Skuld och skam är även det en teknik!!!

Det har varit många olika teorier om förra veckans händelse. En del har kommenterat och konspirerat omkring varför jag öppnade m in blogg.  Jag öppnade min blogg då jag fick samtal som bad mig göra det då man ville kunna skriva ner synpukter utan att bli medlem. Just då kändes det rätt då jag behövde allt stöd jag kunde få. Men upptäckte att det inte var nån bra ide efter en stund då det kom så mycket negativt så jag stängde den igen. Nu används detta som ett sätt att ge mig nån sorts skuld i det som hänt?????  Vad är det för skuld och skam ni vill påföra mig i detta? Jag sa förlåt för det jag sa! Lyft bblicken och se allt det viktiga som vi har att göra runt omkring oss istället för att gräva ner oss i negativiteter….

46 kommentarer

 1. Johan K

  S kan uppenbarligen inte kritisera den politik du bedriver Maria. Så de försöker knäcka dig som person…låt dem inte lyckas!!! Du har stort stöd!

 2. hans

  Skuld och skam, vill vi påföra dig, anser du. Tja, vad ska man säga. Du har ju lagt ut en hel lista på hur vi män slår ned på kvinnor. Är det inte ett sätt att visa sin ofelbarhet eller vart vill du komma? Kvinna eller man spelar ingen roll i detta sammanhang. Faktiskt var det ju du som kallade KGs frågor för fåniga och han kontrade då med sitt olämpliga uttryck. Ni, båda två, har uppträtt olämpligt och borde kunna säga förlåt till varandra och sedan låta det vara glömt samt i fortsättningen respektera varandras åsikter.

 3. Kristina Norman

  Maria: Kärnfrågan iVivekas blogg handlar inte om skuld och skam utan om hur man använder sig av social media för att sprida ett budskap/åsikt. Detta har du till 100 % greppat och använt dig av. Både på VB, Facebook, här på VK och i andra medier.
  Var det så här du ville ha det? Att det skulle slå tillbaka på dig själv som det har gjort? Jag tror inte det. Jag förstår att du behöver stöd och det är ju bra att du får det då…men oskyldig? Näää…

 4. Lisbet Olofsson

  Som gammal ambassadörskollega till dig säger jag bara.

  När argumenten tryter, när du vinner grunden och det inte går att kritisera den politik du bedriver. Då försöker man knäcka dig som person genom att försöka förnedra dig. Förnedra genom att uttrycka sig våldsamt som ”att remma upp dig”. Att jämföra ordet fånig och att remma upp är för mig två olika innehåll och innebörd.

  Jag upplever att man förstorar ordet fånig och förminskar ordet remma upp i debatten. Men detta är politik och tydligen ska man mer ”slå ner på andra” än att berätta vilken politik man för. Vad som är bra med den.

 5. A.N.

  Kristina Norman:
  ”Var det så här du ville ha det?”
  VADÅ SÅ HÄR?
  Som du och Viveka målar upp menar du ”nåt” att skuldbeläggas för? Sossarnas drev på VB har varit sju resor värre. Vad har du sagt då? DU har tittat på och tigit Ruggis.
  ”Att det skulle slå tillbaka på dig själv som det har gjort?”
  HAR DET SLAGIT TILLBAKA? HUR D?
  Jo, säg det här tillräckligt många gånger och det blir väl sant för både dig och Viveka.
  INTE ETT ARGUMENT RUGGIS ger du. Bara tomma ord och fortsatt skuldbeläggande.
  LÄGG NER och sluta täcka upp för KG.
  Är han inte kapabel till sitt försvar själv? utan krycka

 6. Jimmy Lindberg

  Stå på dig, och skilj på vad som är saklig kritik och vad som är irrelevant skitsnack! Tycker det är bra att Vilhelminas kommunalråd har en blogg, har själv lagt fram det som förslag till Storumanpolitikerna men de är fegare än dig.

