningen går att läsa sig till om man tittar i webbsändningen eller läser protokollen. Så här står det i riksdagens protokoll.

”Fru talman!
Antalet anställda i kommunfinansierad välfärd finns för Jonas Sjöstedt att läsa om i regeringens budget. Det finns en tabell där man kan följa det både procentuellt och antalsmässigt från 2006 och fram till i dag. Det är bra att Jonas Sjöstedt inte vill leka affär med den svenska välfärden. Att välja vård, skola, omsorg är inte som att välja bil, lunch eller semesterresa. Problemet tycker jag är snarare att Jonas Sjöstedt vill leka kolchos med den svenska välfärden – storskaligt, enformigt, likformigt. I den här regeringen har vi förbättrat välfärden för dem som använder den och för dem som jobbar i den svenska välfärden. Vi kombinerar det gemensamt skattefinansierade med möjligheten för den enskilde att välja aktör. Oavsett om det gäller privata eller offentliga aktörer har människor blivit mer nöjda. Det är ett faktum. Vi gör kvalitetsmätningar. Man har blivit mer nöjd med både service och bemötande. Det beror bland annat på en ökad mångfald och en förbättrad tillgänglighet. Naturligtvis finns det mycket kvar att göra både för offentliga och för privata aktörer vad gäller såväl skolresultat som kvalitet, vårdköer och arbetsvillkor till exempel. Men likformighet, Jonas Sjöstedt, storskalighet och enfald som följer av vinstförbud och stopp för den fria etableringsrätten knappast är lösningen på välfärdens problem. Låt mig nämna några siffror som kom från vårdföretagen för ett tag sedan. När det gäller hela den privata vårdsektorn kan man konstatera att 2,9 miljarder återinvesterades förra året och 2,6 miljarder plockades ut i utdelning. Framför allt är de små producentkooperativ och små företag som gör vinstutdelning då man inte har kunnat plocka ut lön under uppbyggnadsfasen. Det är statistik, svart på vitt. Min fråga till Jonas Sjöstedt är: Varför vill du leka kolchos med den svenska välfärden?”

Sanningen att det är fler som jobbar i välfärden idag än för 8 år sedan är svårsmält för V, sanningen att det är oerhört liten andel av vinster som gått till placeringar utomlands likaså. Det går inte att bygga en retorik på enskilda händelser som alla ogillar. Sanningen är att välfärden måste utvecklas för att klara av utmaningarna och jag tror på att det bäst sker i mindre enheter som själva styr över sina resurser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.