Stängsla ute en varg!

Det blir väldigt tydligt att MP är ett stadsparti då argumenten tryter när man närmar sig den verklighet som finns hos oss i norr. Landsbygden är inte inom pendlingsavstånd från stadskärnorna i våra stora städer. Landsbygden är hos oss där avstånden kräver tydliga villkor för fler jobb och förhållbar service som skolor, vård, ambulanser, distriktsköterskor, mackar och lanthandlare ska finnas då det är nödvändigt. Nödvändigt både för oss som bor här, för företagen och för alla de som besöker oss.

Följer debatten som direktsänds på webben ikväll där Annie Lööf debatterar med Gustaf Fridolin om landsbygden. Bland annat diskuteras hur kommuner kan köpa från den lokala bonden och den lokala matproducenten. Regeringen stöttar nu upp kommuner som vill använda upphandling som ett sätt att öka möjligheterna för lokala företag att få sälja mat till äldreomsorgen och de lokala skolorna. Det skapar jobb lokalt!

Debatten handlar också om den hundring som Fridolin räknat att det ska kosta i höjt bensinpris för landsbygdsbor. Men än vem jag pratar med så kör de mer bil än de 1500 mil per år som Fridolin tror är ett medel för vad folk på landsbygden kör varje år. Jag vet att bara de över 700 personer som pendlar till jobb utanför Vilhelmina kommun kör långt mycket mer.

Fridolin försvarade lastbilsskatten och säger att länder i Europa infört ett liknande system. Men Sverige är bra mycket längre och vidare, Sverige är ett av Europas länder med längsta transporterna främst till och från Norrland. Höjda kostnader för transporter skulle slå oerhört hårt mot landsbygden. Det är en skatt på avstånd där vi som är beroende av transporter är de som får betala.

Järnvägen diskuterades också där vi är överens om att den måste utvecklas och stärkas men vi är inte överens om att man inte bara kan använda tåg. Då tågtrafik aldrig kommer att gå till Stalon eller Slussfors eller någon annan liten ort i inlandet.

Annie lyfter hur viktigt det är att vara stolt över att vara landsbygdsbo och prata väl om våra egna orter är avgörande för att folk ska vilja flytta in, besöka och starta företag i just vår ort. En ort som bara svartmålas är ingen ort som lockar. Att bygga möjligheterna för landsbygden, behålla skolor, lanthandlare, mackar, akutplatser, ambulanser och distriktsköterskor och att skapa fler som kan leva av de gröna näringarna om kommuner handlar lokalt likväl som små serviceföretag som även de kan leva om fler handlar deras tjänster. Det handlar om jobb och det handlar om jobb och det handlar om jobb!

Rovdjurspolitiken lyftes också där MP ville att per pengar skulle gå till stängsel. Det är svårt att förstå hur vi ska kunna stängsla ute varg?!

Många viktiga frågor som är avgörande för hur villkoren ska se ut för oss som bor på landsbygden i Sverige efter valet 2014.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.