Äldreomsorgen är mycket bra i Vilhelmina!

I en artikel i VK på nätet som handlar om nedragninga i Vilhelmina kommun ser det ut som om Vilhelmina kommun lägger lite resurser på äldreomsorgen. Jag vill lyfta fram att det är ett mycket viktigt och ansvarsfullt arbete att jobba med våra äldre i äldreomsorgen. Ett viktigt jobb som ska premieras och lyftas fram som ett framtidsjobb. det borde ha lyfts fram i artikeln…Men jag håller inte med om att Vilhelmina kommun lägger ner lite resurser på äldreomsorgen. Vi har prioriterat stora delar av skattebetalarnas pengar till just äldreomsorg.

Detta kan man utläsa vid jämförelser hur mycket kommunerna lägger ner i resurser per plats. En plats vid i Vilhelmina tex vid Åsbacka kostar 4 454 kr per invånare. I Dorotea kostar en plats 866 kr, i Storuman 1738 kr i Strömsund 2557 kr /invånare. Vilhelmina och Robertsfors lägger mest pengar på en plats i äldreomsorgen i Västerbotten. Det betyder att vi prioriterat och lägger stora delar av våra samlade resurser just på äldreboenden.
Om vi tittar på lokalkostnaderna så har Vilhelmina 8317 kr/ invånare i lokalkostnad. Dorotea har 7861, Strömsund 3652 kr/invånare och Storuman 5273 kr/invånare. Den enda kommun som är dyrare i lokaler i Västerbotten är Vindeln. Så vi har även höga lokalkostnader för våra äldreboenden, vi prioriterar bra lokaler.
Hemtjänsten är dyr för oss då vi har så stora avstånd. Då vi jämför oss med liknande kommuner så ligger vi ändå högt. Vilhelmina kostar hemtjänsten 169 503 kr per vårdtagare, Dorotea 92 394 kr/vårdtagare, Strömsund som har lika långa avstånd 107 960 kr/vårdtagare och Storuman 161 218 kr/vårdtagare. I Jämtland och Västerbotten är det bara Skellefteå som är dyrare än Vilhelmina. I Norrbotten bara Kiruna och Luleå som är dyrare. Vi lägger alltså även här ner stora delar av våra samlade resurser i kommunen.
Det är viktigt att vi höjer blicken och vågar jämföra oss både kostnads mässigt och kvalitetsmässigt som ett sätt att bli duktigare, mer resurseffektiva och ge våra gamla en bra ålderdom med hög kvalitet.  
Vi måste se till att vi har en mänsklig omsorg där man får vara människa så länge man lever. Så vi msåte nyttja de resurser som finns mycket effektivt, smart och se att vi har en väldigt bra omsorg som vi ska vara rädda om men även våga utmana och utveckla. .
Du kan själv gå in och jämföra siffror på www.skl.se /jamförelser eller på www.oppnajamförelser.se
Jag har tagit siffrorna ur en bok som heter "Vad kostar verksamheen i din kommun?" Den går att beställa från SKL
 
 

2 kommentarer

  1. Förälder

    Blir helt förvirrad av allt. Varför kan det inte finnas ett blad där det står om olika saker och partiernas olika åsikter. Jag har absolut ingen aning vilka jag ska rösta på och som förälder orka man inte engagera sig så mkt! Fick ert blad och försökte se vad ni tyckte om vårdnadsbidraget men såg inget, eftersom vi är 2 föräldrar när våra arbeten inte går att kombinera och ha barnomsorg bara dagtid så fungerar det inte att båda arbetar. Så vars står ni när det gäller vårdnadsbidraget?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.