Kommunalrådet berättar om vecka 34

Måndag är det som vanligt måndagsmöte med alla ordföranden i alla nämnder där vi pratar om aktuella händelser och mer strategiska frågor. Idag träffar vi även kommunledningsgruppen och pratar bland annat om uppföljningen av de mål och den brukarundersökning som alla verksamheter ska göra i år för att vi ska se hur medborgarna upplever den kommunala servicen. Det är viktigt att mäta så att vi gör rätt saker.

Sedan jobbar vi med det budgetremissvar som ska lämnas in idag från alla partier. Vi i Alliansen har jobbat fram vårt svar tillsammans med stor möda och hårt arbete. Det är svårt då de pengar som finna inte räcker till allt det vi vill göra. Vi måste prioritera hårt och det känns på. Det ska bli spännande att se hur Socialdemokraterna och Vänstern prioriterar våra pengar liksom Politiskt alternativ. Det är ju samma pott vi har att fördela så det ska bli spännande att se hur de olika partierna prioriterar, väljer och väljer bort. Det är viktigt att väljarna får veta det före valet så de inte ”köper grisen i säcken”. Träffar en företagare som undrar om bygglov och pratar med en kvinna som funderar över soporna. På eftermiddagen har alla partier ett möte där vi pratar om de kommande debatterna, skolinformationer inför valet, valstugeområdet och annat gemensamt. På kvällen hämtar familjen gamla köksmöbler till vår valstuga i vår stuga i Badviken först och sen hem för att ha telefonmöte med Centerpartiet i länet.
Tisdag är det överläggning med Miljö och Byggnadsnämnden kring arbetet med Torget och Kittelfjäll. Ett bra möte där vi kommer en bra bit framåt. Sen jobbar jag, Åke och Karl-.Johan vidare med frågor kring destinationsarbetet där vi försöker ta fram spelregler för samarvbetet mellan det privata och det offentliga. Jobbar vidare med kompletteringar för ekonomin kommande år, läser siffror och tabeller och skriver till och om. Får del av de andra partiernas budgetförslag och blir både besviken och beklämd. Hur ska väljarna kunna välja parti när man inte vet hur de tänker prioritera pengarna i kommunen???
Jag bestämmer mig för att inte vara ilsken och besviken utan bestämmer mig för att ta ansvar för mitt eget arbete och inte lägga krut på att reta upp mig på andra. Tisdagkväll har jag intressanta samtal utifrån några frågor jag sänt ut till personer jag känner i olika myndigheter bla på Näringsdepartementet, Razormind och Tillväxtverket omkring tillväxtarbetet i kommunen. 
Onsdag är det kommunstyrelsens arbetsutskott där vi behandlar budgetremisserna, remisser på ägardirektiv för VIBO och Budget och Strategiplan. Tyvärr är det få som lämnat in svar och S har bara lämnat in en skrivning om budget, inte på de andra. Vi hade dock en enig uppfattning om hur vi ska arbeta vidare med denna budget som är den som det nyvalda fullmäktige ska jobba med nästa år. Det är två remisser till som är aktuella den enda handlar om plan för funktionshindrade och den andra om Skolutveckling. Har centerpartilunch i valstugan och jobbar sedan vidare med SKL s jämförelser och slås av att Vilhelmina har så stora kostnader i nästan alla områden oavsett vad som mätas. Det är få områden där vi inte ligger i topp. Det kan bara förklaras med att vi har många anställda utifrån verksamhet och befolkning. Det är det vi måste hantera för att få ekonomin i balans och det har nog de flesta insett vid det här laget. Det är bra att dessa jämförelser görs så att vi får en realistisk bild av våra verksamheter både då det gäller kostnad och kvalitet. Har samtal med en kvinna som söker fiskare på Blaikfjället och företagare som har frågor om planarbetet i kommunen både i centrum och i fjället och några andra samtal bland annat om debatter i TV om Inlandet vs Umeå mellan mig och Lennart Holmlund och en om flyget mellan Malå och Vilhelmina kommunföreträdare. På kvällen är jag en kort stund i valstugan, på stallet och på verkstan.
Torsdagmorgon börjar jag att med mailen och att sammanfatta vad jag vill säga ikväll på debatten, det kommer att bli korta inlägg så det gäller att veta vad man vill säga. Sen pratar jag med tillväxtverket om tillväxtarbetsstrategierna för destination Södra lappland och så pratar jag med Samhall som bytt lokaler och vi bokar en träff. Vi har en ny plan för höstens budgetarbete vilket gör att det ska till fler möten i nämnderna och vi kalibrerar denna plan.
Kl 10 hade jag ett telefonmöte med ”regeringen” där vi pratade om hur det vi prioriterat i Centerpartiets kommit med i valmanifestet för Alliansen. Det är en ynnest att få vara med i detta viktiga arbete. Utrymmet är begränsat för och regeringen är därför försiktig med spenderarutrymmet men jag känner mig nöjd då Centerpartiet vill prioritera glesbygden och landsbygden och att dessa prioriteringar har fått genomslag i Alliansens arbete. Jag slår mig för bröstet och tänker att det jobb man lagt ner får ett erkännande. Jag känner mig nöjd då allt arbete visar sig ge resultat. Tänk att mina tankar och min kraft kan resultera i en regerings politiska prioritering. Det känns stort!
Vi prioriterar sänkt restaurangmoms, och en landsbygdssatsning där maten är i fokus. Vi ska jobba vidare med både Matlandet Sverige och matkommunen Vilhelmina. Sen vill vi införa Supermiljöbilspremien och så den viktiga näringslivssatsningen för oss i norrland, en statlig fond för riskkapital som ska gå till att utveckla och stärka företagandet, Inlandsinnovation. Jihooo…..och Yes!
Sen är det valarbete i valstugan och Allsång med Gun Renman på torget och sen debatt med de andra 6 partierna på Folkets Hus på kvällen. Jag är nöjd med debatten som finns att se i efterhand på www.vilhelmina.se
Fredag Får ett sms på morgonen att Sofi och Robert åkt in till BB. Har lite svårt att koncentrera mig på valarbetet den här dagen. Som tur var så finns både Gunilla, Robert och Gunnar  och jobbar i vår valstuga. Får ett msm efter lunch med en bild av två underbara små barnbarn, lättad och lycklig och full med gråt av glädje fylls denna eftermiddag i valstugan. Visar nog med bilder på Kaspian och Alvina än jag pratar politik den här dagen.  Vi delar ut material och pratar med människor och på kvällen har jag en nostalgikväll med gamla tjejgänget på Lilla hotellet mede gamla album och skratt.
Lördag åker jag till Umeå för att vara med och välkomna Botniabanan till länet.  En härlig dag med mycket prat i olika frågor som Forskningsenheten, Nationalpark, flyget Inlandsbanan och Inlandsinnovation. Får mycket gjort den här dagen i de möten jag har. På kvällen festmiddag hos Landshövdingen med kungen som en av gästerna. En trevlig om än kall kväll då middaagen serverades ute i ett tält format större och klädkoden var kavaj, dvs kort ärmlös klänning…..Hurrv! Som tur var hade jag laddat handväskan med yllekofta, ylleschal och ylletröja. Rutinerad som man är. Fick låna ut en del av persedlarna till mina bordsdamer. En sen kväll med kungliga skojfriska tal och en hel del prat om valet och de viktiga frågorna för inlandet. Fick ihop en hel lista med ”to do” saker under kvällen.
Söndag: vaknar hos Lottakarin och Kristoffer som denna vecka fått en utmärkelse som ”en av Umeås bästa restauranger”, glädjer mig med dem i detta kramar om den sovande dottern och åker hemåt i störtregn. Eftermiddagen går åt till att tvätta, städa och ställa i ordning inför en intensiv vecka.
Näste vecka är det besök på måndag av en riksdagsman från länet och ett seminarium om skatter, skogs och jaktfrågor på måndagkväll. Tisdag är det möten och onsdag åker jag till Stockholm för att prata flyg, torsdag är det debatt i Umeå i tv och fredag ska jag vara på skolorna och i byarna. Lördag och söndag är det valarbete.

