Prestera eller dö!!!

Jag har läst en bok Duktighetsfällan – en överlevnadshandbok för prestationsprinsessor. I boken tas duktighetssyndromet upp som enligt författarna går längre och längre ned i åldrarna. Själv har jag tre duktiga flickor….

Den bilden ser jag från min egen vardag, och som bekräftades i den LUPP enkät vi gjorde i Vilhemina för ett par år sedan. Nu visar även Ungdomsbarometern, som är ett statistiskt underlag om ungas livsstil och värderingar att dubbelt så många unga tjejer som killar känner sig negativt påverkade av stress och förväntningar.

Jag har funderat ganska mycket över just detta. Inte minst därför att jag själv har tre döttrar och känner igen mig själv i en sk "prestationsprinsessa", att hur mycket jag än försöker så är det så svårt att skaka av sig dåliga samveten att man inte gjort allt man borde eller som andra förväntar sig att man borde eller det man själv tror att man borde.

Samtidigt är det inte så enkelt som att be mina egna döttrar och andra unga tjejer att lugna sig, ta det lugnt, att sänka kraven, att luta sig tillbaka. För det är ju tyvärr så att ingenting är gratis och att framgång är något man måste fightas för och allrahelst som ung tjej.

Och det går ju oftast bra, tjejer får högre betyg, klarar sig bättre på högskolan, och slår sig hela tiden in på de manliga områdena. Att vara framgångsrik idag är inte längre synonymt med att vara man. Men tjejerna får betala ett högt pris ofta i hälsa och mående.

Paradoxen är att duktiga tjejer bidrar till en ökad jämställdhet, samtidigt som de fortfarande lever i, och får hantera, en ojämställd värld. De tar med sig prestationskraven raka vägen hem till städning, pyssel, den perfekta kroppen, bullbak, utflykter och givetvis ett fantastiskt socialt liv.

Jag försöker ständigt jobba för att påverka så att att könsroller och ojämställda strukturer minskar. Både i min politiska roll men även i min proffesionella i jobbet och i min familj. Det är en av de viktigaste frågorna för framtiden om vi vill leva i ett demokratiskt samhälle, enn demokrati kräver jämställdhet. Ett demokratiskt europa kräver jämställdhet och en demokratisk värld kräver detsamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.