 7. Andreas Westin

  Hej Maria!
  Jag tycker att Du är ett föredöme som bloggande kommunalråd. Du är transparent och skriver ”veckobrev” till Dina väljare. När det gäller incidenten med Socialdemokraternas överhövding i Vilhelmina så var det Du som agerade proffsigt. Du sa en kommentar om Du ångrade och bad genast om ursäkt – precis som man uppför sig. KG gör ett rikskänt klavertramp och ska sedan ha en hel armé av mer eller plumpa och klumpiga hantlangare som ska täcka upp – istället för att själv be om ursäkt.

  Kör på och låt Dig inte dämpas eller tystas!

 8. Sunt förnuft

  Den politiska striden van du överlägset genom att i stunden vara den ”större människan” så är det ju. Är nog det som vissa stör sig på men
  Glöm ej bort att även du var ute i tassemarkerna och gör nu inte misstaget att spela offer, för det var och är du inte. Fortsätter du med det så kommer du inte längre att vara den ”större människan” utan i värsta fall enbart en ”mediakåt” figur.

 9. Leif Danielsson

  Maria, med vänner som Risberg behöver du inga fiender! Han har ställt till ett rent helvete för dig och du har inte gjort saken bättre genom att framställa dig som ett slags offer för männens ”maktdominans”.
  Du, som kommunalråd, borde ha haft vett nog att överse med KG:s verbala övertramp, men du valde strid coh då får du ta konsekvensrna.
  Inse att du har ett ansvar för kommunen och att du inte är i opposition och därmed behöver vinna billiga poäng i en löjlig fråga. Du borde stå över sådant trams.
  Har jag rätt eller fel??

 10. Kristina Norman

  A.N: Vad menar du att jag skulle kunnat säga som skulle tillföra den här diskussionen något positivt.
  Den lilla kommentar som jag gjort renederar bara i att såna som du ska komma in och spy galla.
  Att jag har en åsikt som inte sammanfaller med din verkar vara en öm tå. Tråkigt.
  Den här historien är inte bra för Vilhelmina och Maria HAR en stor del i händelse förloppet, även om hon vill göra sig oskyldig nu. Även om hon bad om ursäkt för sitt uttalande, så var det hon som startade hela händelseförloppet. Det är också Maria som med god hjälp spridit hela historien ut över landet. forts.

 11. Kristina Norman

  forts . Med hjälp av olika bloggar och facebook vänner och bekanta som med stor behjälplighet hjälpt till att skapa en bild som inte överensstämmer med vad som hände egentligen… Detta enligt många som var med på mötet, och många andra som satt och tittade på sändningen, däribland jag,
  Detta faller inte god jord för någon i Vilhelmina.

 12. A.N.

  Norman: Ska du fråga mig det? Vad jag menar att du ska kunna tillföra?! Snurra inte frågan till mig genom nonsenssvar.
  Att man inte är ense, är det att ha en öm tå? Ge dig!
  JIsses amalia, tillför svar genom att SVARA PÅ FRÅGORNA SOM STÄLLS! Är det för mycket begärt??
  Att man ställer frågor och ber om förtydligande ÄR DET ATT SPY GALLA?
  Du omskriver och förolämplar för att dölja din svarslöshet.
  Visset Kristina.
  På vilket sätt spred Maria detta ut över hela landet? Nu är du väl ute och cyklar helt. När massmedia kablat ut det här DÅ blev det fart i bloggarna. Börja i rätt ände TACK!

 13. Alex

  Nu är det plötsligt en Rugguggla som har tolkningsföreträde om vad som hände på fullmäktige. Helt klart är väl att olika uppfattningar finns och blocken håller ställningarna. Då kan man ju fortsätta skuldbelägga och elda där det passar. Onödigt. Käbblet som inte tar slut skitar dessvärre ner Vilhelmina ännu mer. Ruggugglan gör det också och hon borde sluta gå in som försvarsadvokat. Hon sitter ju inte ens i styrelsen eller förtroendevald så varför ska hon ut på banan och vantolka allt som vissa i sosseledningen ställer till med? Helt obegripligt att sånt debattsabotage ska få fortsätta.

 14. Kristina Norman

  Alex: Vad är det som säger att min åsikt är vantolkning och/eller debattsabotage, mer än du???
  Har jag inte rätt att uttrycka mig likaväl som du ?
  Tolkningsföreträde… ??? Är du/ni rädda för mig på nått sätt eftersom du/ ni försöker trycka ner mig skorna så här???

