Demokrati

Fullmäktige som är kommunens högts beslutande församling där det ´kan behövas både det ena och det andra i "rätt och räfsarting", som min morfar sa. Ett exempel är de politiker som svävar ut i valtal där orden är väl kända från TV soffor och valmanifest. Det är väl OK om det är ett valtal men inte i en fullmäktigesal där en lokal fråga debatteras. Det hör ej hemma att debattera rikspolitik i en lokal fullmäktigesal enligt mitt sätt att se på saken. Om än jag fallit dit själv både en och annan gång?

En annan grej som retar mig är de som upprepar det någon annan redan har sagt, oftast då de själva inte har något att komma med men bara för att pricka av att man minsann varit uppe i talarstolen.

Ytterligare en grej är när debatterna upplevs som betydelselösa för att beslut redan är givna eller att det redan är bestämt vad beslutet kommer att bli.

När man pratar med de som följt med på webben så upplever de fullmäktige ofta som ett skådespel inför väljarna för att påvisa skillnader mellan blocken. Vi mot dom! Men när man skrapar på ytan är skillnaderna väldigt små, än om de blåsts upp till enorma proportioner.

Det politiska utrymmet är ytterst begränsat i de små kommuner vi företräder. Verkligheten och budget ger väldigt litet utrymme för politiken att verka. Om vi skulle analysera oss så kan vi se att förslagen till budget tex är väldigt lika i de små kommunerna. Politiska ideologiska utsvävningar tar bara någon promille.

Jag vill utveckla fullmäktige till det öppna, offentliga och demokratiska verktyg det ändock är. Vi måste se till att det är kul att lyssna på och att möjlighet ges att aktivt vara med, på plats, interaktivt eller varför inte via sms. Hur har andra gjort för att utveckla sina fullmäktige? Ge mig tips är ni snälla?..

En kommentar

 1. Britta

  Är det inte tvärtom viktigt att även rikspolitiken kommer in i debatten även i de små samhällena i Sverige?
  Att man relaterar även den interna byapolitiken med referat till rikspolitiken?
  Finns väl en risk att småkommunerna isolerar sig från rikspolitikdebatterna om man aldrig drar paralleller till riksdag och regeringspolitik även i talarstolen på kf-mötena.
  Våran kära SVT-kanal TV24 påannonserade morgondagen :Och i morgon ska vi ta upp frågan om Stocjholmsregionen som motor för hela landet!!!!
  Jahapp och jösses tänkte jag när jag hörde de orden.
  Kan hålla med om att efter att ha varit på sossarnas medlemsmöte i liten kommun ,så skiljer det sig markant med byapolitik gentemot stadspolitik ,men för att inlandets fjällkommuner inte ska försvinna och gömmas bakom fjälltopparna så gäller det att även kunna ha börsnoteringar i bakhuvudet när man står och debatterar på kfmöten.
  Vem vet om inte Kittelfjäll kommer att ha börsnoterade företag i framtiden med de utvecklinsplaner de nu genomgår!
  Hälsningar från sossen B-M som tycker det är bra att du skriver blogg och tar upp såna här frågor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.