Kommunalrådet berättar om vecka 23

 

Europa väntar på oss!
Måndag börjar med Alliansmöte där vi även besöker Hembergsskolan och andra eventuella lokaler för att flytta om verksamheter för att spara in ytor och förbättra verksamheternas lokaler. Sen ut till flyget för att träffa markägare och stega ut var den lya banan ska ligga utifrån de kartor och material som vi nu fått fram. Sen tillbaka för en snabb pulverlunch och så träff med Folkes Bil som ska etablera sig och behöver lokaler. Sen intervju med Västerbottensnytt omkring skolan i framtiden. Sen hem och lagar middag innan nästa möte med jaktlag i Grundsjöområdet genomförs då kommunen ska arrendera ut mark.
Tisdag Hinner få iväg lite pappersarbete innan bussen till fjälldalarna går 7.30. Det är en resa där kommunen tittar på de projekt och de ansökningar som finns inne för bla bygglov, vatten och avlopp, vägar, skogsavverkningar, byggen och exploateringsområden i Saxnäs, Klimpfjäll, Kittelfjällsområdet. En dag med mängder av information och funderingar . Vi träffar även några företagare som berättar om sina utvecklingsarbeten. Läser material på bussen bla Strong, Specific and Promising. Kan rekommenderas för all som vill jobba med utvecklingsfrågor, finns på www.europaforum.se
Skriver interpellationssvar på kvällen och förbereder för morgondagens möten. Pratar med länsbygderådet om det arbete vi håller på med för att söka pengar till för att säkerställa samhällsservice på landsbygd. Starka servicepunkter där tanken är att stärka de lokala noder vi har där det ska finnas butik skola, förskola, äldreomsorg och annan service som medborgarna behöver. Skriver och sänder det vidare till 10 kommungruppen för respons.
Onsdagen har vi möte för Destination Södra Lappland i Dorotea. 11 män 4 kvinnor. Det är tydligt att turism driver tillväxt och utveckling! Turism är extremt viktig för Sverige. Vi har sökt medel av Tillväxtverket och Länsstyrelserna i Västerbotten och Jämtland och fått 1,3 miljoner för att rigga ett destinationsbolag som ska jobba för att utveckla destinationen Södra Lappland. I söker även finansiering för att bygga ut flygplatsen, vägar mellan fjälldalarna och ökat trafikutbud på befintlig flygplats. Alla kommuner är med på träffen och vi går igenom hur arbetet nu ska intensifieras under sommaren och hösten. Det är fantastiskt kul att vi är så på hugget. Nu ska företagen som vill vara med in i arbetet mer tydligt och turismansvariga i regionen. Karl-Johan kommer att vara den som håller i trådarna för Vilhelmina kommuns del.
Har sedan en träff med Region Västerbotten, 1 kvinna 12 män, för att prata om den regionala utvecklingsplanen RUP. Där för vi fram att infrastruktur är det främsta prioriterade tillväxtområdet för regionens del. Planen är väl skriven och väl formulerad men att finansieringen och resultatet inte hamnat utifrån de prioriteringar som lyfts fram. Det mesta av resurserna har hamnat i befintliga strukturer, lokaliserade vid kusten och kan ej ses som strukturomvandlande. Vi för in attraktion, turism, lärande som viktiga faktorer förutom infrastruktur. Ett bra möte där vi lyfter tydligt fram vad kommunerna i regionen Södra Lappland vill, jobbar för och driver.
Sedan pratar vi översiktsplanen för regionen tillsammans med ÅF. (3 kvinnor 10 män) Där har vi ett fantastiskt bra visionsmaterial som beskriver visioner för regionen och dess framtida prioriterade tillväxtområden. Det är ett underlag som nu ska processas med befolkningen och politiken. Detta kommer att finnas på kommunernas hemsidor så fort det är klart att kommunicera. Planen är gemensam för regionen och beskriver prioriteringar för framtiden utifrån en omvärldsanalys där tillgänglighet är en nyckelfråga, demografi, arbete och hållbarhet. Sen fortsätter vi att prata om de projektansökningar vi har på gång för flygets utveckling. På kvällen Alliansfest i Skansholm…jihooo va kul och så MÅNGA människor och så många nya.
Torsdag har Alliansen en ordförandedag, varje halvår har vi två dagar där vi jobbar tillsammans. Idag handlar det om remisser av bla budget och strategidokument, budget 2011, ägardirektiv och plan för funktionshindrade. Vin går igenom ekonomin nogsamt då det ser ut som verksamheterna gör av med mer pengar än vad de har tilldelats. En lång dag som avslutas med träff med de som jobbar med översiktsplanen och sedan en träff med PEAB som vann upphandlingen av vägunderhållet.
Fredag är det examen. Jag stökar undan ärenden som ska till fullmäktige, samlar ihop de eleverna gjort för att sända till Victoria och Daniels bröllop som gåva från Vilhelmina kommun. Gör även statistik för att visa hur det ser ut i kommunen som ska presenteras på måndagens fullmäktige. Pratar med TV och radio och hinner rensa mailen och gå igenom almanackan innan examen börjar. En dag i strålande sol där både mamma, Torsten, farmor och farfar är med på Strandskolans gräsmatta, äter tårta och sjunger alla verserna i den blomstertid nu kommer. Vers 4 och 5 är de bästa. Sitter just ni med jordgubbar och njuter av sommaren och sänder lite mailar och bloggar. Imorgon lördag är jag ledig och på Söndag är det arbete med partiet hela dagen. Det ser jag fram emot, då vi brukar ha så trevligt tillsammans.
Nästa vecka är det fullmäktige på måndagen, möte med energirådgivare, tv, träff omkring anställning av ny förvaltningschef, flygmöte, regionfullmäktige i Skellefteå, och direktionsmöte Akademi norr, 10 årsjubileum för detsamma i Sollefteå, mottagning på stadshuset i Stockholm där regeringen inbjuder kommunalråden för att gratulera inför kungabröllopet. Centerpartiet har en träff för alla kommunalråd. Jag kommer mig inte hem så jag blir kvar i bröllopsyran över helgen.

2 kommentarer

  1. undrande

    Europa väntar på oss!?
    Sverige är en del av Europa.
    Vad i Europa är det som väntar på Sverige?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.