Du har ansvar för din egen hälsa

I veckan fick vi regionpolitiker en genomgång av vad regionen gjort, vart vi är idag och vart vi är på väg. Regiondirektören med rötterna i Nästansjö, Kent Eliasson var den som höll i pratet tillsammans med Brita Vinsa direktör för hälso och sjukvården och utvecklingsdirektör Anna Pettersson. Jag skriver ner lite diverse av det jag fastnade för. Hör av dig om du funderar på något.

Några av de saker som lyftes upp:
Medicinsk utveckling går snabbt, nya läkemedel är bra och är extremt dyra. Läkemedelskostnaderna ökar drastiskt. Idag överlever nästan alla cancerpatienter, helt fantastiskt. Forskningen går framåt och nya tekniker för att se in i en människa gör att vi kan tex stråla precist och behandla bara det sjuka. När man väl kommit in i sjukvården så fungerar den bra. Men vi måste effektivisera processerna och förbättra så att fler kan behandlas snabbare och få ut mer för pengarna. Samma personalstyrka, samma teknik men att fler får hjälp.

Digitalisering är vi bra på i Västerbotten. Här har avstånden gjort att vi drivit på tekniken för att jobba över avstånd. De digitala vårdrummen runt om i länet är en framgång främst för de som använder dem. Att slippa åka mil-vis för att ta prover, prata med vårdpersonal och få hjälp är så uppskattat. Här ligger vi i framkant.

Vi har jobbat med hälsoundersökningar för 40, 50, 60 åringar som gjort att man tidigt kunnat upptäcka hälsorisker och förebygga dem.
2017 presenterade OECD en rapport om länet, dess möjligheter och problem. En verkligt bra rapport som satte fingret på vad som skulle behövas bland annat regionala stödstrukturer för tillväxt, ändrade regelsystem anpassade utifrån gleshet mm. Den rapporten gladde en Centerpartist då det den pekade på och lyfte fram stämde så bra med den politik för regional utveckling och tillväxt som mv driver. Jag undrar vad ur den rapporten som vi gjort något av?

I länet lägger vi stora pengar på vården på sjukhus men väldigt lite på den nära vården. Den prioriteringen måste vi vrida om. Vi måste också får alla människor att både träna och åta bra, inte röka och inte dricka för mycket alkohol. Det är där vi kan spara mest både i hälsa och i skattepengar.

Det ekonomiska läget löses inte av att vi själva tar större ansvar för vår hälsa på kort sikt. Det kommer att behöva sparas rejält, dras in och läggas ner för att komma i fas. Att S styrt i alla tider i vårt län har satt oss i en eländig sits som vi nu måste ta ansvar för. Så det kommer att svida, bli tufft och skulden ska läggas på de som satt oss i den här sitsen, den nuvarande majoriteten. Centerpartiet kommer att göra vårt för att även vi ta ansvar då vi vill se en hållbar ekonomi i ett hållbart län på sikt. Så alla kommer att behöva göra sitt, även du som Västerbottning.
I länet finns 815 vårdplatser både på sjukstugor och på sjukhus varav 500 är i Umeå, 200 i Skellefteå och 80 i Lycksele och 34 platser på sjukstugorna i inlandet. Vi ligger mer på sjukhus i länet jämfört med landet i övrigt. Äldre personer med kroniska problem tar 80 – 85% av sjukvårdskostnaderna. 50% av kvinnorna och 66% av männen har minst ett ohälsosamma vanor.

Att vara stillasittande, att röka, att dricka alkohol och äta ohälsosamt ger sämre levnadsvanor som ger hälsoproblem. Tillsammans gör kostar sånt 20% av den samlade sjukdomsbördan i Sverige. Det är sämre hälsovanor i inlandet jämfört med kusten.
Fokus kommer att ligga på hälsofrämjande insatser, dvs att du tar mer ansvar för din egen hälsa. Det kommer att vara viktigare att ha en bra och nära relation med sin vårdpersonal som inte behöver vara en doktor, utan den profession som ger bäst vård utifrån vad du behöver. Vården är gäst i patientens liv, inte tvärtom!

Närsjukvården kommer att delas in i tre områden med ett i inlandet, ett i Umeå och ett i Skellefteå. Där man håller bättre flöden och kontroll med närhet och samverkan som bas. Nu rekryteras chefer för dessa områden. Det tro jag kan bli mycket bra. Vi behöver tänka nytt, organisera mer nära och våga se nya lösningar och inte tro att allt ska vara som det alltid har varit.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.