Dyrast i Vilhelmina??

I kommunen så har vi ett stort antal anställda per invånare i de stora och tunga verksamheterna..

I Sveriges kommuners och Landstings jämförelser kan vi jämföra oss med andra kommuner både då det gäller kvalitet och kostnader. I boken Vad kostar verksamheten i din kommun? kan vi utläsa följande:
Vilhelmina kommun har många anställda per invånare. Vi har 107 kommunalt anställda per 1000 invånare, Dorotea har 96,8, Storuman 86,4, Strömsund 93,4 och Robertsfors har 84,7. I Västerbotten är det bara Vännäs och Norsjö som har fler anställda per 1000 invånare. Av dessa är det i Vilhelmina 13,3 i förskola och barnomsorg där medlet för länet ligger på 10,7. I Västerbotten är det bara Vännäs som har fler anställda i förskola/barnomsorg än vi.
Av de 107 anställda per 1000 invånarna i vår kommun så är 26 anställda i skolan och 46,3 i omsorgen om äldre och handikappade. Där ligger vi högt på båda då medel i länet är 20,1 för skolan och 40,3 för omsorgerna.
Då det gäller kommunalskatt så ligger Vilhelmina på 22,90, det är på samma nivå som 8 andra kommuner i länet, där ligger Både Malå och Norsjö högre än de nio som har 22,90. Vi ligger alltså i linje med många andra kommuner i länet.
Sammantaget så kan man säga att vi har lagt stora resurser på personal i våra verksamheter och att vi har hög andel kommunalt anställda i kommunen.
Vi har en del att göra när det gäller skolan i Vilhelmina, både för att anpassa den utifrån antalet elever men även för att nå högre kvalitet och se till så att alla barn har godkända och bra betyg när de lämnar skolan. Det för att de ska kunna gå starka ut i livet och skapa den framtid de själva vill välja.
Skolan i Vilhelmina är dyrast per invånare i hela Västerbotten, Jämtland och i Västernorrland är det bara Bräcke som är dyrare. Vi har alltså stora resurser lagda på skolan. Då det gäller Gymnasiet så är det bara Vännäs som är dyrare än Vilhelmina i de 4 nordligaste länen! Hur ska vi kunna hitta en nivå där vi både kan ligga i nivå då det gäller kvalité och kostnad?
Vi har tidigare bloggat om äldreomsorgens siffror: ”Detta kan man utläsa vid jämförelser hur mycket kommunerna lägger ner i resurser per plats. En plats vid i Vilhelmina tex vid Åsbacka kostar 4 454 kr per invånare. I Dorotea kostar en plats 866 kr, i Storuman 1738 kr i Strömsund 2557 kr /invånare. Vilhelmina och Robertsfors lägger mest pengar på en plats i äldreomsorgen i Västerbotten. Det betyder att vi prioriterat och lägger stora delar av våra samlade resurser just på äldreboenden.
Om vi tittar på lokalkostnaderna så har Vilhelmina 8317 kr/ invånare i lokalkostnad. Dorotea har 7861, Strömsund 3652 kr/invånare och Storuman 5273 kr/invånare. Den enda kommun som är dyrare i lokaler i Västerbotten är Vindeln. Så vi har även höga lokalkostnader för våra äldreboenden, vi prioriterar bra lokaler.
Hemtjänsten är dyr för oss då vi har så stora avstånd. Då vi jämför oss med liknande kommuner så ligger vi ändå högt. Vilhelmina kostar hemtjänsten 169 503 kr per vårdtagare, Dorotea 92 394 kr/vårdtagare, Strömsund som har lika långa avstånd 107 960 kr/vårdtagare och Storuman 161 218 kr/vårdtagare. I Jämtland och Västerbotten är det bara Skellefteå som är dyrare än Vilhelmina. I Norrbotten bara Kiruna och Luleå som är dyrare. Vi lägger alltså även här ner stora delar av våra samlade resurser i kommunen.”
Du kan själv gå in och jämföra siffror på www.skl.se /jamförelser eller på www.oppnajamförelser.se
Jag har tagit siffrorna ur en bok som heter "Vad kostar verksamheen i din kommun?" Den går att beställa från SKL.

2 kommentarer

  1. Ullis

    Hej Maria

    Intressanta siffror. Vad är det som gör att en plats på Åsacka kostar 4454 kr medan en plats i Dorotea kostar 866 kr? Det är ju en kostnadsskillnad som är enorm.

  2. ivar

    Har du gjort någon analys på varför Vilhelmina är dyrast? Beror det på höga lönekostnader/många anställda/höga löner eller dyra kringkostnader/lokaler eller kanska dålig arbetsledning? Har du kollat varför det är höga lokalkostnader i V-ma är det större lokaler eller är det dyrare kvadratmeter pris pga ingen konkurrans. Jag tycker att hela jämförelsen haltar. Det skulle vara jämfört på arbetsför befolkning i åldern 20-65 så hade siffrorna blivit helt annorlunda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.