Norrbotten är 10 000 kvadratkilometer större än Österrike!

Centerpartiet har en norrlandsturnerande Europapolitiker i Fredrick Federley som kör Norrland runt nu för att berätta om vad vi åstadkommit i Europaparlamentet. Jag sa till honom att det är du och gamla hårdrockare som orkar med en sån turné och det imponerar.

Han berätta att han träffade om en man från Vilhelmina, eller närmare bestämt Lövnäs, på flygplatsen där de pratat om just djurskydd, grisar och slakterier. Ett viktigt samtal om hur politiken på Eu nivå påverkar i företags vardag och vad vi som medborgare äter. Det är det här som är så viktigt att förstå, att politiken på Europanivå påverkar vår vardag hemmavid.

Grisknorr-djurskydd, miljö-klimat, skog – energi och utsläpp är några av de frågor som han drivit i sitt utskott. Då det gäller klimatpåverkan så kommer 2% från flyget, köttproduktionen 5% men mest med 10% kommer från klädtillverkning men det pratar vi inte om.
I Jordbruksutskottet i Europaparlamentet valdes fyra svenska parlamentariker, en av dem lämnar utskottet direkt då han inte ville jobba med de frågorna. En annan blir hemkallad till ministerpost, den tredje lämnar vilket gör att det finns bara ett svenskt parti som suttit kvar den här mandatperioden från Sverige och det är Centerpartiet.

Så när andra partier gör utspel om hela landet så är det bra att veta att det bara är ett parti som verkligen jobbat med frågorna. Inte så konstigt att Marit Pålsson förklarat att hon kommer att rösta på Fredrick Federley.

Ungefär 100 miljoner kronor fattas idag för staten för att kunna ersätta de skogsägare som fråntagits sin skog. Det har gjort att staten bara tar utan att ersätta. Människor sitter med stora lån för den skog de köpt för att leva på där staten nu lat en död hand över deras mark. Det här måste man hantera både i Sverige men även lyfta till Eu nivå. Man måste uppmuntra skogsägare att vilja skydda bevarandevärd skog, man måste kunna ersätta människor ekonomiskt. Sverige har en stor tillväxt i skogen där vi utvecklat effektiva metoder. På europanivå är det petande i lagstiftningen där vi förhandlat för våra förslag.

Miljöutskottet hade röstat igenom att man inte skulle få använda något avfall från skogen. Eller använda något av den årliga tillväxten från skogen. Då skrev vi nya konkreta förslag och började lobba och fick med oss andra grupper i parlamentet. Ett hårt arbete som gjorde att man sen kunde investera i bl a Piteå för 1 miljard. Det kommer att bli mer av ett bioekonomiskt centrum, jobb och utveckling där vi kan köra mer miljövänligt när vi kör bil. Så en lång fight, tufft hårt jobb som lönade sig. Europa förstår inte vad skogen betyder, hur vi brukar den och vad vi gör av virket. Så det behövs att vi förklarar för dem.

De som tror att det är miljöpartiet som levererar förslag för klimatet och miljön måste fundera en stund. De förslag vi lägger för miljön måste vara genomförbara och se nya tillverkningssätt av tex stål som framtiden. Idag så är stålindustrin oerhört viktig för Sverige samtidigt som den är klimatpåverkande. Då är det kul att kunna berätta om det arbete som nu sker som gör stålindustrin klimatsmart. Om Mp där vill stänga ner en industri utan att ta hänsyn till utvecklingen framåt så drabbar det Sverige.

Hur använder vi plaster? Vi behöver se över hur vi använder plast i vårt samhälle där EU tagit direktiv om att minska plastanvändandet. De plaster vi ska ha kvar måste bli bättre, dvs ersätta fossil olja med bioolja, tex från Piteå. Återvinningen måste fungera i hela Europa där vi kan vara de som visar och lär andra länder hur det kan se ut.

Synnerligen intressant och jag önskar att alla ni som läser skulle ha fått lyssna på Fredrick. Han lyfter våra vardagsfrågor så enkelt där man verkligen förstår hur beslut i Bryssel påverkar även oss.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.