 15. Eone

  Norman, Oavsett vad man tycker om ordväxlingen fåningt – uppremning är det anmärkningsvärt att en person som KGA tror sig kunna säga det han gjorde utan att inse att det skulle kunna tolkas som ngt illa. Det visar bara vilket sjukt (humor)klimat som råder och att andra gnäggar med i de disciplinerades kör. Ifall ngn känner sig hotad eller ej är inte upp till publiken eller den som uttalat ev. hotelse att avgöra. Din känsla av att vara nedtryckt i skorna – ska den fråntas dig liksom Viveka och du vill ta ifrån Maria hennes hotelsekänsla? Vem ska bedöma vem som känner vad?

 16. A.N.

  Det handlade INTE om att fru Norman INTE får tycka och skriva vad hon vill.
  Nu gör du om frågan igen. Ajajaj!
  DU svarar INTE på frågorna.
  ”Var det så här du ville ha det?”
  VADÅ SÅ HÄR?
  ”Att det skulle slå tillbaka på dig själv som det har gjort?”
  HUR HAR DET SLAGIT TILLBAKA?
  Kan du INTE svara?
  När du INTE förklarar ja då skambelägger DU. För det blir bara insinuationer du häver ur dig.
  Förklara så vi kan tala om ÅSIKTER för nu är det bara ”tyckande” som har ett SYFTE. Samma SYFTE som Viveka har. Plantera misstankar.
  Ni beter er bägge två precis som 123. Usch!

 17. Viveka Abramsson

  Till Andreas Westin:
  Hon sa det inte bara en gång och hon ångrade sig inte omedelbart.
  Vad gäller en hel armé av hantlangare så är det Maria och centerpartiet som står för den, samtidigt som det är de som dragit igång karusellen.
  Det här handlar inte enbart om Maria och KG, det handlar om hela fullmäktige och dess åhörare.
  Joakim anklagar även oss, vi som kände stämningen och såg minspelet, vi som skrattade, vi som inte förstod, vi som inte gått kurs och lärt oss härskarteknikerna.
  Ska vi alla be om ursäkt till en som inte heller uppfattade hotet?

 18. Viveka Abramsson

  Till Eone:
  Helt rätt; den som känner sig slagen avgör om det gör ont, inte den som slår eller tittar på.
  I det här fallet har Maria själv sagt att hon inte kände sig hotad.
  Känslan av att vara nedtryckt verkade komma över henne först när tidningarna började skriva om händelsen och publiciteten kom.

 19. Kristina Norman

  Eone: Jag lånar Vivekas ord som förklaring, för hon säger det så bra. Låt mig bara tillägga att jag känner mig inte nedtryckt i skorna. Det känns som nån FÖRSÖKER trycka ner mig i skorna.

 20. Kristina Norman

  A.N : Din,som jag upplever det aggressiva ton,får mig att bli lite snarstucken.Jag ska skärpa mig. Svar på dina frågor:
  1. Vad så Här? Med det menar jag alla skriverier i både bloggar och tidningar och den skugga som faller på oss alla i Vilhelmina
  2.”Hur har det slagit tillbaka?” Centern och Maria har ju också fått en hel del negativ kritik i och med detta, som dom säkert kunde klarat sig utan.
  Några fler frågor uppfattar jag inte bland dina anklagelser så om du har det, får du ta om dom. Och gärna i en vänligare tonart… om du kan.

 21. Kristina Norman

  Alex : Du skriver ”Hon sitter ju inte ens i styrelsen eller förtroendevald så varför ska hon ut på banan och vantolka allt som vissa i sosseledningen ställer till med? Helt obegripligt att sånt debattsabotage ska få fortsätta.”

  Det du Alex, säger betyder att man man måste ha ett förtroendeuppdrag för att få uttrycka sin åsikt???

