Regionfrågan i fullmäktige idag

När idag regionfullmäktige går igång är jag i Jämtland för att jobba i några dagar med Centerpartiet där. Trist att missa fullmäktige men ibland gör jobbet före fritidspolitiken.

En av frågorna som lyfts idag är om Region Västerbotten och dess framtid. Jag tycker det är bra att vi bildar en direktvald, folkvald och demokratisk organisation där vi slår samman de statliga och landstingens ansvar med de kommunala. Idag är det bara landstingets politiker som är folkvalda. I Region Västerbotten är det partierna som väljer in och där frångås valresultat allt för ofta.

För att göra det med en bra start tycker jag att man ska göra en
extern Utvärdering av Region Västerbotten för att se vad som måste utvecklas och förändras. Det som kritiserats måste belysas och man borde titta på både representation, realia och resurser. Hur det sett ut, hur resurser fördelats och hur det prioriterats.

Även hur en regional fördelning ska se ut bör undersökas. Hur stärker vi hela länet och tar vara på möjligheterna i hela länet. Jag tycker också att olika verksamheter kan lokaliseras på kommunnivå. Umeå, Skellefteå och Lycksele är naturliga knutpunkter men olika verksamhetsområden kan lokaliserad till de kommuner som ligger långt framme inom det området. Att lokalisera samverkansfunktioner i kommunerna är ett bra sätt till både förankring och decentralisering.

Nu är ju mer än nio tiondelar av en kommande regions budget, vård. Även där måste vi tänka nytt och utveckla vården lokalt och nära. Jag tror att vi kan använda distansteknik så mycket mer för en nära vård i hela länet. Låta fler läkare få starta vårdcentraler och se till att folk får en fast doktor.

Det blir en spännande tid fram till nästa val då vi ska välja våra regionpolitiker, för första gången, i sann demokratisk anda.

6 kommentarer

 1. Åsa Össbo

  När det gäller utvärdering av Region Västerbotten håller jag fullständigt med dig! Detta är något vi kan lyfta som kommunens synpunkt vid KFM 24/4 då frågan kommer upp. Jag ansåg nog att vi skulle haft en snabbremiss till partierna om beslutet att bilda en Regionkommun men det står öppet att lämna synpunkter i frågan under KFM. När väl detta sjösätts kommer processen att behöva gå mycket snabbt om det ska hinnas med innan valet 2018.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Bra Åsa. Vi behöver även se hur funktioner kan decentraliseras, lokalt självstyre och hur resurser fördelas utifrån marknadens intressen, näringslivets struktur, befolkning, samhällsservice, infrastruktur etc.

 2. Viveka Abramsson

  ”Låta fler läkare få starta vårdcentraler och se till att folk får en fast doktor.”
  Kan du utveckla det lite mer? Är det något idag som hindrar läkare att starta vårdcentraler, finns det läkare som framfört det önskemålet i inlandet, vilka problem skulle det lösa och hur ska folk få en fast doktor när det i dag är svårt att rekrytera?

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Idag ställs det stora krav på någon som vill starta en vårdcentral. Olika funktioner ska finnas och kravlistan är lång. Jag vill att de som utbildar sig till öäkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster ska få starta verksamhet där de vill. Jag vet att det finns de som tittar på att starta i inlandet och jag hoppas verkligen att det blir av. Det behövs valfrihet så att människor kan välja själv och få en fast doktor. Själv har jag valt en doktor i Hoting bara för att vara säker på att det är samma doktor som möter mig när jag behöver hjälp med hälsan.

 3. Barbro Johansson

  Det är ett tråkigt att man vänder sig till andra orter för att få en kontinuitet med att träffa samma läkare ett misslyckande där man från Landstinget inte förmår att ge befolkningen den tryggheten.
  Det är inte bra att behöva upprepa sina behov för nya doktorer varje gång man har behov av sjukvård.
  Vi har haft läkare som varit trogna Vilhelmina under lång tid men de har vi inte längre.
  Det finns många privata läkare och inte minst inom större orter är det en regel mer än ett undantag,det är naturligtvis likadana krav på den privata mottagningen som den landstingsstyrda och det skall det vara.Det som däremot skiljer är väl att frågan om lönsamhet för den privata aktören som landstiget inte kan räkna med för dem är det en skyldighet att ge befolkningen sjukvård.Frågan är väl mer hur skall man lösa frågan med att avskaffa stafettläkare och erbjuda bra villkor för de som vill bo på mindre orter med allt bra som det medför även för den yrkesgruppen.För befolkningen är nog inte frågan om det är en privata läkare eller en landstingsanställd läkare man träffar utan att det är samma läkare som man känner och är trygg med.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Tack för din kommentar Barbro. Idag går många landsting på knäna för att de tvingas köpa stafettpersonal, både sjuksköterskor och läkare. Det talas om att förbjuda detta system men vad händer då?
   Jag vill lyfta den orättvisa som finns idag där den offentliga landstingsvården tillåts gå back medans de privata vårdcentralerna tvingas gå plus. Alla som drivit företag någon gång vet att ett företag måste gå med vinst alternativet är konkurs. Min tro är att många utbildade sjuksköterskor och läkare skulle vilja driva egna företag om de bara fick och kunde. Trösklarna är enormt höga idag för att driva en privat vårdcentral.
   Jag tror att om vi kan välja så väljer vi den bård som vi tycker fungerar bäst. Att ha en fast doktor måste vara en rättighet och då spelar det ingen roll om den doktorn jobbar i en privat eller offentlig vårdcentral. Det viktigaste är att den vård som ges har hög kvalité till och är kostnadseffektiv.
   Rädslan för det privata här i inlandet hindrar både utvecklingen och gör att invånarna får en sämre vård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>