Upphandlig i höst…

Efter ett par veckor där det varit mer än lovligt tufft så har krafterna återkommit. Jag känner en sån styrka, stolthet och glädje över att än en gång få ett stort förtroende, mitt namn fick första platsen på Centerpartiet i Vilhelminas lista för den nya upphandlingen av politiker som sker i september.

Sen jag tog över efter Gunnar för 10 månader sen, så har mitt fokus varit att anpassa verksamheterna efter ändrade förutsättningar med mindre intäkter. Lågkonjunktur, finanskris och ett sjunkande befolkningstal och en ekonomi som gått back två år i rad. (Man kan räkna ca 150 000 kr mindre till kommunen för varje medborgare som dör eller flyttar.)

Nu kan vi börja andas lättare då 2009 gick plus med 4 miljoner kronor. Men arbetet fortsätter för att styra om våra gemensamma resurser då befolkningens sammansättning ändras med färre barn och fler äldre. Efter det genomgripande arbetet vi gjort de senaste åren så har kommunen nu närmat sig den nivå av resursfördelning och kvalité som är i paritet med andra kommuner så nu kan vi börja på att jobba med fler frågor än ekonomi. Så nu börjar vi att tänka på den framtid vi vill se i vår kommun…..Så att vi är med och vinner upphandlingen än en gång och kan leverera det ni som medborgare beställt.

13 kommentarer

  1. Konkurrensutsätt politikerna NU!

    Tragiskt att se medborgarnas val av politiska representanter som en upphandling. Varför inte skita i valen och verkligen göra en proffsig upphandling av ledning? Skulle några politiker finnas med på den listan? ”Tveksamt” är svaret!
    Denna upphandlingstanke är bara så lågt. Men allt går väl att skämta om för demokrati är väl lika fånigt som frågor om verkställighet.
    Leverera? Jo tack, ”fåniga” svar till ”fåniga” frågor är det som leveraras i kfm.
    Börja leverera svar till alla kommentatorer så kanske din trovärdighet höjer sig ett snäpp.

  2. erold

    Har ni inte kunnat arbeta med andra frågor än ekonomi, så underkänner ju du själv det politiska arbetet de sista åren. Men visst glömde man bort alla viktiga frågor under förstudien och när ni vaknade upp då ska ekonomin räddas utan att andra frågor fått plats. Fyra år av vakuum är ingen garanti för att någon politiker kommer sitta kvar. Varför sen jämföra sig med andra kommuner istället för vad man själv vill ha och eftersträvar?

  3. maria kristoffersson

    Men visst kan valet liknas med en upphandling??. Medborgarna ska ju tala om vad det är de vill ha och de som lägger det bästa budet med bästa kvaliten och med det bästa utbudet vinner….Ok lite lngsökt men rätt kul ändå. Att jämföra sig emd andra kommuner är väldigt viktigt för att veta hur vi liggger till . Vi har legat väldigt högt i många fall och lågt i andra. Det visar vilka områden vi ska förbättra och utveckla och vilka vi ligger 2rätt” till i nivå med andra. Just nu jobbar vi med hemsidan då det visade sig att det fanns förbättringar att göra då det gäller denna..

  4. vilhelminabo

    Kommer ihåg diskusionerna kring Åsgatan och tänkta rivningar. Då kostade varje medborgare några tiotals tusen och det fanns folk som tänkte flytta från vma om de avhystes. Nu plötsligt talar vi om 150 tusen för varje som flyttar. Men se till och inte skrämma i väg fler då!

  5. NN

    Medborgarna talar inte om vad de vill genom och kryssa ett namn på valsedeln. Många väljer det minst plågsamma alternativet. En röst är ingen signatur på allt i partiprogramet är godkänt. Man röstar nog på dem man har förtroende för mer än vad programmet säger.
    Ingen vet sen hur enskilda frågor behandlas, så hur avgör man kvaliten om en sporthall ska byggas i Latikberg och frågan istället handlar om att stänga byskolan?
    Kvalité och utbud är rena lotteriet. Att tala om vad man får för pengarna är att dribbla bort frågan när partipolitik eller taktik styr flera frågors utgång.

