Kommunalrådet berättar om vad som hände vecka 25

Landade efter en lång helg med både bröllopsyra, dottermys och en hel del träffar med människor som är bra att hålla kontakt med både utifrån det arbete vi gör för destinationen men även för andra frågor som vattendirektiv, mat på våra fat och frågor om uranbrytning i länet. Pratade med Eskil Erlandsson om arbetet med upphandling av livsmedel och frågade om han kunde komma till Same SM som är den 7 Augusti i Klimpfjäll. Tyvärr har Centerpartiet lyckats pricka in den helgen för valupptakt.

Pratade med Andreas Carlgren om frågan om uranbrytning i Västerbotten. Jonas Sjöstedt har lyft att det kommer att brytas uran i vårt län. Andreas och jag är helt överens om att det bara är nys då det som förut är kommunerna som har det slutliga vetot då det gäller brytning. Centerpartiet har dessutom tagit i förra stämman att Sverige inte ska godkänna brytning av uran. Pratade med Åsa Torstensson om upphandlingen av flyg och de direktiv som regeringen gett Rikstrafiken och vi har samma bild av tänket vilket känns så otroligt bra.

Pratade med Maud om vattendirektivet och tanken att ta regleringsmedel till vattenåtgärder. Vi planerar arbetet med detta vidare och jag skriver till den på MIljödepartementet som håller i frågan. 10 kommungruppen har skrivit och sänt in en protest mot förslaget och även Vilhelmina kommun ska inge en skrivelse om detta knäppa förslag.

Måndag börjar med möte med de andra ordförandena och sedan en träff med kommunens ledningsgrupp och så en träff med Åke. På Lunch kommer Natali och vi äter lunch på Nitnois. Hinner inte träffa henne så mycket då jag jobbar så mycket nu. Jobbar undan pappersjobb som samlat sig och ringer en del samtal och förbereder för morgondagens arbetsutskott. Är ledig på kvällen och hiner tvätta, stryka och packa om väskan.

Tisdag är det kommunstyrelsens arbetsutskott och vi jobbar oss igenom listan med bra stämning. Tarbeslut om fortsatt arbete för livsmedelsupphandlingen där vi säger att kommunen kan acceptera ett högre pris till 20% från byabutikerna vid en upphandling och ändå ta deras bud. Detta frö att hjälpa till så att skolor, förskolor och äldreomsorg kan handla sin mat lokalt i butiken. Både för att spara transporter men även för att ge butikerna möjligheter att finnas kvar i byarna för att ge service till de som bor i de områdena. Vi säger även att vi ska handla enstaka produkter som finns lokalt och upphandla dem separat. Detta känns så otroligt bra och jag hoppas vi kommer att klara av det med en rimlig ekonomisk ram. Vi tog även en mängd andra beslut som rör vilhelminaborna på ett eller annat sätt.  Både Vk, och Vf intervjuade mig på eftermiddagen både om besluten men även om Umeå Universitets beslut att inte håla högskoleprov i Vilhelmina. Det känns knepigt att vi pratar om behovet av kompetensförsörjning av högre utbildade, lyfter fram lärcentra som ett gott exempel på den Europeiska agendan samtidigt så drar universitetet sim mot sitt centrum, mot campus! Jag var rätt så irriterad över detta. Åker förbi Statoil för en snabblunch och sen kör jag till Lycksele och sover hos min syster då jag ska vara så himla tidigt i Skellefteå. Tur man har släkten utspridd över länet och landet. Pratar med utvärderare, en man som inte vill betala sophämtningen, en annan som vill klaga på hur det ser ut i centrum och en annan som pratar om arbetet med AC analys. På kvällen ringer TV och frågar om de beslut vi tagit idag och om frågan om universitetets agerande.

Onsdag är det en mycket tidig uppgång och fixar mig i ordning för att köra till Skellerfteå och UNICREDS konferensen där jag öppningstalar. Är framme före halv åtta så jag klarar tidsramen. Att tala på konferensen är en ära men det viktiga arbetet är att påverka den framtida EU politiken för hur vi kan jobba för högre utbildning i glesa regioner. Ett mycket viktigt arbete där vi lyfter fram oss själva som ett gott exempel för hur man kan försörja även glesa regioner med högre utbildning. Mest intressant var att lyssna och ställa frågor till generaldirektoratet för lärande som berättar om arbetet för EU 2020. Vi ska vara aktiva för att påverka detta för att få igenom ökade möjligheter till distansutbildning ut till kommunerna. Se särskild blogg på www.vilhelminabloggen.se

Middagen arrangeras vid Varuträsk mineralpark och jag visar hur de traditionella midsommarlekarna ska lekas och dansas. Efter middagen som är en traditionell midsommarmiddag smiter jag iväg hemåt. Natten är sen men det är ljust ute så jag kör hemåt och ser bara en älg.

Torsdagmorgonen är seg då det inte blev så mycket sömn under natten. Jobbar med de protokoll som ska justeras, de beslut som vi tog ska verkställas och undertecknas och jobbar med de remisser som ska lämnas in efter sommaren. Åker hem halv tre då orken är slut. Ulf kommer hem och vi bestämmer att vi ska skippa handlandet och istället ta oss ett bad och en myskväll på altanen. En god middag där vi kommer på att för precis 30 år sedan den här kvällen träffar vi varandra i Junsele på ”Vilhelminalägdan”. Lite romantiskt blir det allt..

Imorgon fredag är det midsommar och vi åker till Golisen som alltid. Traditionell midsommar där jag är lekledare, tårtkalas och sen vidare till Västansjö med familjen och barnens kamrater. Fiske, grillning, lekar och mys natten lång. Det blir säkert trångt och härligt! Sen följer helgen med familjen utan mobil och dator! Bilden nedan är från ifjol.

Nästa vecka V. 26 är det möten med samtliga partier för att lägga upp valarbetet. Vi ska även träffa ett antal sökande till en chefstjänst och så ska vi jobba med budgetremissen tillsammans i Alliansen och så ska vi ha en kväll tillsammans för att bara umgås och fira sommar.

Sen ska jag gå på semester så då tar jag uppehåll från mina veckoberättelser och återkommer vecka 31.

Ha en skön midsommar!

Maria

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.