Akademi Norr firar 10 år

 

Akademi Norr firar 10 år och firar det i Sollefteå. Ett resultat av deras arbete är att Vilhelmina har 19 sökande till olika högre utbildningar inom ramen för Akademi Norr, nedan kallad AN,  höst terminen 2010. Först handlade det om att få högre utbildning för egna kommunala behov, sen blev det för både kommunernas och det privata näringslivets behov. Idag handlar det om strategisk utveckling och tillväxt.
Det har hållits seminarier i alla AN kommunerna där man lyft fram att skapa ett gemensamt arbete måste det finnas en gemensam förankrad vision där ledarskapet är viktigt för att få fram enighet och tillit. Gemensamma strukturer för kommunikation måste finnas liksom att alla har fokus på resultat. Se att resurserna inte enbart är medel utan att medborgarna är de som bygger tillväxt.
AN är ett paraply som samlar flera kommuner med liknande förutsättningar där man stärker upp resurser för lärande och tillväxt. Kommunernas vinst är att det finns en part som driver utvecklingsarbetet utifrån reella lokala behov. Exempel som lyfts fram i seminarierna är ba a värdskap, inflyttarservice, mobilisera lokala krafter, skapa tillit, arenor för tillväxt, koppla ihop näringskontor med Lärcentrum, omvärldsbevakning och samarbeten över gränser.
AN ska ta fram en utvecklingsstrategi för tillväxtarbete för 12 kommuner i 4 län. Där vi tar fram gemensamma program för näringskontor och lärcentrum. Tillväxt skapas av: lärande, internationalisering, infrastruktur, entreprenörskap, integration, distansarbeten och nya tjänster, attraktiva miljöer forskning och innovationer. Där ska vi prioritera aktiviteter för att stimulera tillväxten. Alla dessa områden lyfts fram i Lissabonstrategin och är därmed med i olika fonder och program för regionen. Tanken är att viska skapa resurser för att näringskontor/lärcentra ska ah konkreta pengar att jobba med för att stötta tillväxt och utveckling lokalt. Där man vågar pröva nya saker och testa olika metoder, stötta olika lokala arbeten och få fram nya företag, nya innovationer och nya tjänster och produkter för både nationella och internationella marknad.
Vi beslutade idag i direktionen för AN att söka finansiering från EUs program där kommunerna går in med eget arbete och medel i ungefär samma omfattning som vi gör idag för att realisera tillväxtarbetet vidare. För Vilhelminas dels kulle det betyda närmare 2 miljoner i medel för att skapa verksamhet och verkstad. Vi ska då nyttja näringskontoret och lärcentrum som medfinansiering och samma kontanta medfinansiering som vi har idag till Akademi Norr. Det kan betyda oerhört mycket för våra företag att det finns resurser för att utvecklas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.