Vart gick pengarna?

Här kommer en till blogg från de utbildningsdagar som vi som regionpolitiker hade i veckan. Nu kring regional utveckling som är grunden för att länet ska utvecklas.
Den regionala utvecklingsstrategin ska lägga upp planer för hur hela länet ska utvecklas och se till att det blir av. Det finns ett nationellt uppdrag som reglerar vad som ska göras så allt får vi inte hitta på själva.

Det är frivilligt för regionen att i samverkan med staten göra livsmedelsstrategi, kulturplan, digital agenda och exportsamverkansplaner. Regionen själv kan ta egna initiativ som att vara med att betala för Norrlandsoperan och genomföra Västerbotten på Grand Hotell i Stockholm. Men regionen kan också välja att arbeta med samverkan mellan kommuner som omkring intagningar till gymnasieskolor, avfallsfrågor, räddningstjänst, undervisningsmaterial etc.

Allt som görs både från regionen och kommunerna handlar om människors vardag. Ju närmare människor arbetet, kontakterna och inspirationen tas dess bättre.
Nu ska en ny strategi tas fram 2020 – 2040. Den förra handlade om ekonomisk tillväxt och nu ska vi titta lite bredare än så. Tänka mer på hållbarhet, ekonomisk, ekologisk och social. Utveckling kan ju vara så mycket. Vad är livskvalitet tex? Nu finns något som kallas BRP+ brutto regional produkt och plusset står för livskvalité.
Vi kommer att använda OECD sätt att mäta och se på livskvalité. Det kommer att bli bra mycket bättre att se hela länet, tänka och utgå från människors upplevelse av livets kvalité. Jobb, fritid, bostäder, balans mellan jobb och fritid, en god hälsa, sociala relationer, känna oss väl till mods och vara nöjd.

Naturkapital, ekonomiskt kapital, socialt kapital, humankapital hänger liksom ihop genom våra 15 kommuner. Vi har olika växtzoner, befolkningstätast efter älvdalarna och vid kusten.

Det har varit ett antal möten i Lycksele där man diskuterat olika områden nu i höst. Det kommer att komma en redovisning nu i februari för vad som är gjort och vilka resultat vi nått så längt. Nu i vår kan det bli en digital dialogfas så att människor kan vara aktiva och engagera sig i frågorna. Planen ska vara klar 2020 då den ska antas av oss politiker.

Jag tycker det är viktigt att vi ser hur medel och ambitioner för regional utveckling har spridits över länet. Vart ligger tyngdpunkten och hur kan vi sprida regional utveckling över länet? Oerhört viktigt för att både se och verka för hela länet mot 2040.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>