Vojmån och nationella klimatmål!!!

Regeringspartierna har i dagarna enats om ett klimatmål som säger att Sverige ska minska sina utsläpp med 38 procent fram till 2020. Ett mål som är kalibrerat med de mål som EU satt upp. I detta ska Vilhelminaborna ta ställning till en utökad utbyggnad av Vojmån.

Idag presenteras förstudien som ska berätta vad som händer OM vi bestämmer oss för att tillåta ytterligare utbyggnad av denna å.

Hur ska våra företag klara av nya klimatmål? Och hur ska vi som vilhelminabor ta ansvar i detta? Jag tror att vi kommer att behöva mycket tydliga ledare i både den lokala politiken och i den nationella för att visa vägen framåt för att klara av klimatmålet och för att på lång sikt tryggar jobb och tillväxt. Vi ska ta hänsyn till lokalbefolkningens behov och framtiden i vår kommun både då det gäller social service, tillväxt, ekonomi, fiske, miljö, turism och vattenföring. Jag har inte läst förstudien ännu men ska gå på Folkets Hus ikväll för att få höra vad den kommit fram till.

Vilhelminaborna går före i klmiatfrågan då vi måste börja tänka både globalt och nationellt hållbart och ta ställning i Vojmåfrågan i en kommande folkomröstning. Vilhelminaborna måste loksom alla andra svenskar och europeer ta vårt ansvar för att nå klimatmålet och det är nu vi får visa vad vi går för, vår inställning till det globala ansvaret i relation till det lokala intresset.

Det kommer att bli spännande.

6 kommentarer

 1. Vilhelminabo

  När man läser din blogg förstår man att du vill att Vilhelminaborna ska ta sitt klimatansvar genom att överleda Vojmån till Stalon. Tror du verkligen att ett tillskott på 2 promille till Sveriges elproduktion från vattenkraft ska förändra världen? Hur många andra miljövänliga sätt finns det att komma fram med dessa 2 promille? Slå av stand-by knappen, vindkraftverk, solenergi, ny teknik, etc, etc.
  Det finns 5 % av norrlands vattendrag somm ännu inte är utbyggda. Kan Vojmån genom en ny vattendom få en status av att höra till dessa 5 % har vi något som det är brist på. Bristvaror brukar stiga i pris!

 2. oroad

  Visst skall vi hjälpa till att rädda världen. Vi gör det redan genom att exporetra mängder av el o ved o timmer till resten av världen. Men vi kan ju inte offra allt vi har. Vi måste ju också leva på nåt o inte lever vi så länge på Vattenfall. Ialla fall inte som det gått hitintills.

  Du skriver ju om att det är vacker natur i Vilhelmina. Tror du att”vattennaturen” blir vackrare om vi tar bort vattnet i Vojmån. Vi kan spara en massa el eller vi kan bygga 30 vindkraftverk så har vi tjänat in överledningen. Vattenfall vill ju bara ha pengarna så det behöver vi inte bry oss om, dom har så det räcker.Sparar vi ån så har vi i alla fall handlingsfriheten kvar. Jag tror våra barnbarn kommer att tacka oss för det.

 3. Wilhelm

  Vi löser inga globala problem genom att exploatera och förstöra lokala naturtillgångar! Det är helt fel tillvägagångs sätt. Du må inse att klimathotet beror just på exploateringar och betvingning av naturen. Ditt fagra tal om att med en global hjältegloria torrlägga Vojmån bara så att folk ska kunna titta lite extra på TV eller ha lite fler apparater på standby är så korkat. Jag hoppas att du inser detta och att du inser att de arbetstillfällen som ges endast är tillfälliga och bara kortsiktigt gynnande för bygden. Rädda Vojmån och satsa mer på turism.

 4. Vilhelminabo

  Typiskt av politikerna i Vilhelmina att tro att det är bara de som vet nåt. En idiot som jag ska inte skriva om sånt jag inte vet nåt om. Jag vet mycket väl att Vojmån är reglerad det är därför jag förordar en omprövning av vattendomen så att Vojmån förhoppningsvis kan få höra till de 5% som inte är reglerad! Hur tror du att du med detta medborgarförakt som din kommentar utstrålar ska kunna bli nästa kommunalråd i Vilhelmina? Du har 70% emot dig i denna fråga enligt VK:s omröstning idag!

 5. Mats

  Ni har folket emot er, men det tar ni tydligen ingen notis om. När jag läser det som skrivs av er kommer jag osökt att tänka på hur det skulle sett ut om detta utspelade sig i Frankrike… Hur länge hade det dröjt innan ni varit tvugna att ”lämna” area förtroendeposter?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.