BB och att föda barn

När jag fått mitt första barn fick jag åka hem från Umeå lasarett till BB i Vilhelmina med mitt barn och vara där i några dagar. Jag var en ”riskmamma” då jag hade graviditetsdiabetes som då behandlades på plats i Umeå. Vi var 21 år och unga föräldrar och fick bra stöd inför föräldraskapet. Barnmorskan Birgitta hade både förlöst min man och tog nu hand om hans dotter. De kände oss. Minns så väl när Ulf skulle byta förta gången på Sofi och så fort han bytt så var det dax att byta igen. Där förstod jag hur viktigt ett BB är. En tid senare lades BB i Vilhelmina ner och jag stod då på barrikaderna och kämpade, bråkade med det socialdemokratiska landstingsrådet och gjorde allt i min makt för att behålla BB. Där och då startade mitt politiska engagemang. När vår dotter nummer två kom ett drygt år senare fick jag vara i Umeå i dryga tre veckor då det inte fanns något BB att åka hem till.

Jag är medlem i Centerkvinnorna, Sveriges största kvinnoförbund. Vi jobbar för jämställdhet och lika rättigheter för män och kvinna. En fråga som vi driver på inför valet är en trygg och säker förlossningsvård. En viktig fråga som inte vi i norra Sverige sett exempel på då BB i Sollefteå lades ner. Sollefteåborna ockuperar sitt BB sedan dess.

Vi har lagt förslag i landstinget om att ingen kvinna ska behöva bli hemskickad under en pågående förlossning som flera familjer från Vilhelmina varigt med om. Vi vill att man ska kunna ta in på hotell på den ort där BB finns för att känna sig trygg. Vi driver på både i vårt eget landsting men också i riksdagen.

Centerkvinnor runt om i landet kämpar för att förlossningsvården värderas högre och att långsiktiga resurser skjuts till. Med sommaren kommer larmen om överbelagda BB-avdelningar och barnmorskor som går på knäna. Länge har barnmorskor och föräldrar påtalat att situationen för förlossningsvården är ohållbar. Det handlar om arbetsförhållanden, bristfällig kontinuitet i vårdkedjan, platsbrist och långa avstånd.

Det finns stora variationer i landet gällande den vård som kvinnor erbjuds kring förlossningen. Några landsting erbjuder kvinnan att stanna kvar sex timmar efter förlossningen, i andra får hon stanna i tre dygn. I dag får inte alla pappor eller partners övernatta på sjukhuset den första natten efter en förlossning, trots att forskning visat hur viktiga de första dygnen är för barn och föräldrars anknytning.

Vi vill ha nationella riktlinjer som sätter en miniminivå på vad förlossningsvården ska erbjuda. Ingen kvinna ska tvingas lämna sjukhuset inom 24 timmar, om hon inte själv så önskar.
Gällande eftervård och uppföljning behöver valfriheten öka. Nyblivna föräldrar tvingas inom några dagar efter förlossningen tillbaka till sjukhuset för efterkontroll. Detta kan innebära en lång resa under de dygn då stress ska undvikas. Vi vill att dessa kontroller ska kunna göras nära hemmet.

Vi vill även uppmuntra landstingen att etablera mobila spädbarnsteam med hembesök som syftar till att öka stödet till nyblivna föräldrar.

Centerkvinnorna kommer aldrig att acceptera en nedrustning av förlossningsvården. Därför arbetar vi för mer valfrihet, mer resurser till eftervården och en dräglig miniminivå för tiden på BB. Vi vill se att eftervård erbjuds nära hemmet och att ingen ska tvingas lämna BB inom 24 timmar. Vill du också bli en centerkvinna elelr vill veta vad mer vi kämpar för så gå in på centerkvinnorna.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.