  6. kenneth fjällstedt

    Jag som gymnasielärare är nyfiken på vilka ideer eller beslut som alliansen funderar på att genomföra vad det gäller gymnasieskolans framtid. Jag ser hur ekonomin har krympt under alliansens ledarskap och ser hur program utarmas med både elever och lärare. Era beslut är viktiga för de märks i undervisningen och skolmiljön. Om man sparar för hårt så kommer det att utarma Malgomajskolan och elever söker sig till andra gymnasieskolor. Vi i Vilhelmina har haft god standard på Malgomajskolan men om det är driftstopp under flera år så märks det och kvaliten försämras.Hur tänker Ni om gymnasieskolan?

  7. ivar

    Vad tänker du göra för att fler i arbetsför ålder ska bosätta sig eller stanna kvar i kommunen ? Hur ska du få mer folk att bosätta sig i byarna ?

  8. Maria Kristoffersson

    Vi ska se tilla tt det finns attraktiva boendemiljöer där människor vill bo, gärna nära vatten coh natur. För att skapa arbeten så ska vi jobba med destinationsutveckling coh se tilla tt vi får fler besökare som ger tillväxt i besöksnäringen. Gymnasieskolan kommer att anpassas utifrån antalet elever som är möjliga. då antalet elever minskar i hela länet coh landet så msåte en anpassning ske. detta i samarbete med våra grannkommuner samt Stourman och Lycksele. detta samarbete har redan påbörjats och kommer att intensifieras under våren.

  9. kenneth fjällstedt

    Nu svarar du inte på min fråga Maria? Eleverna väljer fritt mellan olika gymnasieskolor och ser de att det är bättre på andra orter så kommer de att söka sig till den skolan. Du får inte tro att Lycksele och Storuman kommer att ge efter utan kommer att göra allt för att göra skolan populistisk så att eleverna söker sig till just deras skola. Malgomajskolan har krympt kraftigt under eran mandatperiod och min fråga var, vad har ni i alliansen för
    plan för Malgomajskolans framtid vad det gäller att behålla elever eller att eleverna väljer oss framför andra skolor???????????

  10. Maria Kristoffersson

    Att antalet elever krymper beror både på konkurrens men främst på att antalet elever minskar i alla kommuner. I Alliansen så driver vi på utvecklingen av distansöverbryggande och samverkan. Vi vill att alla elever ska kunna läsa år ett på den närmsta gymnasieskolan.År två och tre ska specialämnen läsas och då i den skola som har den specialiseringen. Vi kommer att behöva samverka närmare med grannkommunerna för att kunna hålla hög kvalitet, kompetens och vara attraktiva skolor. Både för att locka elever men även för att locka lärare som håller hög kvalitet.

  11. kenneth fjällstedt

    Hur går det ihop med att ni har beslutat om driftstopp både för att genomföra utbildning och att fortbilda sig? Det kan ju knappast vara ett försök till att höja kompetensen och få lärare att vilja jobba i den andan. Om man plockar bort syret så dör man sakta men säkert och det är samma sak om man skruvar till penningkranen för oss i skolan. Hur kommer det sig att andra skolor klarat sig betydligt bättre vad det gäller att locka elever till sina skolor än vad vi lyckats med? Tror inte du också att det finns ett samband med hur man utvecklar och satsar på skolan och hur många elever vi utbilda

  12. ivar

    Jag började skratta när jag läste svaret på frågorna som jag ställde torsdag den 4/3. Början av svaret verkar vara taget från en reklamaffisch. För vi som inte vill eller kan jobba i besöksnäringen verkar det inte finnas någon framtid inom kommunen. Vad gör ni för att ragga jobb där man kan vara svart om händerna utan att det gör något?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.