 22. trött

  Frågan har främst handlat om lämpligheten i KGs ordval och inte det uppfattats som ett hot. Nu dribblar Viveka bort ursprungsfrågan igen. Man säger inte ”remma upp” som KG sagt – punkt slut. Går inte detta in hos Ruggugglan eller Viveka? Att media och somliga gjort till en fråga om hot är faktiskt intressant. För man kan inte slänga ur sig vad som helst i kommunfullmäktige (medlem i juridiska utskottet). Misstolkas det så är det inte misstolkarens skuld utan den som hävt ur sig ”remma upp”. För KG skulle ju gjort det om Maria inte vore en vanlig människa. Det här har många upprörts över.

 23. Alex

  Jag fattar inte varför en Rugguggla ska försvara ledande sossar i Vilhelmina genom och skuldbelägga Maria för mediastormen. Känns som ren projektion. Att slåss för KG och Viveka när Ruggugglan inte sitter i fullmäktige är tröttsam att se när det känns som en blind hejarklack. Man kan alltså undra över Ruggugglans deltagande men inte själva yttrandefriheten. Håller med A.N. här. Men sabotageomdöme kom för du förstör försöken till en saklig debatt. Det är något obehagligt med hur ni ska lägga tillrätta bakvägen genom och ge Maria större skuld än hon har.

 24. Kristina Norman

  Alex. Tyvärr måste jag säga att jag förstår dig inte. Men jag tänker inte ödlsa mer tid på detta heller. Tror inte det ger nått. Men…Du har helt fel i dina antaganden.

  Om jag förstör debatten för att jag uttrycker min åsikt, vad ska vi säga om dig då?

 25. Kristina Norman

  Trött: ”Remma upp ” var ett klantigt ordval. Det är det ingen som motsätter sig. Men propotionerna på eftermälena tar sig sådana mått så att det hela känns helt ORIMLIGT. De efterföljder och de vinklingar som gjorts i efterhand ÄR ”intressanta”.Det har du rätt i.
  Också de som Maria har gjort i artiklar, bloggar och på FB. Särskilt som det inte var så hon upplevde det från början, som hon själv har sagt. Vinkla debatten? Hmmm…Maria är som sagt en riktig hejare på att hantera sociala medier. forts

 26. Kristina Norman

  forts från förra…
  Läs Vivekas kommentar.Friday 26 February 2010 klockan 23:08
  Viveka skriver: Det här handlar inte enbart om Maria och KG, det handlar om hela fullmäktige och dess åhörare.
  Joakim anklagar även oss, vi som kände stämningen och såg minspelet, vi som skrattade, vi som inte förstod, vi som inte gått kurs och lärt oss härskarteknikerna.
  Ska vi alla be om ursäkt till en som inte heller uppfattade hotet?

 27. Less

  Jag välkomnar en polisutredning som kommer visa min oskuld och kommer inte be om ursäkt. Det är inget problem att säga remma upp även till vanliga människor i fullmäktige. Det är ok att skämta om barn- och kvinnomisshandel inför fullmäktige och skolelever.

  Utan det här och en vägran att be om ursäkt så hade det aldrig skämt ut Vilhelmina. Det är KG som skämmer ut kommunen. Klart det blir större när nån utsocknes polisanmäler. Utan KGs ord hade riksnyheten uteblivit. Supportrarna Ruggugglan och Viveka pumpar febrilt för att få ballongen att skymma solen och dom lyckas förmörka än värre 🙁

 28. Hasse

  Allt handlar om KGs och Åkes maktfullkomlighet. De har styrt och ställt i åratal och när de tappat makten visar de sina rätta ansikten Remma-upp och Solid-Arisk. Det handlar inte om fullmäktige utan om insutten pampkultur som inte tål insyn och fria åsikter. Att Maria skolats i den här sörjan är bara att beklaga. Byt ut hälften av politikerna i Vilhelmina så kanske ni har en chans. Kryssa rätt i valet särskilt om ni är sossar eller centerpartister.

 29. Viveka Abramsson

  Till trött:
  Det var JR som påstod att Maria hotats och krävde en offentlig ursäkt till henne för det, media och ”somliga” hakade på.
  Polisutredningen får visa vem som har rätt, men eftersom Maria inte kände sig hotad, så förstår jag att man vänder det till något annat.

