Kommunalrådet berättar om vecka 19

 

Vecka 19 hände detta:
Måndag: Politisk ledningsgrupp där vi resonerar om de frågor som ligger på de olika nämndernas dagordning just nu. Vi pratar om vårt samarbete och utvärderar och planerar för kommande arbete. Har sedan en träff där alla partier deltar. Det var första träffen där det nya Politiskt Alternativ var med. Vi planerar hur vi ska jobba i valrörelsen, uppställning av valstugor och debatter. Jag har sedan ett möte med Mitthögskolan och forsknings enheten då Forskningsenheten ska utvärderas nu i vår. Vi analyserar, funderar och planerar det fortsatta arbetet. Åker sedan ner till Kommunförrådet på min nyuttagna cykel för att träffa de anställda där. Jag har en klump i magen och förstår att flera av de jag möter har det svårt och mår pyton. Det är ju 4-5 av dem som blir varslade. När detta är gjort är det 60 personer mindre på lönelistorna jämfört med för ett drygt år sedan. Anpassningen är tuff men den måste göras. Conny följer med och vi berättar om bakgrunden till beslutet, beräkningarna och planerna vidare. Det är många frågor att försöka svara på. Cyklar tillbaka till kommuhuset till ärendegenomgången inför morgondagens arbetsutskott. Hinner idag hem på middag innan kvällsmötet med Centerpartiet börjar. Det är ett underbart gäng som träffas, de ger mig både kraft, beröm, stöd och blommor. De förstår hur tufft jag har det som ska stå i bräschen för det städjobb som Alliansen tar ansvar för. Det är så skönt att ha dessa kloka varma människor omkring sig. Vi fördelar arbete, planerar och diskuterar olika frågor under kvällen.
Tisdag är det kommunstyrelsens arbetsutskott som har en lunta på mer än 70 ärenden. Vi behandlar alla bygdemedelsansökningar vid dagens möte. Det är fantastiskt bra att vi har detta medel att satsa på tillväxt och utvecklingsskapande. Det är dock avsatt den största delen till den planerade bollhallen så det finns inte så mycket att fördela detta år. Alliansen planerar för att hitta vägar för att bygga en bollhall som anpassas efter gymnasieskolans krav där vi vill utveckla skolans inriktning. Det är då viktigt att de behov som finns för denna riktning byggs in i den nya bollhallen. De åtgärder som måste fixas är arbetsmiljö och tillgänglighet men vi vill även använda hallen för att utveckla skolan mer precist. Jonny jobbar med detta.
Vi får veta att socialnämnden, kultur och utbildningsnämnden liksom kommunstyrelsen måste dra ner mer än 10 miljoner till nästa år för att anpassa verksamheterna efter de pengar som då beräknas finnas. Det kommer till att bli ett rejält arbete för att hitta vägar framåt i detta. Samverkan och sammanslagning med andra kommuner, effektivisering, mer konkurrensutsättning och göra oss av med mer lokaler är några av recepten som SKL lyfter fram.
På kvällen är det distriktsstyrelsemöte i Lycksele. Så jag åker direkt efter arbetsutskottet. Ett hett möte med många tankar om strategierna för länet. Hinner in till min syster Anki och får lite mat som de har kvar från sin middag och in på bageriet och köper två tårtor till morgondagens födelsedagsbarn. På resan hem som blir väldigt sen så ser jag säkert 100 skogsfåglar, lyckas missa varenda en!
Onsdag kliver jag upp klockan fem för att ordna en födelsedagsfrukost till Ulf. Första födelsedagen på 28 år som vi inte har några barn hemma den här morgonen, både konstigt och mysigt. Arbetsdagen börjar med ett anställningsseminarium där vi träffar några av de som sökt tjänsten som chef för kultur och utbildningsnämndens verksamheter. En intressant dag med intressanta, kompetenta och engagerade människor. En sådan här dag blir man lite upplyft av den kraft som vi människor har i det vi är intresserade och engagerade för. På eftermiddagen är det en direktsänd radiodebatt med länets alla kommunalråd, (lyssna igen på www.sr.se och klicka dig till Västerbotten,) där jag bett om att vara med på telefon då jag inte ville missa anställningsseminariet.
Det som stör mig är den inställning som några av kommunalråden har till länets framtid. De har inte förstått att det är 2010 vi lever i, de tror det är 1970!! De som höjer dessa röster mest är de som inte är med i de etablerade partierna. De är de etablerade partiernas politiker som har möjligheten avtt påverka rikspolitiken. Vi inom Centerpartiet har tex.  tagit fram ett program för Norrland som nu ska drivas igenom i Alliansgruppen på riksplanet. det är så man jobbar för förändring, att höja rösten i radio gäller föga! ( Se nederst!) 
Sen hem för att rigga födelsedagsfest med goda vänner och grannar hemma då Ulf fyller år.
Torsdagsmorgon sysslar jag med att skriva och maila medans Ulf har sovmorgon, hör musiken från Gökottan på Kyrkberget, längtar efter Natali som fortfarande är på resa i Europa. Ska senare idag hem till mamma i Golisen som jag försummat länge nu…

