Nytt från kommunfullmäktige

I måndags var det kommunfullmäktigegrupp där vi gick igenom förutsättningarna för kommande årsbudget. Hur mycket pengar kommer vi att ha och vad kostar det kommunen driver idag? Vad behöver minskas, utvecklas, förnyas och förstärkas?

Cheferna har tagit fram en analys av styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Hotet är att befolkningen minskar och att andelen äldre av befolkningen är högre än den andel som jobbar. Det betyder att de som är i arbetsför ålder som jobbar och betalar in skatt ska försörja fler som behöver omsorg och vård. Vi lever också längre vilket gör att många blir väldigt gamla och behov av vård ökar med ålder.

Det dör fler än det föds och det flyttar in ungefär lika många som flyttar ut. Tur att vi har fått inflyttare från andra länder, det räddar upp våra befolkningssiffror. Utmaningen är att de som flyttar hit kommer in i jobb, startar företag och utbildar sig för att jobba i skola och inom äldreomsorg. Där ligger en nyckel till framtiden att de som bor här också kan bidra till samhället, man vill ju inget hellre.

Alla behövs. Inom fem år kommer 108 anställda i bara de kommunala verksamheterna att gå i pension. Hur många som går i pension i de privata vet vi inte men säkert minst lika många. Idag är det svårt att få fatt på människor som vill jobba i hemtjänsten, i äldreomsorgen och i skolan. Bara tre sökande till omvårdnadsprogrammet känns overkligt då vi vet hur stort behov av personal är. Men så ser det ut. Tiderna förändras och unga idag väljer andra vägar än deras föräldrar. Vad kan vi göra för att bli en så attraktiv arbetsgivare som gör att man väljer att bo och verka just i vår kommun. Kanske livet utanför jobbet med friluftsliv, vintersport, fiske eller annat intresse kan väga tungt när man väljer vart man vill bo. Livsstil kanske blir viktigt om man får välja vart man bor. Att bo i Kittelfjäll men jobba i kommunal verksamhet kan ju vara ett sätt att rekrytera.

Det är högkonjunktur i världen så både Sverige som land går bra liksom Europa. Det gör att det blir lite mer in till kommunen nästa år, inkomsten ökar med dryga 5 miljoner. De äts dock upp av löneökningar. 2018 kan bli ett mycket tufft år att få ihop ekonomiskt.

Ett av de områden som lyfts fram som en styrka är marknadsföring av kommunen där det hänt mycket sedan kommunen anställde en kommunikatör. Det är verkligen så där har det verkligen skett ett lyft. Det var Annika Andersson som lade det förslaget om att anställa en kommunikatör för att öka den externa kommunikationen som vi fick igenom i fullmäktige.
Barn och unga som behöver stöd från socialtjänsten ökar. Det är den post som är den tyngsta i socialtjänsten för att kunna hålla budget. Assistansersättningarna som landar på kommunen då FK säger nej ökar.

Det är 13% av befolkningen som läst mer än gymnasiet, det är dryga 6% av männen i kommunen som läst på högskola eller universitet. Det är ett rejält problem. Vi måste få fler att gå vidare från gymnasiet till högskola och universitet. Där frågar jag om hur man arbetar med processen i för nästa period med EU medel? Akademi Norr har utbildat många i inlandet med hjälp av medel från EU tidigare. Här måste vi driva på politiskt från alla partier. En annan viktig fråga är hur vi anpassar kommunen efter befolkningen och andelen äldre. Kommunen behöver krympas inom vissa områden och utvecklas inom andra. Att fler företag anställer, fler nya företag skapas och ett bra näringslivsklimat är det som bygger inkomster till kommunen. Därför måste kommunen jobba för ökad tillväxt i företagen. Det är där pengarna skapas som finansierar skolan, vården och annat i kommunal verksamhet.

Det jag såg som de fem mest prioriterade områdena att jobba vidare med var:
• Kompetensförsörjning, personalutbildning, behörighet, utbilda de som vill bo i kommunen
• Arbetsmiljö, arbetsbelastning, personalpolitik
• Utanförskap, barn och ungas hälsa, trycket på soc.
• Tillväxthinder, infrastruktur, digitalisering, näringslivsklimat
• Samverkan med andra aktörer och kommuner, decentralisering
Nu ska de politiska partierna jobba fram sina planer för de kommande åren och den här dagen är en bra input för det arbetet.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>