Vad ska vi ha Eu till?

Hur ofta funderar du på vad vi har EU till? Inte särskilt ofta säkert men nu när vi ska ha ett val till Europaparlamentet den 26 maj så kanske det är dags att börja fundera på det.

För min del så handlar Europasamarbetet om att behålla fred. EU startade jus om ett fredsbevarande projekt och jag tror att det är precis det som även är grunder för samarbetet även nu. Varför det då? Jo se på hur politiken förändras i Europa. Nationalsocialistiska partier marscherar genom Europas städer, vad är det som Orban står och säger i Ungern? Vad händer i Storbritannien? Vad händer om nationalistiska, fascistiska partier vinner mark i Europa?

Sen kan vi prata om vad EU gett oss på lokal nivå som bredband men det är ju en liten fråga om man jämför med de arbete som EU gjort för jobb, handel, tillväxt, integration, migration, miljöarbete och socialt arbete för att skapa jobb för de som står långt bort från arbetsmarknaden. Att vi har en export på 70 miljarder med andra EU länder beroende på vårt handelssamarbete med andra länder betyder ju oerhört mycket. Vad skulle Sverige som land varit om vi inte haft denna marknad?

När jag jobbade som mest med Europapolitik var då jag tillsammans med andra kvinnor drev företaget Emma Advice. Ett konsultföretag som skapade samarbeten mellan människor i olika länder och inom landet med finansiering från EU. Då skulle miljö och jämställdhet genomsyra allt arbete för att man skulle få finansiering. Det tror jag har bidragit mer än vad vi tror till den bild av hur viktigt både jämställdhet och miljöarbete är för vår region.

Så nu när du ska fundera på hur du ska använda din demokratiska rätt att rösta hur ska du då tänka? Mitt tips är att rösta utifrån den värdegrund du själv står för. Vilka frågor är viktiga för dig? Är det demokrati och fred så välj då ett demokratiskt parti som står för detta. Förtidsröstningen startar den 8 maj så det är dags att börja fundera.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>