Vart finns det en läkare?

I helgen som gick hände det en olycka under skotertävlingen på WWW, en arm som fick en smäll. Då fanns hjälp att få i Vilhelmina om än resan fick fortsätta till lasarettet i Lycksele. Det är ju så vården ska fungera, att den finns när man behöver den. Man ska kunna vara säker på att man får vård när man blir sjuk eller om en olycka händer. Det är ju när man blir sjuk och dålig man är som svagast, mest utsatt och i störst behov av andra.

Det redovisades igår i media att det människor är oroliga över är vården. Människor känner oro över att få rätt vård snabbt. Det kan handla om lång väg till vården, långa köer eller oro över att inte få träffa samma läkare. Man träffar den ena läkaren efter den andra, läkare som inte känner till min sjukdomshistoria eller livssituation.

Det här är lite olika och många har valt att gå till en privat läkare för att veta att man får samma doktor. Men alla har inte den möjligheten. Många vet inte heller om att man kan välja en privat läkare. Just nu pågår dessutom en strid kring vinster i välfärden. Regeringen och vänstern, jobbar hårt för att tvinga bort privata läkare och hindra dem att etablera sig där det behövs läkare. Vi har ju läkare som vill starta upp i Vilhelmina men de hindras av hotet om att regeringen kommer att försvåra för dem att starta.

Vi i Centerpartiet vill att fler läkare ska kunna starta privata vårdcentraler, så att vi som bor här ska kunna få en fast läkare att gå till. De lokala läkarna lär känna sina patienter på ett mer personligt plan och kan lättare hjälpa dem att bli friska.

I Norge har man ett system som gjort att de har lokala fasta läkare och att antalet läkare ökar mest i kommuner långt ifrån större städer. Det är det vi tittat på och som vi tror skulle fungera även i Sverige.

Vi kommer att kämpa på för att stärka den nära vården, nära dig!

En kommentar

  1. Nicke

    Kul att du tar Norges sjukvård som ett gott exempel. Men eftersom du bara vill prata om hur bra allt blir vid privatiseringar så glömmer du att informera om att det viktigaste i den norska modellen är att sjukhusen är förstatligade. Det innebär bl a att de inte har några Landsting där kostnader för stafettläkare dränerar sjukvården på ekonomiska resurser. När ska ni politiker på riktigt sätta er in i läkarnas kompensationsmodell och förstå hur vansinnigt det system vi har idag är?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>