Framåt för Vilhelmina

Jag hoppas du läst vår fina tidning som kom i brevlådorna förra veckan. En tidning med mycket av politisk vilja och av kraft. Vilhelmina kommun har en enorm potential. Vi ligger i Lappland, vi har hundratals drivande småföretagare, vi har en fantastiskt vacker natur och fantastiska byar och fjälldalar. En gymnasieskola som driver på utveckling, starka föreningar och innovativa samebyar.

Men trots förutsättningarna brottas kommunen med en rad svåra problem. I mätning efter mätning, på område efter område, halkar Vilhelmina efter. Ekonomin är åter igen under all kritik och räddas enbart av tidigare avsättningar. Nu är börsen tom och inget är sparat trots att vi haft en högkonjunktur.

Så kan vi inte ha det. Det krävs krafttag för att undanröja de hinder som bromsar kommunens utveckling. Centerpartiet vill se ett företagsamt, grönt och medmänskligt Vilhelmina där varje människas kraft tas tillvara. Där man styr utifrån de förutsättningar som finns, ger människor frihet och valmöjligheter och där ansvar för verksamheternas bästa ligger för ögonen.

Låt oss börja med småföretagen. De står för nästan hälften av alla jobb i Vilhelmina och betalar varje år in många miljoner i skatt till välfärden. Därför är det ett stort problem att företagsklimatet är så dåligt. I senaste rankingen låg vi kvar i bottenskiktet av landets alla 290 kommuner.
Om jobben ska bli fler, om vi ska få mer resurser till välfärden, då måste det bli enklare att driva småföretag, att anställa och att våga se framtiden an. Centerpartiet går till val på fler och växande småföretag.

Vi vill se barnomsorg även kvällar, nätter och helger-. Det är många småbarnsföräldrar som pendlar och då måste barnomsorgen fungera även för den förälder som jobbar i kommunen.

Sen har vi byggandet. I dag är det omöjligt att kunna bygga i Vilhelmina om man inte bygger i en fjälldal. Det är omöjligt att låna. Därför vill vi se att kommunen bygger flytbara lägenheter i byar och fjälldalar så att man kan hyra sig ett boende. Att privata och företag inte får låna är en bromskloss för tillväxt och nya jobb. Det måste bli enklare att bygga nytt och bygga ut – både för privatpersoner och småföretag.
Om hela Vilhelmina ska blomstra, då måste det bli enklare att leva och verka på landsbygden. Det finns så mycket drivkraft på landsbygden som bara väntar på att släppas fritt. Den chansen tänker vi inte missa. Centerpartiet driver alltid en politik för hela Vilhelmina. Man ska kunna jobba på distans om jobbet går att göra på distans, man ska kunna gå i en byskola även om man bor inne i tätorten. Sophanteringen måste bli mer lokal och bättre i byar och fjälldalar.

Alla dessa frågor måste genomsyras av en omsorg för miljön och klimatet. Centerpartiet vill att kommunen går före i den gröna omställningen. Vi vill se fler laddstolpar, vi vill att kommunen monterar solceller på sina fastigheter och att man enbart köper in fossiloberoende bilar.
Detta är vad vi går till val på. Men politik handlar inte bara om att genomföra konkreta åtgärder. Ett parti måste också ha en ideologisk kompass, en garanti på att vår politik alltid rimmar med våra värderingar.

I tider när populistiska krafter växer sig starka och nazister marscherar på våra gator, då vill vi också vara tydliga med att Centerpartiet alltid står upp för öppenhet, medmänsklighet och jämställdhet. Vi kommer alltid bekämpa krafter som verkar för slutenhet, misstro och främlingsfientlighet. Vi står fast vid våra värderingar – i alla väder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.