goa beslut

Igår hade vi kommunstyrelse där vi tog många goa beslut. Det som är så skönt är att slitet med ekonomin gör att Vilhelminas ekonomi 2009 visar på ett plus. 2009 års bokslut är ännu ej klart men kommunens prognos visar mot ett plus.  Det är finansieringen som räddar oss då vi fick mer pengar från regeringen för att klara lågkonjunkturen. Problemet är bara att nästa år så har vi inte dessa pengar så det kommande året måste det bli än mer rejäla besparingar. Så vi bestämde igår att vi redan nu ska hitta ytterligare besparingsförslag då prognoserna pekar mot ett underskott för 2010.

 

Ett av de beslut jag känner mig nöjd med är att vi beslutat att ta skriva avtal med Migrationsverket att ta emot 8 ensamkommande flyktingbarn. Detta främst som en medmänsklig och humanitär insats för världens barn från krigshärjade länder.Sen är det ju ett plus att det skapar arbete då det gör  ca 6-7  nya arbetstillfällen. Ungefär som en mindre fabrik.  Vi beslutade även att fortsätta rusta centrum där vi ska måla upp Volgsjö skola och byta fönster som energiåtgärd (Idag är det så dragigt att man måste ha små el element för att klara kallraset.) Sen ska vi även lägga en stor del pengar på att  underhålla gator. Vi måste byta ut vägbelysningen då de gamla almporna som är idag blir förbjudna. Då ska vi testa tre olika belysningstyper som kommer att sättas upp efter en provsträcka så att alla kan se vilken typ av beslysning de gillar bäst och så får medborgarna lämna in synpunkter och förslag vilken lampa de vill ha. Vi ska även lägga ut en modell där medborgarna själva kan joibba med  kommunens ekonomi och budget.

 

När det gäller bollhallen detta långdragna ärende så är vi tillbaka på alternativet länken eller tårtbiten Ks beslutade  föreslå kommunfullmäktige att bygga länken och renovera upp befintlig sporthall istället för att bygga en ny då kostnaderna överstiger tillgängliga medel både till investeringen och till löpande drift. Tillgänglighetskrav och arbetsmiljökrav ska med detta vara åtgärdade.

Sen tog vi en mängd andra bra beslut….Men nu ska jag åka till Umeå…i snöstormen…

 

 

 

4 kommentarer

 1. Leif Danielsson

  Det hedrar dig att du erkänner att flyktingmottagning till stor del är business. Allt annat vore att hymla.
  Nu återstår att du redovisar din syn på vindkraft i kommunen.
  Dorotea har ett eget kraftverk, kostnad ca 30 milj. och som gör att kommunen i stort sett täcker sitt energibehov. Är det svårt att inse att vindkraft är en STOR möjlighet för V-mina och vad görs egentligen i denna fråga?
  Glöm inte, V-mina kommun MÅSTE börja drivas som ett företag om ekonomin skall fungera, dvs. lönsamma investeringar. Glöm ideololger..tänk fritt!

 2. Maria Kristoffersson

  Det pågår projekteringar på flera platser i kommunen. Det kommer att kallas till öppna samråd i dessa. Det är exploatörerna som kallar till detta. Ett samråd troligen att bli i Storsele inom kort.

 3. Leif Danielsson

  Tack för svaret, men min fråga var egentligen, skall vi ännu en gång stå med mössan i handen, eller bygga egna vindkraftverk alt. ställa krav på exploatörerna om delaktighet i vinsterna från vindkraften?
  Detta är av yttersta vikt för kommunen.
  PS, bygg ett tjugotal vindkraftverk på Lole (middagskullen, ett förhatligt ord) i Saxnäs!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.