Jämställdhet ett krav i finanskretsar…

 

      När den globala krisen slog igenom med kraft så drabbades alla länder men ett land som slog hårt i väggen var Island. Nu får vi i nyheterna lyssna till hur banker lånat ut miljardbelopp utan säkerhet till ett fåtal personer. Den Isländka ekonomin var för ett par åt sedan högt hållen som nytänkande, vågad och innovativ och hade hög status i de finansiella kretsarna. Det fanns dock en isländs bank som leddes av kvinnor som satsade på långsiktiga hållbara projekt som klarade sig genom krisen. Vad lär vi oss nu av detta?

      Är det så att det traditionellt manliga sätt som världens finansiella institutioner letts varit destruktivt? Att bonussystem som stimulerat rikstagande varit en traditionellt manligt tävlingsinstinkt som lett banker till vågade satsningar utan långsiktighet och ekologisk hållbarhet. Är det så att vi nu äntligen fått ännu ett bevis på att blandade styrelser är det bästa för hållbarhet och långsiktighet.

      Kvinnliga och manliga perspektiv kompletterar varandra och ger en bättre helhetssyn som säkerställer att de finansiella satsningarna läggs på långsiktiga hållbara projekt. Jag är övertygad om att blandade ledningar ger bättre förutsättningar för att fler perspektiv lyfts in där både kvinnor och män, yngre och äldre, svenskfödda och inflyttade och människor med olika erfarenheter behövs.

      •  

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte med automatik.
    Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.