Kommunalrådet berättar om vecka 18

 

Måndag: Är lite sliten efter en hårt helg i Umeå och som final ett sent möte på söndagskväll med Alliansen. Åker tillsammans med vår flygplatschef Johan till Arlanda för ett möte med UFNI, med Näringsdepartementet, Länsstyrelsen i Norr och Västerbotten, Gällivare, Arvidsjaur, Storuman och Lycksele kommun angående nästa flygupphandling som nu håller på att riggas. 11 män och 4 kvinnor.
 Vi har i UFNI gruppen utrett och drivit att anbudstidens längd för upphandling av flyg till inlandet ska förlängas från 3 år till 4 år för att fungera bättre. Som det är nu så hinner operatörerna knappt komma på plats och få trafiken att fungera förrän det är dags att upphandla en ny operatör. Det ger kvalitetsbrister. Anbudstiden är för kort för att få både fler nationella och få in internationella operatörer att lämna anbud. Det är även ett omfattande arbete att upphandla vilket då skulle ske mer sällan.
EU förordningen som styr upphandlingen anger vilka områden som är randområden, perifera områden. Där finns våra regioner inte uppräknade. UFNI gruppen ställer frågan till departementet om att få förlänga anbudstiden utifrån at vi tillhör de perifera områdena. De lovar att kontakta kommissionen för att lyfta frågan om en förändring.
Yusuf från Näringsdepartementet kommer efter mötet och berättar om att de tagit till sig det brev som vi skickat från Södra Lappland för att få in turism som ett nytt kriterium i upphandlingen av flyget. Rikstrafiken kommer att ta beslut om att föra in turism som ett åttonde kriterium. Jag hade redan fått veta detta internt inom partiet så jag är nöjd. Skriver ett nytt mail till mina partikamrater om upphandlingstidens längd. Hoppas även det ger resultat!
UFNI har tagit fram en rapport som heter Flyg i Norrlands inland – en viktig framgångsfaktor för Sverige. Den kommer att läggas upp på kommunens hemsidan när den är klar. 
Vi ska söka projekt i partnerskap mellan kommunerna i regionen, Region Västerbotten, Jämtland och Norrbotten i samverkan med Rikstrafiken för att få till kompletterande turer för att besökare från Europa ska kunna ansluta med flyg till vår destination snabbt och enkelt via Arlanda.
Har ett samtal med en vindentreprenör som planerar för etablering i kommunen och hinner gå igenom mailen, läsa en mängd dokument i olika frågor och gå igenom senaste ekonomiska rapporterna innan planet går hem.
Tisdag: Förbereder olika ärenden och fredagens kommunstyrelse och åker till Dikanäs på möte vid lunchtid så vi äter fläskpannkaka som Britta lagat åt oss på Sagagården. Jag hinner in på Fjällripan och blir mäkta imponerad som vanligt när jag är där, nu av en sagolåda med Hattstugan. Ett 40 talmedborgare kommer för att prata om pensionärsstugorna och hyreshuset som vi har beslut om att sälja sedan budget togs 2008. De vill hitta andra lösningar och jag försöker förklara kommunens prioriteringar och ekonomi. Sen vidare till Saxnäs, hinner in och träffa Laila på äldreboendet i Saxnäs och några v de som bor där. Ett trevligt ställe med ljuvlig utsikt. Sen till Fjällgården för att träffa de som bor i de hus vi säljer och där kommer närmare 30 medborgare. En het och intensiv diskussion där de lyfter fram behovet av billiga boenden för unga och äldre. Jag lovar att sova på saken, frågan är var vi ska ta pengarna som måste tas från något annat kommunalt område, frågan är vart?? Många hör av sig efter mötena för att låta sin röst bli hörd fast inte i det offentliga rummet.
Onsdag: Får veta att socialnämnden behöver mer än 10 miljoner mer nästa år. Hur i fridens dagar ska vi hitta dessa slantar? Åker till Lycksele för att diskutera infrastrukturinvesteringar i kommunen då Region Västerbotten fått 100 % av de pengar man prioriterat i länstransportplanen. Vi håller fram vägen Saxnäs – Båtas som Transportverket nu går vidare med. Vi lyfter som vanligt in flyget och lobbar för att få fram våra synpunkter då Storuman skriver i tidningen idag en inlaga som vi ska besvara.
Det är en kamp om vad som ska finansieras av Mål 2 och vad vi ska nyttja nationella medel till. Alla länets kommuner träffas då vi jobbat med en plan för infrastruktursatsningarna i länet som nu beslutats av regeringen. Vi pratar idag om hur arbetet ska gå vidare. Dagen börjar med att transportverkets direktör Lena Dahlgren berättar om det nya verkets ansvar och hur de vill jobba framåt med de uppgifter de fått ansvar för. Sedan går vi igenom regeringens beslut om vår länstransportplan och den nationella planen och vilka objekt som lyfts fram i Västerbotten. Järnväg och flyg diskuteras och satsningar inom både transportslagen likväl som satsningar på gång och cykelvägar. Regeringen omprioriterade för att satsa mer på kopplingen mellan tåg och sjötrafik för att få bättre helhetslösningar för miljövänliga transporter. Järnväg har fått mer av investeringar utifrån klimatmål. 497 miljarder ska satsas på infrastruktur i landet varav 794 miljoner går till Västerbotten. Inlandsbanan ska få 50 Miljoner för att utveckla tågradiosystemet.
Bärighetsåtgärder ska läggas till för att stärka upp vägar och järnvägar för ca 1,2 Miljarder i länet. Sen finns medel för utvecklingsarbete för samarbeten, miljö, effektivisering och forskning på 38 miljarder.
Vi pratar om jämställdhet och tillgänglighet som viktiga kriterier för transporter och om planeringssystem för transportsystem, hela resan. Man vill att åtgärdsplanerna ska tas fram på regional nivå där man samlar alla transportslag. Man ska då knyta samman alla insatser, gälla i 10år och vara väl förankrat med alla aktörer, alla kommuner och andra regioner. Regionen ska här vara beslutande. se www.banverket.se
Hem för att ha medarbetarsamtal med karl-Johan och sedan på kvällen möte med Alliansen inför fredagens möte.
Torsdag: Har ett arbetsmöte för Kittelfjälls exploatering där vi går igenom hur vi ska jobba med de olika planerna och investeringarna.
 
