Norrland, nattsvart eller en skala av färger?

Igår var jag i Skellefteå och debatterade landsbygd. Det var Västerbottensteatern som bjöd in mig för att tillsammans med två andra debattera landsbygd med PO Tidholm. Så här skriver teatern på sin hemsida: Po belyser skeva mediabilder och historiska orättvisor, hur glesbygdens dilemman hänger samman med storstädernas framväxt, väcker frågor kring vad det innebär att ”komma någonstans ifrån” och vad platsen gör med oss. Under hösten var Po Tidholm aktuell med dokumentärserien ”Resten av Sverige” i SVT. Där berättade han om en landsbygd i förändring och träffade människorna som envisas med att bo där – på gott och på ont. I det efterföljande panelsamtalet medverkar Po Tidholm, Leif Rehnström (CEO / Hello Future), Linnea Lindberg (Åsele kommunalråd), Maria Kristoffersson (fd kommunalråd Vilhelmina). Samtalsledare är Marcus Melinder från Norran.

Det blev en lång kväll och en intressant debatt. Det som jag gladde mig mest år var att PO faktiskt flyttat sig från det nattsvarta hörnet en bit in mot den mer ljusa framtidsbilder av Norrland. Det har varit fler än mig som varit tydligt kritiska till den bild som förmedlats som förstärkt den urbana normen och därmed gett anledning till än mer skeva beslut. Jag är fortfarande övertygad om att det krävs en nyanserad bild av Norrland för att den centrala makten ska hantera våra gemensamma resurser så att det gagnar hela landet. När den urbana normen blir den enda man ser så ger det underlag för beslut som utgår från den normen, där bilden av Norrland enbart är svart, tragisk och negativ.

Ni kommer att kunna följa debatten via Västerbottensteaterns egna podsändningar som ska ligga ute en vecka. Just nu ligger den inte ute, men den borde komma inom kort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>