Vården behöver fler specialister….

Är det ok att en läkare får betalt under sin studietid medan en sjuksköterska går låna pengar till sina studier?

I helgen som gick hade Centerpartiet kommundagar och ett av de områden som vi lade mycket krut på är vården. Vi vill hitta vägar för att få fler att vilja jobba inom vården, som sjuksköterskor.

De senaste tjugo åren har antalet specialistsjuksköterskor inom vården minskat med nästan 7.500 människor. Det är ett av problemen som lett till de vi ser idag som inställda operationer, brist på vårdplatser och långa vårdköer.

Regeringen har öronmärkt 300 miljoner kronor som stöd till landstingen för att ge fler sjuksköterskor möjlighet att bli specialistsjuksköterskor med lön under den tid man utbildar sig. Det är bra men det räcker inte, vi ser det mer rimligt med en fördubbling av de pengarna och föreslår 600 miljoner.

Vi tycker också att det handlar om rättvisa olika vårdyrken emellan. sjuksköterskor som vill vidareutbilda sig får ofta ta tjänstledigt, söka studiemedel och studera utan lön medan deras läkarkollegor får göra specialisttjänstgöring fast med lön. Det är ju inte rimligt!

2 kommentarer

  1. Michael Rönnlund

    Hur ser du och ditt parti på andra yrkesgrupper inom vården tex sjukgymnaster, arbetsterapeuter, kuratorer, dietister och undersköterskor?

    Ska dessa yrkesgrupper också erbjudas få lön under vidareutbildning?

    Sjuksköterskor är den yrkesgrupp som haft bäst löneutveckling sista 20 åren av ovan nämda yrkesgrupper och bristen på allmänläkare och sjuksköterskor är inte lönen utan arbetsmiljön.

    Att vissa grupper i vården är en bristvara märks i lönekuverten. Av medlemmarna i Läkarförbundet, Vårdförbundet och Fysioterapeuterna har distriktsläkarna fått det största lönepåslaget, 104 procent sedan 1994.

    – Under hela den här tiden har det varit en kronisk brist på specialister i allmänmedicin. Landstingen har gjort en lönesatsning för att rekrytera fler, säger Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen.

    Men det har inte löst bristen. Och endast 20 procent av allmänläkarna arbetar heltid enligt den senaste statistiken.

    – När vi har frågat medlemmar som har slutat så har det inte handlat om lönen utan om arbetsmiljön. Den måste förbättras om fler ska stanna kvar, komma tillbaka eller över huvud taget vilja börja arbeta i primärvården, säger Ove Andersson.

    Andra läkare har fått betydligt mindre lönepåslag. De läkare som specialiserat sig på något annat än allmänmedicin har bara fått 86 procent mer. Det är mindre än de drygt 90 procent som lönerna har ökat med på arbetsmarknaden i genomsnitt under samma period.

    – För övriga specialistläkare är det inte en öppen arbetsmarknad på samma sätt som i primär­vården. Det är inte så lätt att förhandla upp sin lön om det bara finns en arbetsgivare. På en sund arbetsmarknad finns det flera arbetsgivare att välja på, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet.

    Vårdförbundets medlemmar tillhör dem som har fått mest påökt sedan 1994. Lönerna för sjuk­sköterskor, barnmorskor och biomedicinska ­analytiker har ökat med 102 procent.

    – Vi kan se att vi har fått mer i förhållande till vissa andra. Men vi anser att vi är fellönesatta som grupp. Vi är inte nöjda eftersom vi fortfarande ligger på en väldigt låg nivå, säger Ann Johansson, vice förbundsordförande i Vårdförbundet.

    Minst påökt av medlemmarna i de tre fackförbunden har fysioterapeuterna fått. Gruppen sjukgymnaster hade 1994 en medellön på 15 000 kronor. Efter 20 år har yrket fått ett nytt namn men bara 83 procent mer i lön och en medellön på 27 432 kronor.

    – Man betalar ett högt pris för att råda bot på läkarbristen och betalar höga löner för att till exempel använda stafettläkare. I stället borde man utnyttja det kunnande som finns hos andra professioner i vården, säger Mats Einerfors, för­bunds­direktör för Fysioterapeuterna.

    https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2014/10/16/sa-har-vardens-loner-okat-pa-20-ar/

    Ditt parti verkar inte ha förstått problemets kärna utan verkar tro att lön är lösningen på dagens sjukvård – det är fel. Problemet är framförallt arbetsmiljön.

    • Maria Kristoffersson (inläggsförfattare)

      Det vi är överens om är att vården har stora problem och jag tror inte det finns EN universallösning utan att det måste till flera olika förslag för att vi ska ha en tillgänglig vård för alla i framtiden. Löner är en viktig faktor liksom arbetsmiljö. Det är ett gigantiskt problem att det är få unga som söker sig till omvårdnadsprogrammen i gymnasieskolan. Det spelar ingen roll att man garanterat får ett jobb, unga söker sig till andra yrken. Att sjuksköterskornas jobb äntligen värderas högre är en genusfråga som släpat efter under lång tid. Men fortfarande idag så är det så att många andra yrksegrupper inte får göra det de egentligen skulle kunna göra och är utbildade till. Hierarkierna inom vården är starka.
      Jag tror att det behövs många som hjälper till att utveckla vården, både små och stora aktörer där vi som medborgare kan välja den vi gillar bäst. Då får vi en kraft för utveckling och för att fler ska vilja starta och driva företag inom vården. Det offentliga kan sköta den specialiserade vården men vården nära människor kan olika aktörer fixa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.