5 kommentarer

  1. ivar

    Hur blir det med soporna? Nu har soptunnan jag fått stått och skräpat i flera månader utan att få fylla sin uppgift.
    Centern´s valprogram ser lika ut som när du var liten. Varför förnyar de sig inte och erkänner att storstäderna är viktigaste området att satsa på, något som partiledningen har insett och gör.
    Du nämner att du välkomnar Botniabanan till länet. För över ett år sedan så skrev du i en blogg att vi skulle få persontrafik på Inlandsbanan året runt och att det skulle börja förra vintern. När början dom köra åretrunt trafik?

  2. Nils Karlsson

    Inte visste jag att Maria Kristoffersson sitter i regeringen. Telefonmöte med regeringen. Vilken bild har du av dig själv?

    Högmod går före fall.

  3. maria

    Ivar. innehållet har förändrats i valprogrammen likväl som tiderna har förändrats. Tiden står inte still och utvecklingen går framåt men värdegrunden är densamma. Soporna kommer att köra igång nu i höst, det har varit problem med sopbilarna. Annonsering kommer att ske om detta på kommunens hemsida och i Vilhelmina Aktuellt.

  4. maria

    Då det gäller telefonmöten så blir jag uppringd ibland för att vara med och ibland är det telefonmöten där alla kommunalråd är med. Jag är en ivrig påverkare i mitt eget parti och driver inlandfrågorna som jag själv tycker, framgångsrikt som Inlands Innovation. En styrka och en fördel är att jag har så goda kontakter med främst Maud men även med andra personer som jobbar intensivt med att driva landet och inlandet vidare.

  5. ivar

    Tack för svaren,Maria. Det är bra att du säger att värdegrunden för Centern är det samma nu som för 40 år sedan. Vid varje tillfälle som Centern har varit i maktpossition så har det försämras för landsbygden och makten har koncentrerats till storstadsområdena. Och det har dagtingats med gamla värderingar eller sakerna har dragits i långbänk i besluts ångest Allt för att utarma glesdygden och koncentrera kapitalet till kusten och södra Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.