Centerpartiets Norrlandsrapport

Igår presenterar Centerpartiet sin Norrlandsrapport. Det gjorde Annie på Fälldingården i Ramvik.

Det finns ett rättvisepatos och en känsla för ansvar för sin bygd där Torbjörn personifierade den känslan om rättvisa, att vara nära den enskilda människan och att se hela landet. Han bröt ett långt socialdemokratiskt maktinnehav och lyfte ett ledarskap för hela landet. Det vill vi fortsätta jobba för. Ramviksmodellen som Torbjörn använde handlade om hur de beslut som tog s skulle påverka människor i just Ramvik.

Beslut tas ofta idag utifrån städernas norm, stadsnormen är stark och ger effekt på de beslut som tas som dock påverkar hela landet, både stad och land. Den senaste perioden har landsbygden drabbats av en mängd olika beslut. Samtidigt som det finns en enorm potential och kraft på landsbygden. Så att vi presenterar en rapport som handlar om att utveckla landsbygden känns så bra. Vi vill att hela landet ska tas i bruk och växa. Det handlar ju om hela landet och att återupprätta framtidstron på landsbygden. Vi vill stärka landsbygd både genom att underlätta för småföretag, skapa jobb och skapa trygghet. Ta vara på naturresurser och den kraft som finns. Rapporten handlar om 8 områden som vi ska förbättra och utveckla.

Det handlar om en bristande samhällsservice, att vården brister. Vi vill se en fast doktor, att en primärvårdsreform genomföras så att vi får fler läkare nära människor. Låt läkare driva egna vårdcentraler och mottagningar. Då kommer vården närmare.

Människor ska inte behöva flytta till välfärden, välfärden måste vara flexibel och finnas till där människor bor. Det gör att vi vill införa mobila ungdomsmottagningar för unga. Både för psykisk ohälsa och vård i övrigt.
Det handlar också om trygghet att det kommer en polis när man behöver dem. Det är grundläggande för trygghet att det finns polis. De sista 10 åren har polisnärvaron minskat, vi föreslår 10 000 fler poliser till Norrland
Vi vill locka människor att bo och flytta till Norrland. Vi vill att man ska kunna flytta genom att avskriva studielån för de som flyttar till Norrland. upp till 300 000 kr på 10 år.

Enskilda vägar i norr som staten inte sköter om ska vi se till att man får skatteavdrag för den insatsen. Det handlar om rättvisa. När staten tar sin hand från vissa vägar så vill vi förstärka den pågående trenden där staten lägger ansvaret på enskilda byaföreningar.

Tågen ska gå i tid, det är oerhört viktigt att vi får ett infrastrukturlyft i norr. Vi vill bygga ut lokala och regionala järnvägar. Vi avsätter en stor del av pengarna till Norrland.

Mer rättvisa. En del handlar om de värden som skapas i Norrland ska stanna i Norrland. Det handlar om vattenkraft och energi men även att människor ska få behålla mer av de des själva skapar.
Vi skapar energi för flera miljarder kronor men pengarna åker till Stockholm. 4 miljarder kom in till staten och inte en krona till Norrland. De vill vi ska stanna i Norrland istället för att landa på landet som helhet.

Vi vill införa et landsbygdsavdrag, stötta de människor som går in när staten sviker. Om inte vägen skottas så ska de som ändå gör det få göra ett avdrag för den insats de gör. Det handlar om rättvisa. Den förening som sköter det som inte det offentliga klarar av de sa få göra avdrag för den insats de gör med 3000 kr per år. I Norrland finns de flesta av dessa föreningar.

Vi gör nu en satsning på Norrland för att visa människor att vi tror på den kraft och den potential som finns i Norrland.

Läs hela rapporten på centerpartiet.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.