Fredag: Xtra kommunstyrelse som S+V begärt. En mängd argument hanteras och beräkningar redovisas som ger samma resultat som tidigare. Vi håller på fram till lunch och sen går ett gän allianspolitiker och äter på Krogen. Eftermiddagen ägnar jag mig åt pappersarbete och telefonsamtal. Flera journalister ringer och vill veta mera och jag går igenom räkenskaperna och argumenten med dessa. Hanlar lite blommor till Lottakarin och käkar snabb middag för att sen ge oss iväg till Umeå en helg till. Imorgon lördag är det smygpremiär och mycket jobb återstår.
Lördag- Söndag: När vi jobbat klart och svidat om så fick vi äntligen vara med på att LottaKarins restaurang är färdig. Byggdammet hade knappt lagt sig förrän det serverades fantastisk mat och dryck. Romen från Guatemala var fantastisk och att den dessutom hade ett socialt buskap för landets fattiga kvinnors villkor gjorde inte saken sämre. Det blev så bra, jag är så stolt och glad över att se att hon fått igenom sin dröm.
Vecka 19 händer detta: Måndag: Politisk ledningsgrupp och sedan träff med cheferna. Sedan träff med alla andra partier för att planera valrörelsen. Sen det en träff med Mitthögskolan och forsknings enheten dåd en ska utvärderas nu i vår. Efter det ska Alliansen träffa några anställda och sedan är det ärendegenomgång för tisdagens arbetsutskott. På kvällen är det Centerpartiträff. Tisdag är det kommunstyrelsens arbetsutskott som ska behandla alla bygdemedelsansökningar som är en rejäl lunta. Det är fantastiskt bra att vi har detta medel att satsa på tillväxt och utvecklingsskapande. På kvällen Distriktsstyrelsemöte i Lycksele. Onsdag ska vi ha ett anställningsseminarium där vi träffar några av de som sökt tjänsten som chef för kultur och utbildningsnämndens verksamheter. På eftermiddagen är det även inplanerat en radiodebatt och på kvällen ska vi ha fest hemma då Ulf fyller år.
Torsdag-fredag är jag ledig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.