Lika lön för lika arbete kan bli av!

I söndags när jag klöv ved och gjorde fina staplar så var det presskonferens hos centerpartiet. Jag lyssnade via telefonen och facebokk och blev så glad och tacksam. Äntligen ett förslag som kan bli av för att jämna ut löneskillnader mellan män och kvinnor. Centerpartiet tar ansvar för jämställdheten och avsätter över 6 miljarder kronor för att helt utjämna de oförklarliga löneskillnaderna mellan kvinnor och män i den statliga sektorn. Det är ju märkligt att staten som styrs av denna jämställda regering ännu inte jämnat ut löneskillnader mna inte kan förklara utifrån nåt annat än kön.

Löneskillnaden mellan kvinnor och män var förra året 11,3 procent. En kvinna tjänar i genomsnitt alltså 4.000 kronor mindre i lön varje månad när alla deltidslöner är uppräknade till heltidslöner och alla timlöner är omräknade till månadslöner.

De oförklarliga löneskillnaderna innebär att kvinnor förlorar närmare 2 miljoner jämfört med män, sett över ett arbetsliv. Det är naturligtvis helt orimligt och det är väl märkligt att det inte gjorts nåt åt det.

Centerpartiet går till val på att under de kommande fyra åren få bort de oförklarliga löneskillnaderna och avsätter 6,4 miljarder på att uppnå jämställda löner i staten till 2022. Centerpartiet kommer också att arbeta för att säkra jämställda löner även i privat sektor och kommuner och landsting:

Jämställdhet handlar om ledarskap. Annie sger att hon tänker ta initiativ till en diskussion med parterna, kommuner, landsting och privat sektor, för att inskärpa vikten i att de också prioriterar arbetet med att avskaffa de oförklarliga löneskillnaderna. Vi kan inte nöja oss med mindre än jämställda löner.

Jag har kämpat för jämställdhet sedan jag gick gymnasiet i en klass med 3 tjejer och resten killar, de kallade mig kvinnosakskvinna som ett skällsord och skrev könsord i mina böcker. Men jag vet att ett jämställt samhälle där kvinnor och män ha lika möjligheter, skyldigheter och inte bedöms utifrån kön så blir samhället starkare och bättre för alla.

När mina döttrar frågar mig vad jag gjorde för jämställdheten vill jag kunna säga att jag stod upp för jämställdheten och kämpade i min politiska gärning. Min man är en av de män som gör allt han kan för jämställdhet, det är en av anledningarna till att jag älskar honom så. Män kan göra så mycket för att skapa jämställdhet och det betyder mycket. Att staten inte sett till att deras egna löner är jämställda är märkligt efter. Staten och det offentliga borde för länge sen sett till att löner ska vara jämställda.

En kommentar

  1. Erik

    Är det inte märkligt att den så kallade statliga sektorn inte ännu har jämställda löner. Den statliga sektorn är ju politikernas lekstuga. Och Brita Leijon är chef, sedan många år tillbaka i tiden, för det statliga facket ST. I stället för att städa framför egen dörr hackar politikerna på de privata och publika bolagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>