Här är några av de punkter Centern nu driver i regeringen för Norrland.

1.     
Låt skatteinkomsterna stanna i kommunen. Naturresurser ska beskattas där de tas ut. Skogsbeskattningen, vattenkraft, gruvor etc.

2.      Slopa arbetsgivaravgifterna i stödområde A.
 

3.      Inför snabbare studieskuldavskrivningar i glesbygdskommuner. Underlätta för boende på landsbygd.
 

4.      Sänk reavinstbeskattningen
 

5.      Inför ett nytt förvärvsavdrag på jordbruksfastigheter. Låt energiproduktion och råvaror ge resurser för lokal utveckling.
 

6.      Inför en bygdepeng för vindkraft på 1% på produktionsvärdet. Markägaren behöver en ordentlig ersättning, arrende. Bygdepeng är en peng till lokalsamhället till bygden till investeringar i bygden att växa och utvecklas, starta nya företag och utveckla företag
 

7.      Sänk elpriset med 15öre/kWh i Norrland
 

8.      Inför regional naturresursbeskattning
 

9.      Ändra regler för kommunal beskattningsrätt av fritidshus. Det ska vara möjligt att ta ut avgifter för fritidshus så att kommuninvånare inte ska subventionera stadsbornas fritidshusboende.
 

10. Fastighetsskatt för vattenkraft ska tillfalla regionen
 

 

3 kommentarer

  1. ivar

    En viktig punkt har ni inte tagit upp, det är att kräva en avgift på producerad el på t.ex. 1 öre som ska gå till kommunen där kraftverket finns. Det finns några punkter som låter fint men det mesta verkar vara på hittat av Stureplanscentern i Stockholm. Olika arbetsgivaravgifter är provat tidigare med följd att konkurrensen blev snedvriden och att det fuskades mera inom vissa branscher. Det enda som är bra det är att fritidshusen ska beskattas i den kommun som dom står i, det borde även gälla industribyggnader som t.ex kraftverk.

  2. Maria Kristoffersson

    vi har i vårt program för Norrland med detta med återföring av medel som utgår från Norrlands naturresurser. Se våra punkter här: 10 punkts lista med åtgärder för att frigöra Norrlands utvecklingskraft.
    1. Låt skatteinkomsterna stanna i kommunen. Naturresurser ska beskattas där de tas ut. Skogsbeskattningen, vattenkraft, gruvor etc.
    2. Slopa arbetsgivaravgifterna i stödområde A.
    3. Inför snabbare studieskuldavskrivningar i glesby
    4. Sänk reavinstbeskattningen
    5. Inför ett nytt förvärvsavdrag på jordbruksfastigheter.

  3. Maria Kristoffersson

    5. Inför ett nytt förvärvsavdrag på jordbruksfastigheter. Låt energiproduktion och råvaror ge resurser för lokal utveckling.

    6. Inför en bygdepeng för vindkraft på 1% på produktionsvärdet. Markägaren behöver en ordentlig ersättning, arrende. Bygdepeng är en peng till lokalsamhället till bygden till investeringar i bygden att växa och utvecklas, starta nya företag och utveckla företag

    7. Sänk elpriset med 15öre/kWh i Norrland
    8. Inför regional naturresursbeskattning
    9. Ändra regler för kommunal beskattnin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.