Tar du ansvar för din egen hälsa?

Vid den utbildning vi regionpolitiker fick i veckan så handlade ett pass om folkhälsa. Alts å att titta på hur befolkningen mår i länet, generellt. Det handlar om befolkningen som grupp. Det handlar om hur vi lever och vilka möjligheter vi har att leva det liv vi vill. Ibland kan man påverka och ibland kan man inte. Vi har ärvt våra gener som påverkar vår hälsa men det handlar mest om hur man lever sitt liv, vilka förutsättningar man fått med sig som barn, om man har ett jobb man trivs med, om man har en harmonisk familj, att arbetsmiljön är dålig där man jobbar och om man gått ut skolan med godkända betyg. Det viktigaste för hälsan är att ha godkända betyg. Det är något som vi måste tänka på som både förälder, politiker och medmänniska. Hur kan vi se till att barn och unga kan få en trygg och bra skola?

Ett hot mot folkhälsan är antibiotikaresistens. Det är oerhört viktigt att vi inte överanvänder antibiotika att vi inte äter kött som är framtaget genom att ge köttdjur antibiotika som förebyggande.

Sverige har jobbat mycket med frågorna och politiken har varit fast oavsett regering. Men nu har man ett mål att skapa förutsättningar före en god hälsa och se till att klyftorna i hälsa i befolkningen ska stängas. Sjukvården måste arbete för att minska sociala skillnader som är det största folkhälsoproblemet.
I Västerbotten besiktar vi alla 40, 50 och 60 åringar vilket gjort att man upptäckt olika hälsoproblem tidigt och kunnat jobba förebyggande. Blodfetter var det vanliga tidigare men nu handlar det mer om stress. Idag är det väldigt olika över länet där vissa vårdcentraler inte kallar alla som borde kallas medan andra kallar alla. Så får det inte vara. Det är inte likvärdig vård. Så det måste vi göra något åt. Alla i länet ska ha rätt till samma stöd oavsett vart man bor. Att ha samtal via nätet är ett sätt att underlätta för vårdcentralerna att fixa uppdraget.

Tobaksfri duo jobbar nu med sociala media för att nå den unga befolkningen. Rökfritt Sverige jobbar för att det inte ska vara tillåtet att sälja cigaretter efter 2025. Flera länder har redan infört denna lag. Ett verkligt bra förslag. Varför ska vi få köpa något som kostar samhället så mycket i vård och hälsoproblem? Här kan kommuner gå med i Tobacco End game för att jobba för en rökfri kommun. Som medborgare i länet kan du gå till din läkare och säga att du vill få hjälp att sluta röka. Ska man opereras för något så måste man vara rökfri, man vet att det är en riskfaktor vid operationer att ha rökt veckorna innan. Så det handlar inte om hot utan det handlar om patientsäkerhet.

Att må psykiskt dåligt är något som ökar. Att jobba förebyggande och lyfta fram psykisk ohälsa är ett sätt att våga prata om att man mår dåligt. Det finns en metod man jobbar med där man går ut i årskurs 8 och pratar om hur man kan hantera när livet blir tungt.

Ett mål i Sveriges strategi är rörelserikedom. Att röra på sig och att barn får bra kost och rörelse är en viktig del för folkhälsan. Kvinnorna är bättre på att äta bra, män i inlandet är sämst på att äta frukt och grönt.

Sexuell hälsa är även det ett mål. Att få vara den man är oavsett sexualitet eller kön är oerhört viktigt för hälsan. Att jobba med HBTQ certifiering är ett sätt att se till att vården blir jämlik.

Det bästa för att du ska må bra är att du ser till att skaffa dig ett betyg från skolan, ett jobb du trivs på, att du rör på dig, att du äter frukt och grönt, att du inte röker och är måttlig med alkohol och att du har ett socialt sammanhang. Alla har vi ett ansvar för vår egen hälsa och det kommer att bli mer och mer tydligt att du måste ta ett större ansvar för din egen hälsa och ditt eget liv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.