  För min del har jag inte försökt dribbla bort ursprungsfrågan.
  Jag har skrivit två bloggar på VB. Den ena beskriver händelseförloppet som jag uppfattade det den andra beskriver ett exempel på hur man kan använda social medier.
  Därefter har jag svarat på kommentarer som gjorts.

 30. Viveka Abramsson

  Till Alex:
  När någon har en avvikande uppfattning, så handlar det alltså om en blind hejarklack, sabotage och att bakvägen tillrättalägga något.
  Jag kan inte se att Kristina eller jag försökt skuldbelägga någon och skulle gärna vilja veta på vilket sätt vi förstör debatten.

 31. Viveka Abramsson

  Till Less:
  Utan Joakims offentliga tolkning och hjälp från högre instans att skriva till Mona Sahlin hade Vilhelmina inte behövt skämmas.
  Om Maria tänkt sig för och motat ”Olle i grind”, klargjort vid mötet att hon inte kände sig hotad och inte hakat på för att göra det till en könsfråga, så hade det inte behövt bli en riksnyhet.

  Jag försöker inte mörka något, allt finns dessutom bandat, men även jag rätt till en uppfattning och åsikt.

 32. häxjaktsspecialisterna vidgar vyerna på VK

  Gör inte om frågan till och handla om att acceptera avvikande åsikter. I Vilhelminas politiska historia är intrigerande, manipulerande och tillrättaläggande alltför vanligt. Se hur Viveka täcker upp bockfotsfrågan, gruppurträdet i Sv.Kyrkan och när KG hävt ur sig att KDare förhäver sig och använder partiet som täckmantel. Inte ett ord om hur KG försökte tysta åsikter och opinion i vojmåfrågan. Hämnden mot kyrkoherden att välsigna 1majtåget var penibel men efterspelet en skandal där socialdemokrater angrep en enskild medborgare anonymt.
  Spelet fortsätter så fort vissa intrigmakare får chansen

 33. Eva

  Om inte,
  Joakim hade haft mage att göra en ”offentlig tolkning”
  Med ”hjälp från högre instans att skriva till Mona”
  (shame, shame, shame)
  då hade inte Vilhelmina behövt skämmas.

  Då är det ändå Joakim och Maria som skämt ut kommunen. Hepp!
  Vet du vad Viveka Abramsson, jag tycker det var väldigt bra att KG Abramssons ”remma upp” och ”vanlig människa” kom inför massmedias ögon.

  Hur fånigt det var att säga ”fåniga frågor” eller av Risberg att sätta en tydlig gräns, det är ointressant.
  Det är ”remma upp” som skämmer ut Vilhelmina. Oavsett om det setts på webben eller hela världen.

 34. Kfm

  ”Jag kan inte se att Kristina eller jag försökt skuldbelägga någon” (lördag 27 februari 2010 klockan 22:26)

  ”Utan Joakims offentliga tolkning och hjälp från högre instans att skriva till Mona Sahlin hade Vilhelmina inte behövt skämmas” (lördag 27 februari 2010 klockan 22:30)

  Kära åhörare och debattörer, inse att det är fruktlöst att diskutera frågan på en kommentarstråd i VK.
  När allt omskrivs till leda och tolkningar står som spön i backen, då finns ingen debatt, bara skyttegravsgrävande. För min personliga del så kan jag faktiskt se det som sabotage mot en förlikande dialog.

 35. Kristina Norman

  Skyttegravsgrävande???
  Så nu är det bara vissa som får säga vad man tycker eller hur man uppfattar en händelse. Den här debatten går till på samma vis som på VB
  Det är sossarna som ska skuldbeläggas PUNKT SLUT (????) och andra åsikter göre sig icke gällande. Då heter det plötsligt ”skyttegravsgrävande”, ”hämnd”, ”debattsabotage”, ”vantolkning” och inte minst ”härskartekniker”.
  Jag trodde att en debatt eller diskussion gick ut på att man har olika åsikter och utgångspunkter och att man pratar med varandra utifrån det. I REST MY CASE…

 36. vilhelminabo

  Kristina: Är du helt blind? Du vill ju inte se. Här är väl ett praktexempel på hur Viveka lägger all skuld på Risberg för att Vilhelmina skämmer ut sig. Men att kritisera Viveka kan du väl inte utan du springer ut bakvägen med ett urlöjligt ”I rest my case”. En debatt brukar utgå från väl underbyggda åsikter och inte ett fladdrande tyckande som går ut på att få sista ordet bara man maler tills folk tröttnar. Vivekas repliker är ett praktexempel och hon drar med dig i fallet för hon talar för dig också. Ingen har ni skambeläggt. Ni gräver definitivt skyttegravar – Vma i ett nötskal!

