Omodernt sätt att tänka

Det är billigare att lägga en statlig verksamhet ute i landet än att lägga den i storstan. Det är fullt möjligt att bedriva statlig service via nätet och medborgare idag kan med tekniken. Ändå ska det vara så svårt, varför?

Helena Lindahl skriver i en debattare i VK om hur Arbetsförmedlingen centraliserar utifrån ett klassiskt gammalt socialistiskt tankesätt.

Centralisering är ett särdeles omodernt sätt att tänka. Idag gäller decentralisering för de som tänkt lite längre, och det statliga myndigheterna borde ta sig en rejäl funderare på vad som är bra för både medborgare och verksamhet. I Vilhelmina har vi en skattekunnig person som jobbar på distans uppkopplad mot skattekontor i Stockholm. Fungerar helt perfekt och kunderna kommer in och vill prata med tjänstemannen i TV,n. Det är billigare kontorshyror här hos oss på landsbygden, bättre infrastruktur via bredband och det går lika bra att koppla upp sig för en webbsänd träff som att sitta mitt emot varandra. Det fungerar och det blir allt fler som jobbar på detta sätt.

Varför ska det vara så svårt för Arbetsförmedlingen att lägga ner i städerna istället för på landsbygden? Varför kan de inte se fördelarna med att ha verksamhet ute i landet som både skapar jobb, ökad kvalité till lägre kostnad? Arbetsförmedlingen i Vilhelmina skulle kunna serva många stadsbor via nätet för många av de tjänster AF ansvarar för. Så tänk en gång till innan ni lägger ner den statliga verksamheten i landsbygd!

7 kommentarer

  1. Kenneth Hellberg

    Men arbetsförmedlingen, skatteverket och försäkringskassan reducerades i Vilhelmina under Alliansen styre….eller har jag missat något?

  2. Magnus Johansson

    Hej Maria!

    Jag håller med dig i sak att det verkar vara svårt att tänka ”bakvägen” och börja decentralicera, men som vanligt verkar du ha fastnat i samma hjulspår och kör med gammaldags retorik.
    ”Det är socialisternas fel”?

    Under åtta år har ditt ”glesbygdsparti” suttit vid makten och jag vet inte om resultatet är direkt något att stoltsera över?

    Hur det ser ut om socialdemokraterna får sitta åtta år är inte jag kropp att sia om. Men ett vet jag och det är att glesbygdspolitiker från alla partier måste börja samarbeta med varandra och dra åt samma håll och då med glesbygdens bästa i fokus. Det hjälper inte glesbygden att sitta och skylla på varandra.

  3. Suzanne Sellin

    Men om jag inte har fel försvann väl största delen av både arbetsförmedlingens, försäkringskassans och skattekontorets personal från Vilhelmina under Alliansens styre, dessutom flyttade de från centrumkärnan och blev otillgängliga för en stor del av befolkningen.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      De neddragningar som de statliga verken gjorde under Alliansens första år vid makten var utifrån beslut tagna av S regeringen. När Af flyttade från Centrum så slogs vi både Alliansen i Vilhelmina tillsammans med Åke från S för att få dem att ändra sig. Men de lyssnade inte. De statliga verken bör styras med tanken att skapa service i hela landet och där driver Centerpartiet att digitala distanslösningar ska införas. Nuvarande regering har nu gett i uppdrag att lägga ner af kontor. Problemet i det är att de lägger ner på landsbygden. Centerpartiet tycker att man ska göra tvärtom, lägga ner dyra kontor i städerna och decentralisera till mindre orter. Servicen kan sedan till stor del utföras via digitala lösningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.