Företag utan vinst finns inte!

I Vilhelmina Aktuellt så annonserar olika politiska partier nu inför valet i höst. Annonser med politiska löften och budskap. I veckan var det inne en annons som såg ut såhär:

Namnlös

Det jag och säkert många fler reagerar över är hur man uttrycker sig mot företag. Är det så att alla företagare driver sina företag för profitens skull?

Min bild av företagares drivkrafter, vardag och villkor ser helt annorlunda ut.

Sanningen är att det inte skulle finnas ett enda företag om vinster i företag inte fanns. Så utan vinst inga företag! Det är nämligen inte möjligt att driva företag utan att ha en vinst för att kunna investera i förnyelse, utveckling, modernisering och för att hänga med i konkurrensen med andra företag. Den här annonsen andas en gången tid då Socialdemokraterna hade den här synen på företag. Socialdemokraterna nationellt andras en annan värdering medans Socialdemokraterna lokalt ligger i dåtid och inte förstår vilka signaler de är de sänder ut till det lokala näringslivet i den här typen av annonsering.

Att Vilhelmina ligger väldigt långt bak i mätningar av bl. a. företagsklimat har sin förklaring i den värdegrund som socialdemokraterna i Vilhelmina håller fast vid. Det är förödande och gör att Vilhelmina kommun kommer att hamna allt längre bak i mätningar och jämförelser med andra kommuner. Vilhelmina blir ifrånsprungen av kommuner som insett att företagen är den viktigaste pusselbiten för att kommunens verksamheter ska ha pengar att jobba med. Företagen bygger välfärden, inte tvärtom!

16 kommentarer

  1. Lena Andersson

    Det finns många företag som inte drivs i girigt vinstsyfte utan allt eventuellt överskott återinvesteras i verksamheten istället för att ägarna tar ut det som vinst! Det är självklart att fullt ut skattefinansierade vårdcentraler och skolor och äldreboenden inte ska tillåtas drivas i girigt vinstsyfte utan allt eventuellt överskott måste återinvesteras i verksamheten! Verksamheten fungerar givetvis även om inget överskott uppstår!

  2. Marianne R Johansson

    Intressant reflektion över Socialdemokraterna du gör där!
    Socialdemokraterna på riksdagsnivå har ju, precis som Centern, gått till höger! Det sägs ju lite nu och då att det är svårt att höra skillnaden på Socialdemokrater och Moderater. Medan Socialdemokrater på gräsrotsnivå fortfarande har gamla Socialdemokratiska värderingar, det är därför de förlorat mark i oponionen. Att de nu ändå går framåt, beror, tror jag, på att folk är arga och trötta på den regering vi har i dag! Vilhelminas Socialdemokrater kanske finns närmare gräsrotsnivån.
    Vad det gäller företagen, så är problemet att välfärdsföretag profiterar på utsatta människor med hjälp av gemensamma skattepengar! Dessutom är de inte till för alla, trots att man lever på gemensam skattkista. Om vi nu behöver privata välfärdsföretag, så kan ju de vara privata då, det vill säga, driv dem utan gemensamma skattemedel!
    Behövs dom så går det.
    I övrigt finns det många småföretagare som kämpar hårt, och också försörjer sig själva, och gör vinst! Jag kan inte se något problem med det, när man dessutom gör ett bra jobb och är en bra arbetsgivare.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Vi vet att andelen äldre av befolkningen ökar och att det blir svårt att finansiera äldreomsorg i framtidenutifrån hur befolkningens åldersstruktur ser ut. Oavsett politisk färg så kommer vi att tingas hitta nya lösningar. Det viktigaste för mig är att de äldre får en hög kvalité och en god omsorg. Det är inte viktigt vem som betalar ut lönen.
      Att köpa tjänster av ett företag som bygger om i lokalerna i äldreboendet eller att köpa tjänster av de som hjälper de äldre är för mig ingen skillnad. Det är däremot verkligt viktigt att kommunen följer upp ordentligt att den de köper in håller kvalitén. Både på byggjobbare och på omsorgsjobbet.

  3. Per-Ola Moström

    Kommuner bygger välfärden och alla ev. överskottspengar går tillbaka till välfärden!

    Privata företag bygger vinster! Och lägger pengarna i egna fickor istället!

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Så du menar att det ska vara förbjudet att gå med vinst och tillåtet att gå med underskott bara det är ”rätt” utförare?

  4. Stefan Rådström

    Visst finns det företag som går utan vinst. Dock inte särskilt länge.

    När det gäller själva annonsen säger den inte att man vill förbjuda företag att gå med vinst (det är väl till och med sedan länge lagstiftat om att företagen måste se till vinsten i första hand). Däremot är väl socialdemokraterna kända för sin njugghet gentemot vissa typer av företagande, och då i synnerhet småföretagande, vilket väl möjligen är det vi kan se ett exempel på här. I annonsen utgår man alltså ifrån att det är de privata välfärdsföretagen som är den största orsaken till godtycke (underförstått lidande) för ”de svaga, de äldre, barnen och de funktionshindrade”, vilket det inte finns några belägg för.

    Visserligen är det nolltolerans som ska råda när det gäller vanvård, men antalet fall jämfört med antalet vårdinstitutioner är mycket litet – det går att räkna i promille, vilket knappast är tillräckligt för att kunna dra några tvärsäkra slutsatser om effekten av privata vårdföretag jämfört med det offentliga.

    Det är alltså detta som gör annonsen så onödigt konfrontativ. Den ger en bild av företagare som inte stämmer med hur verkligheten ser ut. Risken blir förstås att denna vrångbild skrämmer innevånare i en så liten kommun bort från att själva ta upp företagarbanan. Men det ger kanske politiska poäng i stugorna inför det kommande valet. Eller kanske inte – men uppenbarligen tror man i alla fall det.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag tror att problemet är större än så. Det verkar som om många inom S tror att en kommun går runt av sig själv med statsstöd. De verkar inte ha förstått att kommunens pengar kommer in från de skatter som löntagare betalar in. Löntagare i den privata sektorn för in friska pengar i välfärden. Men det verkar många inte förstå.

  5. Oberoende Politisk Bedömare

    Det är sant att företag utan vinster inte existerar. Men det existerar många företag som INTE plockar skeppar ut ofantliga summor oskattade pengar ur landet. Innan marknaden bevisat att de kan hantera den problematiken på egen hand är det såklart helt rätt att förbjuda vinster. Detta för att våra svenska skattepengar skall göra mest nytta, och inte gå till riskkapitalbolag på någon okontrollerad ö.

    Det tror jag även du håller med om egentligen.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Jag gror att det måste finnas både regelverk för återinvesteringsr och uppföljning av de tjänster man köper oavsett om det är snöröjning eller hemtjänst. Uppföljningen och utvärderingen måste vara ett spetsigt verktyg.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Ja i mycket men inte i allt. M har för stor makt i regeringen och mer Centerpolitiker måste få plats. Så ett starkare mer politik för landsbygden.

  6. Pingback: Är vilhelminabon dum… | En fjällbos funderingar

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Ja, jag är jättestolt. Så hårt vi jobbat för pengar till små lanthandlare och mackar i glesbygden. Så hårt vi jobbat för att få stabilt bredband ute i landsbygden. Så tufft vi förhandlat för landsbygdsprogrammet.. Ja jag är stolt som bara den. Sen hur Maud valt att hantera Nuon affären är hennes sak, inte partiets.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.