Bestämmer om länets utveckling….

I veckan har jag startat upp det politiska arbetet efter en tid i vila från både jobb och politik. Jag hoppar fortfarande på kryckor och flänger åt och fram till lasarettet. Men I veckan har jag varit med på mitt första Landstingsfullmäktige som ny ledamot och på mitt sista Regionfullmäktige som ledamot representerandes Vilhelmina kommun. Den rollen kommer Annika Andersson att ta över. Jag kommer dock att fortsätta arbeta i regionfullmäktige fast då som representant för Landstinget. Så vi blir tre personer från Vilhelmina, Annika, jag och Åke Nilsson.

Vid regionfullmäktige antogs flera planer, regionplanen, digital agenda och kulturplanen. I regionplanen så handlar det om hur vi ska jobba för att fördela resurser för att utveckla länet, skapa tillväxt och skapa hållbarhet. Mycket av det som ska göras kommer att söka finansiering från EU och en klar koppling finns därför till den europeiska agendan och 2020 målen.

I den digitala agendan så pekar vi ut hur vi ska jobba för att skolan, vården , servicen och näringslivet ska stärkas med hjälp av digitala system och verktyg. Det var den förra IT ministern Anna-Karin Hatt som initierade det arbetet i länet där både Landstinget och Regionförbundet skrev under. centerpartiet har drivit på och lagt motioner som nu är inskrivna i den digitala agendan, det känns bra att kunna påverka så att den planen verkligen handlar om behoven ute bland Västerbottningarna i hela länet. Det var en liten invigningscermoni med Landshövdingen på plats.

Kulturplanen beskriver hur kulturen ska kunna vara en drivkraft för hela länets utveckling där jag lyfte fram den samiska kulturen och vikten av kultur för barn och unga.

I de hör planerna så har centerpartiet drivit på för jobben, miljön och hela länet, att utbildning på distans ska vara möjligt även för små byskolor, att livsmedel ska vara viktigt för att skapa tillväxt och hållbar landsbygd och att kulturen ska finnas nära medborgarna.

Nästa regionfullmäktige ska välja nya ledamöter i styrelser och olika utskott, grupper och nämnder. Då får vi ett nytt lag som ska driva på bland annat regionaliseringen för Norrland. Den frågan måste prioriteras för att vi ska nå fram de kommande åren. Ett demokratiskt valt parlament som håller samman alla frågor som berör en region måste vara det viktiga för att samla alla resurser och alla krafter där vi är tillräckligt många.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.