Kvinnokamp och barnvagnar

Den internationella kvinnodagen, ska vi behöva ha en sån?
Det kan man fråga sig. När jag gick i skolan och kallades för Grupp åttan, så var könskampen självklar. Jag gick teknisk linje och var i rejält i underläge då klassen bestod av mest killar. Jag som fostrats tillsammans med mina systrar till att i det mesta klara oss själva, ta oss fram via diverse fordon och att tro på att vi klarade av det vi gav oss in på. Jag hade väldigt svårt för att se att killar hade gräddfil i skolan och att jag och andra tjejer fick kämpa så otroligt för de betyg som killarna bara ”fick”. Resultat var att jag kämpade för att bevisa att jag minsann kunde och att jag skulle hade bästa betygen när vi tog examen.

Idag är kampen lika viktig men den handlar om andra saker. Unga tjejer har det idag mycket tuffare än vad jag och min generation hade. Då handlade det naturligtvis också om hur vi såg ut men mer om vad vi gjorde. Idag handlar könskampen som unga tjejer tar om krav på att vara smal, snygg och att ställa upp på det som förväntas av dig som tjej. Förväntningar och krav som trycker ner och håller tillbaka.

Jag hörde Stefan Löfven i SVT västerbottensnytt från barnvagnsparaden i Umeå idag säga att det behövs mer stöd till kvinnojourer, rätt till heltid och mer stöd till utsatta kvinnor. Jag håller med om att det behövs mer pengar till kvinnojourer och att alla som vill ska ha rätt att jobba heltid. Men frågan är om det är det som är räddningen?

Det bästa vore ju om inga kvinnojourer behövdes att män slutar slå och att vi fostrar våra pojkar till trygga och jämställda män. Att kvinnor i hög grad jobbar deltid är ju för att de ska orka med ansvaret för barnen och familjen. Att jobba heltid kan knäcka den starkaste kvinna som lever i ett ojämställt förhållande där ansvaret fördelas ojämnt.

Det ojämställda samhället är problemet och det är det vi måste göra någonting åt. Att våga se och vilja göra någonting åt det ojämställda är ett måste. Men för att göra det måste könsmaktsanalysen vara tydlig och där finns det idag stora brister hos många makthavare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.