Samling för politiska nördar, som jag!

Nu är det kommundagar för centerpartistiska kommun och landstingspolitiker från hela landet. I år håller vi till på Arlanda. Vädret har gjort att många haft problem att ta sig fram.

Annie börjar med att berätta om hur arbetet mot valet sett ut. Det är stor skillnad för oss i partiet hur det ser ut kommande val jämfört med hur det såg ut inför det förra. Vår politik om tolerans och humanism har gett oss en starkare grund att stå på. Vi måste ju också föreslå konkreta reformer och vassa förslag. Precis det vi nu gör.

Det kan inte vara så stor skillnad mellan arbetslösheten mellan inrikes födda som är 4% och utrikesfödda där 22% inte kommit in i ett jobb.. Det måste hanteras nu. Det måste finnas en framtid för alla som kommit så att de kan få ett bra liv i Sverige och bidra till samhället.

Vi vill ta bort arbetsgivaravgiften för de första två åren, för de som är nya på arbetsmarknaden som unga och nyanlända. Vi vill att man ska kunna få ett jobb och lära sig jobbet på jobbet, dvs med lägre ingångslön och lägre arbetsgivaravgifter för den som anställer de som behöver lära sig ett jobb på jobbet.

Nära och likvärdig vård kommer vi att driva på. Att få hjälp när man behöver det är ett behov som vi alla har. Alla behöver vård någon gång i livet. Allt för många unga mår dåligt och får ingen hjälp. Vi föreslår därför mer pengar till barn och ungdomspsykiatrin.

Det är tre dagar fullproppade med politik för hela landet. Jag önskar ni kunde varit med här och fått samma inspiration som vi som är här får.

2 kommentarer

 1. Michael Rönnlund

  Du skriver ”Nära och likvärdig vård kommer vi att driva på. ”.

  Hur kommer det sig att ditt parti och alla andra allianspartier röstade emot regeringens förslag om privata sjukvårdsförsäkringar inom offentligt finansierad vård?

  http://www.riksdagen.se/sv/aktuellt/2017/maj/11/nej-till-regeringens-forslag-om-privata-sjukvardsforsakringar-inom-offentligt-finansierad-vard/

  Privata sjukvårdsförsäkringar har blivit en gräddfil för de som har råd eller fått en sådan av sin arbetsgivare. Privata sjukvårdsförsäkringar ingår nämligen i samma kösystem som den offentliga sjukvårdskön.

  Det främsta argumentet för dubbla köer är att snabbspåret avlastar den offentliga vården. Allt ­enligt logiken att ju fler som privatfinansierar sin sjukvård, desto mer blir över åt det offentliga.

  Kan det verkligen stämma att det offentliga gynnas av detta system? Och varför förs argumentet fram av just dem – till exempel Svenskt Näringsliv – som vill sänka skatten på arbete, ägande och företagande?

  Vi väntar med svaret på den sista frågan. Låt oss först konstatera att det finns många faktorer som gör att privata sjukvårdsförsäkringar inte avlastar den offentliga vården, utan tvärtom urholkar den.

  För det första finns i varje land ett begränsat utbud av sjukvårdsresurser: vårdcentraler, sjukhus, ­läkare, sjuksköterskor med mera. Om en läkare behandlar en försäkringspatient betyder det per definition att hen inte behandlar en offentligt finansierad patient, något som läkaren kunde ha gjort i det ögonblicket.

  På det viset går den med privat sjukvårdsförsäkring före i den offentliga sjukvårdskön. De i den offentliga sjukvårdskön får vänta längre pga att läkare i den privata sektorn som kunde ha förkortat den offentliga sjukvårdskön enbart behandlar de med som har privat sjukvårdsförsäkring.

  Vilket i praktiken betyder att den med sjukförsäkring tar platsen i kön för den som inte har sjukförsäkring. Man kringgår hälso- och sjukvårdslagen.

  Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska prioriteringar i vården bygga på bland annat följande principer:

  Människovärdesprincipen: alla människor har lika värde och samma rätt oberoende av personliga egenskaper och funktioner i samhället.
  Behovs- och solidaritetsprincipen: resurserna bör fördelas efter behov.

  https://www.svd.se/forskare-privat-forsakring-urholkar-varden

  Varför försvarar ditt parti privata sjukvårdsförsäkringar som i praktiken kringgår hälso- och sjukvårdslagen?

  Att säga man står för likvärdig vård rimmar illa när man ser hur ditt parti röstar i riksdagen.

  Ditt parti och övriga allianspartier tycker alltså det är rätt och riktigt att de utan denna sjukvårdsförsäkring ska gå och bära på sin smärta längre än de som har en? De ska behöva vänta längre på en operation? Att som allianspartierna gör försvara att vissa med god ekonomi köper sig före i kösystemet är en för mig skrämmande människosyn.

  • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

   Vi tror att vi medborgares val av utförare gör att det skapas konkurrens vilket i sig skapar utveckling och förnyelse. ett system som stagnerat löser inte välfärdens eller vårdens utmaningar. För att klara av allt fler äldre och multiplikation så måste vården utvecklas.

   Vi tror att vården ska stärkas närmare människor där vi var och en av oss ska välja den doktor vi gillar mest.
   Där ligger nyckeln.
   Vården idag fungerar inte, den är inte likvärdig och inte tillgänglig. Köerna växer och människor oro ökar i väntan på operation.
   Det måste vi hantera och vi, du och jag tror på två olika typer av politik. Den du företräder har makten nu och vården har under de här åren inte blivit närmare människorna, utan längre ifrån. Det är ett problem.

   Att skjuta mot de somnat att ta en privat försäkring hjälper inte. De jag känner som gjort det är ofta små företagare som skulle få i konkurs om de tvingades stå i kö en längre period för att få vård. Den vård som borde vara tillgänglig för alla kan inte garantera att man kommer tilllbaka till jobb så fort som möjligt. Det är det verkliga problemet.

   Det är bra att de människor som hellre vill sköta sina företag än att få i konkurs pga sjukdom har en möjlighet att få hjälp snabbt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>