Kommunalrådet berättar om vad som hände vecka 24

 

 
Under fredagskväll och lördagen som gick var det väldigt många timmar i telefon då Hotellet stängde när de skulle hålla studentfest. Många frågor och många angrepp. På söndag hade Centerpartiet strategidag på hotellet där vi lade strategier för valet och för budgetarbetet 2011. En mycket bra dag med goda diskussioner och god mat där vi även diskuterade om vad som hänt under helgen.
Måndag var det först möte för oss ordföranden där vi resonerade om dagen och andra aktuella politiska frågor. Sen kom Sveriges radios P1 för att intervjua om de 4 år som gått, hon träffade först Åke och sen mig. Jag vet ej när det kommer att sändas men gå in på www.sr.se, Studio 1 och kolla. Träffar en av våra exploatörer som är missnöjd med att ärenden tar sån tid att få fram till fullmäktige, jag kan inte annat än att hålla med. Pratar även med en företagare som funderar på hur lång tid det tar att få sökta medel. Får ett bryt när jag ser vad Västerbottensnytt lagt för ord i min mun. Ringer upp dem och frågar om de vill se mig i tjära och fjäder?? De lovar att redigera inlägget då jag faktiskt inte sagt att Lycksele skulle vara något centrum. Det tror jag absolut inte på, jag tror på ett större samarbete över länsgränser och det tänker jag driva. Ett centrum behöver inte finnas, däremot starka skolenheter.
Sen packade jag bilen full med papper och åkte upp till Folkets Hus, Cykeln räckte inte till idag så den fick stanna hemma. Sen var det gruppfullmäktige och sen fullmäktige. Plus: Stoppområde Stekenjokk. Minus: Lagen om valfrihet. Jag sänder många frågande tankar till hur den ideologiska kompassen är inställd hos några av ledamöterna i fullmäktige!! Men det är väl det som är demokrati. Men nog är det den äldre generationen som inställer sig i ledet, vet sin plats och vet hut. Inte den yngre generationens politiker. De är inte lika lättskrämda. Vi var klara före kl 19.00 och då väntade Västerbottensnyheterna på oss då de skulle intervjua oss inför valet. Sen hem där jag tvättade och packade inför veckans flängande.
Tisdag har jag möte för att diskutera upplägget av arbetet för Energi och klimatstrategin. Vi har sökt och fått 280 000 kr per år i 5 år för att jobba med frågan. Energimyndigheten vill att vi blir bättre energianvändare och jobbar för energieffektiviseringar likväl som vi jobbar för en långsiktig hållbar klimatstrategi. Sen har jag en träff med en ung kille som kommit till Sverige för 3 år sedan som har frågor och funderingar vi bollar. Ett av dagens höjdpunkter då det är så otroligt roligt att få diskutera politik i relation till vardagsfrågor och framtidsfrågor. Vi bestämmer att vi ska träffas igen i augusti för att prata ungdomsfrågor. En härlig träff där jag blev både glad och omruskad.
Sen väntar ett möte för att diskutera anställning av förvaltningschef för Kultur och Utbildningsnämnden. Cyklar ner till ett företag jag länge lovat besöka och avverkar några samtal medans jag cyklar. En kvinna är förtvivlad över att Vilhelmina inte finns med i den nya busstidtabellen. En annan är ilsken för att Ricklundsgården inte varit öppen när de var i Saxnäs och en tredje vill söka EU medel. Hinner få en respons på att vi äntligen kommit till skott med att sälja tomterna till de som arrenderar på Järnvägsgatan. Han sa att hans pappa ville köpa tomten, hans farfar ville köpa tomten och han vill köpa tomten. Men nu slipper hans son vilja samma sak då det äntligen är klart.
Västerbottens radion ringer för en intervju i direktsändning omkring gårdagens fullmäktige och Stekenjokk. Flygmöte där vi följer upp hur vi ligger till i de ansökningar vi gör för olika delmoment i utvecklingen och utbyggnaden av flyget och de planer som finns för att skapa ett gemensamt ägt bolag för alla flygplatskommuner i sverige för att hantera gemensamma frågor. Vi pratar även upphandling och tankar kring denna. Sen har vi ärendegenomgång inför kommande arbetsutskott och kvällen blir sen. Cyklar förbi hotellet en sväng och snackar lite.
Den här dagen slår alla rekord i inkomna SMS, samtal och mail med uppskattande tillrop både från kommunmedborgare men även från andra kommuner utifrån gårdagen. Har även fått vykort så postgången måste vara snabb…
Onsdag är det regionfullmäktige i Skellefteå dit skulle jag och Åke åka tillsammans, men han får förhinder så Margareta Löfgren åker istället för Åke som hans ersättare. En mängd vägarbeten efter vägen. Jag lyfter en fråga mer än andra där jag vill att regionen tar ansvar för att hela länet ska ha tillgång till internet och att AC Net som jobbar med IT frågorna får ägardirektiv som är anpassade utifrån den verklighet och de förändringar som nu sker då det gäller nätet.  En lång dag med många frågor. Sen vidare till Sollefteå där jag åker med min kompis Roland Wermelin från Sorsele. Det är så skönt att få prata av sig med en som begriper vad man pratar om i alla ledder, både partipolitiskt, samarbetsmässigt och personligt. Vi inkvarteras och träffar andra kommunalråd från hela Partnerskap Inland som är 9 kommuner som jobbar tillsammans med lärande och högre utbildning. Jag tror detta forum kommer att få stor betydelse för gymnasieskolornas utveckling i framtiden, och det kommer jag att driva på.
Torsdag direktionsmöte och 10 årsjubileum för direktion inland och akademi norr. Där går vi igenom hur distansutbildningar utvecklats, vilka effekter det har gett och vilka grupper som läst och hur det påverkat inlandets möjligeter att utvecklas. Akademi Norr är en av de mest viktiga parterna för utveckling och tillväxt för alla de kommuner som är med då det bygger på samverkan och att den samverkan förstärker möjligheterna att nå framgång i utvecklingen och moderniseringen av kommunerna.. Se egen blogg om detta. Näringsdepartementet jagar mig liksom media
Fredag Med morgonplanet från kramfors till Arlanda. Stress in på hotellet, göra sig snygg, klä om i finstassen packa alla presenter från skolbarnen och så iväg mot slottet! Tänker av någon anledning på Askungen!
Centerpartiet passar på att träffas då så många kommunalråd är på plats. Vi pratar om valupplägget, diskuterar olika frågor och jag passar på att samtala med de personer som har möjlighet att stötta de utvecklingsprojekt som vi jobbar med. Både partiledare, ministrar men även sakkunniga som jag känner väl. Se egen blogg om denna dag. En dag jag aldrig kommer att glömma….
Nu är det minst en webbenkät om dagen om olika frågor från olika intresseföreningar, dels till mig som kommunalråd och dels till mig som riksdagskandidat. Så många olika intressen och frågor det ändå finns att tycka något om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.