Wilken dag….

Dagen idag är så sprängfylld av input och output i frågor som rör tillväxt och utveckling i landsbygd/glesbygd så man blir lite snurrig av allt som diskuteras. Jag är ordförande i tiokommungruppen som är alla inlandskommuner i länet. Jag har inbjudit TeliaSonera, Länsbildningförbundet. Gymnsaiserektorn och Länsbygderådet för att träffa oss då det är många frågor som vis ak driva på. Från TeliaSonera kommer tre personer och berättar om det teknikskifte som pågår som påverkar våra byar i hög grad. Jag har bråkat med Telia hela vintern och nu kommer de för att förklara vad de gör som gör att våra medborgare riskerar att bli utan telefoni. Telia byter ut de gamla stolplinjerna och de kommer inte att bygga ut den gamla tekniken. Den nya tekniken kommer att vara framtidens lösning. Kundunderlaget minskar kraftigt på landsbygd. Det mobila nätet växer däremot i glesbygd.

Telia berättar om kommande internetlösningar men min rädsla är att det ligger långt fram och att det kan bli bekymmersamt för de som idag har internet via mobila nätet och jag är inte nöjd med de sätt som Telia har agerat mot sina kunder i den här frågan om än jag förstår att det krävs ett teknikskifte. Skiftet har inte hanterats på ett bra sätt och Telia måste bättra  sig.

Helena Lundgren från Länsbygderådet berättar hur vi kan jobba för att säkerställa service i glesbygd där vi har störa behov i vår kommuns fjälldalar. Hon informerar om olika lösningar för kontanthantering i glesbygd. ICA, s planer för sina butiker sammanfaller inte med de behov som glesa kommuner har. Det finns dock en mängd pengar för att hitta lösningar för lokala servicelösningar för livsmedel, drivmedel, post, apoteks och systemvaror samt kontanthantering. Butikerna fyller dessutom ett stort socialt behov i byarna då de ofta är byns nav för olika service och sociala kontakter, by föreningar etc. Detta håller Länsbygderådet på att jobba med för att ta ett enat grepp. Nya idéer som e varuhandel, mobila lösningar kan vara alternativa lösningar. Länsbygderådet formar nu ett arbete för att utveckla nya lösningar för glesbygd där vi i 10 kommungruppen ställer oss bakom och är med i arbetet vidare.

Anne-Marie Lindgren från Västerbottens läns bildningsförbund som är ett samverkansorgan för bildningsorgan som studieförbund och folkhögskolor berättar om hur de jobbar. Det finns möjligheter att nyttja dem lokalt för att jobba med utveckling för att nå framgång i omställningen av samhället och de ska jobba med bl a. demografi, demokrati, jämställdhet, integration etc.  Det finns stora möjligheter att samverka mellan kommunernas olika verksamheter och studieförbunden. Ungdomar är en viktig grupp där studieförbunden ahr mycket att ge, Folkhögskolorna är tex ett bra verktyg att ge utbildning till unga som inte kan ta plats i gymnasiet.  En ny hälsosatsning görs se: www.hälsa2020.se

Lena Oscarsson berättar om det arbete som vi politiker påkallat för samverkan mellan gymnasiekommunerna för att anpassa gymnasiet både efter den nya gymnasiereformen och behov av att samverka mera då antalet 16-18 åringar bara är hälften av alla utbildningsplatser som finns i regionen. I Umeå minskar det från 14 till 10 000 på ett par år vilket ger tomma platser. Gymnasiereformen innebär att yrkesprogrammen blir mer anpassade efter kraven i arbetslivet. Det gör att de breda yrkesprogrammen blir smalare, teoriprogrammen mer tydliga mot vidare studier, och att entreprenörskap får en ökad vikt i samtliga program.  Individuella programmet försvinner. Hon presenterar ett förslag på samarbete mellan Storuman och Vilhelmina med gemensamma linjer. Där man kan läsa år ett på hemmaplan och resten på en annan ort.

Sen forsätter vi att prata om vattendirektivet där jag skriver på en skrivning som säger att regleringsmedel ska hanteras som de gör idag, vi pratar om Arbetsförmedlingens nya roll och de farhågor vi ser i detta samt att vi pratar om hur 10 kommungruppen ska driva på olika frågor som är aktuella i länet. Puh!! 

Sen till Umeå för Centerpartimöte och en fantastisk middag med goda Centervänner på Socialize. Imorgon är det Regionstyrelse och ägarsamråd Länstrafiken. Ska bli kul!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.