 37. Gör skillnad!

  Ruggis: Snälla du, vad ledande sossar i Vma pysslat med under vojmån och i opposition är inget du behöver försvara. Inte heller det som varit under K-Gs eller Åkes epok när man suttit vid rodret. Begriper du inte att ”remma upp” är toppen på ett isberg?
  Slåss för dina socialdemokratiska idéer men inte för en ledartrojka som främst har makten för ögonen. Det handlar inte om sossarna utan ledande sossar i Vma. Dags att göra skillnad i valet. Kryssa bort trojkan i valet. Rödgrön seger med sanna demokrater är alla förtjänta av, även i Vma.

 38. Viveka Abramsson

  Att anonymt täcka upp och försvara någon eller något, t ex GJ,RT och KD, är tydligen OK, men inte att öppet försöka föra diskussion. Är man medlem i SAP eller har en relation till någon där så bör man hålla sig utanför. Många verkar dessutom ta ställning utifrån vem som skriver, inte vad som skrivs. Jag anser att ALLA har rätt att uttrycka sin åsikt.
  Den gamla repiga stenkakan har hakat upp sig igen. För min del har jag flera gånger bemött den sortens kommentarer och det leder ingen vart så om ni inte byter spår eller träder ut offentligt så finns det ininget mer för mig att tillföra.Forts..

 39. Viveka Abramsson

  Forts..
  Jag har aldrig varit ute efter att få sista ordet och för att ni anonyma ska kunna fortsätta era konstruktiva debatter med väl underbyggda åsikter så smiter även jag ut bakvägen med ett urlöjligt ”I rest my case”.

 40. Kristina Norman

  vilhelminabo: jag tycker att det är tråkigt att du ser det så men det får stå för dig.jags kulle tro att jag kan avgöra själv vad jag tycker och vilken ståndpunkt jag vill ha utan att för den skull vara blind eller nått annat som jag beskylls för. Det är dock inte jag som sabbar debatten här, utan det är all som påstår att man att om man har en viss sorts åsikt så är det nått fel på en

 41. Göran Lengqvist

  Så här kan det inte fortsätta längre. Pajkastning må vara underhållande, men även för politiker gäller det att prestera och det kan inget av dessa båda partier säga sig ha gjort.

  Allt vad du behöver i livet är okunskap och självförtroende och framgången är given, heter det. Detta må gälla för politiker med makt som enda syfte för sitt engagemang, men för medborgarna innebär det ren katastrof.

 42. Hans

  Kanske tid för eftertanke. Har nåt hänt egentligen?
  Nej, här är ser man bara att hotet om uppremningen verkställdes genom en politisk avrättning.

 43. sam flodin

  jag vill bara skriva om en sak som hände vid inlandsmässan då min son dennis stod som parkerings vakt.Dennis och jag var ute och vi skulle ta ut pengar vid bankomaten och precis då vi stannade och skulle gå ut så parkerade K.G.A fram för oss. och då säger dennis 16 år den där är en konstig farbro. vad då säger jag. Jo när jag stod som parkerings vakt så kom han och skulle parkera men han ville inte betala 20 kr han sa till mig att han skulle stå gratis.Men det fick han inte för mig sa dennis.Då mumlade han något och körde fort därifrån dennis 16 år skakade på huvudet.Då förstår jag hur det fungerar i politiken också och dennis gör nog också det.Nu är han 17 och nästa år 18 och ska rösta för första gången undra vilka han röstar på.Jag kan nog säga att han röstar nog inte på den konstiga farbrorn som i9nte ville betala.Jag personligen blev inte förvånad.mvh sam flodin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.