100 år sedan första 8 mars

I år är det 100 år sedan kvinnodagen den 8 mar infördes. Då var det kamp för kvinnors rätt att rösta i demokratiska val. Den kvinnodag som nu firas handlar fortfarande om kvinnors lika värde , rättigheter och möjligheter. Vi är inte i mål ännu…. I Vilhelmina ska Centerpartiet som vanligt varje år, dela ut ett diplom och en tårta till någon kvinna som gjort något extraordinärt. I år är det en kvinna som drivit företag i matbranchen i hela sitt liv, jobbat envist, konsekvent och ägnat sitt liv åt företagandet, familjen och framtiden. En kvinna vi alla bör ära. I Umeå ska jag delta vid ett lunchseminarium där Maud Olofsson medverkar för att uppmärksamma jämställdhetsarbetet som sker i landet, främjande av kvinnors företagande som en viktig del för tillväxt. Det är idag bara 25% av alla företag som drivs av kvinnor. Därför är det så viktigt att öppna upp den offentliga sektorn för att släppa loss kvinnors kreativitet och entreprenörskap i branscher där kvinnor finns. Så heja på alla kvinnor som jobbar envist och kämpar mot det motstånd som finns mot att kvinnor ska tjäna pengar. Det finns många som tycker att kvinnors arbete ska förbehållas offentlig sektor, att kvinnor inte ska kunna välja mellan olika arbetsgivare , att kvinnors arbete ska vara lågavlönat och att kvinnors arbete ska ha lägre status. Där har vi kärnan i jämställdhetsarbetet idag, för 100 år sedan var det kamp för rösträtt. Idag är det kamp för att tjäna pengar på arbete.

5 kommentarer

  1. konservera strukturen än mer....

    ”…släppa loss kvinnors kreativitet och entreprenörskap i branscher där kvinnor finns. Så heja på alla kvinnor som jobbar envist och kämpar mot det motstånd som finns mot att kvinnor ska tjäna pengar.”

    Så kvinnor ska tjäna storkovan utom ett personalintensivt offentligt hägn? Vad sätter ribban för lönerna idag? Varför inte uppvärdera kommunalanställda vårdyrken med 5% omgående?
    Är det ditt motstånd mot att de ska tjäna pengar?
    Underkänner du deras jobb idag eller har de rättvis lön? Vilken budget ska kommun ha för klara av kvinnor som täljer guld med kniv?
    Var plockar vi intäkterna?

  2. maria

    Om du tittar i lönekuvertet hos en undersköternsa idag och jämför med för 4 år sedan så hittar du flera tusenalappar. Det var väl konstigt att det skulle måste till en borgerlig regering innan kvinnor i offentlig sektor skulle få upp sina löner som de fått de senaste åren….Men de måste även få möjlighet att driva egna företag, jobba utifrån egna ideer och egna tankar och forma det egna tänket i ett företagande. Inte bli tvingade till det de längst inne inte brinner för….

  3. förundrad

    Kvinnors lika värde = samma lön för samma arbetstid? Ska alla ha kommunalrådslön på ½ mkr?
    Att gå från offentlig anställning till egen företag, innebär inte tillväxt per automatik. Kan bli precis tvärtom eller har du argument för detta?
    Vilket är motståndet mot att kvinnor ska tjäna pengar?
    Har inte kvinnor lön idag när de arbetar?
    Välja arbetsgivare? Det är arbetsgivare som väljer dig!
    Vilka är det som tycker att kvinnors arbete ska vara lågavlönat och att kvinnors arbete ska ha lägre status?
    Förklara gärna det här så folk begriper vad du menar.

  4. förundrad

    forts.
    Hur stor andel kommunal- och landstingsanställda är tvingade att hålla på med det som dom jobbar med?
    Hur stor andel känner sig tvingade till det de längst inne inte brinner för?
    Ska dom lämna offentliga sektorn och göra det som är kul?
    Vem ska sköta vård och omsorg?
    Ska allt utgå från karriär och självförverkligande?

  5. Tommy Streling

    Maria Kristoffersson, nu blir det allt motsägelsefullt. Du säger att kvinnor ska tjäna få tjäna pengar, men påpekar att t.ex. usk:or fått fler tusenlappar i plånboken. Jobbskatteavdrag och kring 12% löneök på tre år, innebär det då att vårdpersonal ska vara nöjda idag? För alla vet vad 2% löneök innebär för budgetunderskott 2011.

    Eller är genom att starta eget som pengarna kan rulla in på allvar? På dig låter det som om vårdpersonalen ska vara nöjda, men vill man tjäna mer så starta eget eller gå till privat sektor. Tror du anställda inom privat hemtjänst tjänar mer? Generellt sett – nej!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.