Vojmån JA!

mariaVi är en liten kommun med dryga 7 000 invånare. Vi har för lite pengar i kommunkassan för allt de vi ska fixa som skolor, äldreomsorg, hus, vägar, sophämtning, vatten osv osv. Vi brottas idag med att få budgeten för 2008 att gå ihop och ser åxå att budgeten för nästa år blir jättesvår.

Vi är för lite folk i kommunen, vi behöver bli större och slå oss ihop med fler kommuner om vi ska klara av att hålla den nivå som vi har idag. Det torde inte räcka till utan vi måste även få in andra pengar till kommunkassan. Om vi överleder vatten får vi ett tillskott varje år på mellan 5-7 miljoner plis den sastning som görs på 1,3 miljarder!!! Där infrastruktur på 40 miljoner ingår..

I gårdagens tidning var det bilder på våra gator. För de 5-7 miljoner per år som går in till kommunen vid en överledning så kan vi laga några gator varje år…

7 kommentarer

 1. Förvånad

  Förstår jag dig rätt Maria Kristoffersson, när du menar att de pengar kommunen får för att sälja Vojmån, skall användas för att årligen laga Vilhelminas gator? På vilket sätt stärker detta kommunen och befrämjar utvecklingen? Ökar det inflyttning företagande och kreativitet? Och du, det finns massor med kommuner i landet som inte sålt nån å, men ändå lagat gatorna. Hur kan det komma sig? Hur gjorde dom?

 2. Fjällspiran

  Maria Kristoffersson tycker att vattenkraften bör byggas ut för att den är miljövänlig. Vad kommer då efter Vojmån?
  Först Marsån, sedan Ransarån och kanske Vindelälven?

 3. maria kristoffersson

  Gatorna är ett exempel på att vi inte har tillräckligt med pengar i en liten kommun för att klara av det som medborgarna rätterligen ska ha. Vi har svårt att klara skola, vård omsorg, gator och allt annat som vi är skyldiga att sköta.

 4. maria kristoffersson

  Man har ju ingen kristallkula att spana i. Förhoppningsvis kommer teknikutvecklingen att finna nya energikällor. Vi vet att den energi vi tillverkar idag kommer att behövas för utvecklingsländer som Indien och Kina.

 5. Bofast Vojmådalning

  Ån är redan dämd och reglerad. Fisken kan i nu läget inte vandra. Det kommer den vid en överledning att göra och dessutom blir vattenflödet bättre året runt. Vad i det är så svårt att förstå. Dessutom är kommun i desperat behov av mer pengar, så det är en vinn vinn situation som jag ser det ifall det blir ett JA vid omröstningen.

 6. Fjällspiran

  Jag noterar att Maria Kristoffersson inte svarar på frågor. Det kanske var för svårt?
  När man ledaer bort 80 % av vattenflödet in i Vojmån så blir flödet naturligtvis sämre. det kan ett barn förstå.
  Resultat: ökad igenväxning, mindre med ädelfisk,förfulning, sämre vattenkvalitet med mindre andel fjällvatten,tristare miljö för vid Vojmån som idag är ett riksintresse för det rörliga friluftslivet.Är det någon som tror att Vojmån fortsätter att vara ett riksintresse efter en överledning. Naturligtvis forlorar vi detta riksintresse för alltid.

 7. maria kristoffersson

  Jag uppfattade att det var mer av påstående än av fråga. Jag har även lite svårt för sarkasm och att ta frågor på allvar när man för fram sarkasmer, som ”ett barn att förstå”. Man blir lite trött på att bli påhoppad helt enkelt. Frågan vi hanterar nu är hur vi ska få fram mer energi, och att bygga om en redan reglad å som är ett sätt att få fram mer energi.
  De vatten som ska tas är från september till april, under vintern då energin behövs bäst i sveriges industrier. Under våren ska vattnet släppas på för att efterlikna en normal isrivning som gör att stränder rivs av och igenväxning förhindras. Att det ska finnas vatten i ån under vår och sommar är både till för oss som bor här, turister och för fisken att trivas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.