Kommunen får pengar pengar pengar…..

Kommunerna i sverige får 17 miljarder kronor utbetalat över tre år. Det är regeringens stora satsning i vårpropositionen. För 2010 kommer kommunsektorn få ett engångsbelopp på sju miljarder och för 2011 och 2012 kommer fem miljarder per år att betalas ut som en höjning av de generella statsbidragen. Det betyder att vilhelmina kan vänta sig ca 7 mijoner nästa år i finansiering från staten och 11 de kommande åren. De räcker dock inte utan de besparingar vi står inför nu utifrån att strukturen i samhället förändrats måste vi ändå göra.

’Pengarna ska användas till att värna välfärden’, skriver de fyra allianspartiernas ledare. och säger att pengarna för 2010 är tänkta som en tillfällig stödåtgärd, vilken är framkallad av konjunkturläget, och ska användas för att undvika uppsägningar i kommuner och landsting.

En ytterligare tanke bakom de ekonomiska tillskotten är att se över hur kraven på budgetbalans efterlevs.

Tanken är att pröva om det går att ge drivkrafter för ekonomiskt sunda och välskötta kommuner eller landsting att spara pengar i goda år för att i viss utsträckning kunna användas under dåliga år. Det är väldigt bra för oiss då vi har en sund ekonomi i kommunen men inkomsterna räcker inte till utgifterna. Vi måste fortsätta att ställa om kommunen nutifrån hur befolkningen ser ut och pengarna från regeringen kommer att hjälpa oss värna välfärden i denna omställning.

3 kommentarer

 1. 43:a

  ???????????
  För vem skriver du?
  De närmast troende eller….?
  Snälla, berätta kort och koncist, vad alla dessa ord betyder. Innehållet i klartext blir säkert inte ens tre(3) meningar, eller har jag fel?

 2. MJ

  Du har rätt 43:an. Mest är det nog en lång harang för att övertyga sig själv och de egna. För nu ska hon ju ta verkligt ansvar, med hjälp av Maud och attendo care så ska hon konkurrens utsätta Vilhelmina och fortsätta ha blicken ”ovanför horisonten”. Att klaga på den egna regeringen kan ju vara fatalt för den egna karriären som är där någonstan ovanför horisonten söder över!!

  Läs Strelings inlägg i kommentarenrna om ”penninglöftena”. Så sanna, så sanna!!!

 3. Max

  Det är viktigt att man ser till att man har riktiga siffror innan man säger för mycket. Här anger du att vi skall fåca 18 miljoner i statsbidrag när den riktiga summan är drygt 9 miljoner fördelat på 3 år

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.