Ge mig åtminstone ett alternativ!

Så sorgligt och så oklokt. Hur ska norra Sverige kunna stå sig i konkurrens när vi blir ifrånsprungna? Jag är så besviken om det minister Shekarabi nu släppt om regionfrågan.

När vissa partier bara räknar vilka av de egna stolarna som skulle försvinna när antal politiker blir färre, när andra partier säger nej av bara farten och när vissa säger nej utan att ha ett alternativ. Jag har så svårt att se alternativet? Hur ska vi finansiera framtidens vård, tillväxt och stå starka i globaliteten?

Centerpartiet har varit beredd att diskutera frågan med det största regeringspartiet och vi har sett den som en verklig decentraliserngsreform. Först efter att Shekarabi berättat vad de tycker innehållet i en region ska vara har Centerpartiet varit beredda att diskutera geografi. Tyvärr ser vi här att Socialdemokraterna inte vill diskutera regionala skattebaser som återför vattenkraftspengar till regionen. I stället går man på kartan direkt och utesluter norra Sverige.

Jag hoppas verkligen att regeringen sänt ut ett skrämskott för att få nejsägarna att ta sig en funderare till. På vilket annat sätt än en regionalisering skulle ge norra Sverige rätt att behålla vinster från vatten, mineral, skog? Vilket annat alternativ skulle kunna decentralicera makt och resurser och skapa jobb i statliga myndigheter runt om i norra Sverige? Ge mig åtminstone ett alternativ!

11 kommentarer

  1. Michael Haglund

    Vad finns det för belägg för att vinster från våra naturtillgångar skulle återföras till norrlands länen vid en regionalisering?

  2. Carl-Axel Otterhall

    Hej Maria. Du får två förslag från mig:

    1. förstatliga vård, omsorg och skola. Lokala och regionala politiker ska inte hålla på med sånt.
    2. gör Norrland till en republik

  3. Olle

    Vi måste locka hit innovativa företag som förädlar våra norrlänska råvaror på plats så vinsterna kommer oss till godo. Finns många fina exempel på detta tex Martinssons i Bygdsiljum tex. Mitt företag med 17 anställda bidrar med många miljoner till vår kommuns skatteintäkter ,men inte är kommunen nöjd ändå utan motarbetar vår framtida utveckling trots detta . Tappade ett storjobb/kund på grund av de långa bygglovsutredningar de har 5 månader. Förstår inte S politikernas aviga inställning till företagande på landsbygden ?? .

  4. Patrik

    Hej Maria

    Ett alternativ som direkt dyker upp: Lägg ned landstinget! Flytta specialistvården över till staten och akut och hälsovården till kommunen som slipper vi dras med Politiker som Peter som tyckte att bästa besparingen var att lägga akutbilen i Åsele istället för där den kan ha gjort nytta i Umeå eller Skellefteå.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Håller inte med dig. Ge mig ett exempel på statlig verksamhet som fungerar väl.

      • Patrik

        Hej Maria.

        Jag måste kontra: Ge mig ett exempel där Landstinget fungerar väl?
        Det kan inte vara sjukvården för då ska man inte behöva vänta på vård och till och med dö för att landstinget har totalt misslyckat med sitt uppdrag. Ett exempel på det är journalsystemet. Jag har själv råkat ut för minst tre olika varianter i ett landsting.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

          Det finns nog både goda exempel och mindre lyckade. I stort är de svenska vården i landstingen av bra kvalite om vi jämför oss med många andra länder. Samtidigt har vi lagt mycket på central sjukvård och minskat resurser till vården nära, som sjukstugor och vårdcentraler. Jag tror på mindre enheter för den breda vården och spetsig specialisering.

          • Patrik

            Hej Maria

            Det är ju det jag säjer. Staten tar specialistvården(Spetsen) kommunen tar hand om vårdcentralerna så skippar vi en mellanstatlig nivå som kanske funkade för 30 år sedan. Visst ja: Jag pratade med en av Sveriges ledande sjukvårdspecialist och hen ansåg redan 1974 att landstingen redan då var en inkompetent kollos som slösade med skattemedel och mest var till för politiker.

            Med vänlig hälsning

            Patrik

          • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

            jag tror inte på statlig styrning då jag inte ser någon statlig verksamhet som fungerar bra. Det vi ser hos polisen , Af och Fk är inga goda exempel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.