Vilhelminas tillväxt tryggas när Centerpartiet får bestämma.

 

Starka företag är nyckeln för Vilhelmina, att bygga på de styrkor som finns både inom turismen, energiproduktion och livsmedel är några områden som Centerpartiet nu lyfter till en högre nivå som tillväxtfaktorer Norrlands inland.
 
Riksdagskandidat Helena Lindahl och Maria Kristoffersson Kommunalråd i Vilhelmina bjöd på lokalproducerad lunch och presenterade sitt punktprogram för ett Företagsammare Norrland med temat framåt eller bakåt.
 
De två miljarder som Maud nyligen gett besked om diskuterades och ett antal konkreta förslag hur penganra skulle kunna nyttjas togs fram som flygplats, anläggningar, liftar, vägar och privata satsningar inom både energi och turism. Vi ser stora möjligheter för vår region Södra Lappland i och med dessa medel som även Maud lyfte fram i partiledarutfrågningen.
 
Helena lyfte fram vikten av att jobba strategiskt med livsmedelsbranchen och vikten att stärka och underlätta för småföretagandet. Att kombinera småföretagande med en anställning diskuterades. En av besökarna berättade hur svårt det är att efterleva kraven från skattemyndigheten på kassaapparat när företaget är litet och tjänsterna levereras på andra ställen än en fast lokal tex. som jaktguide. Helena tar med sig denna fråga för att se till att man ska kunna skilja på krav för olika typer av företag. En annan fråga var från en företagare som nyss öppnat en privat förskola. Hon tog upp behovet av rådgivning även efter företagsstart. Helena berättar att Centerpartiet tagit fram ett förslag på rådgivningscheckar där företagaren kan köpa rådgivning för att utveckla företaget.
 
17 punkter presenterades för att få fler unga entreprenörer att våga se möjligheterna i eget företagande. De unga i Vilhelmina måste få bättre förutsättningar att våga tro på och utveckla sina idéer och bli företagare.  Att sänka momsen för frisörer och i restauranger skapar fler jobb för unga.  
 
Bättre mat i Vård Skola Omsorg skapar förutsättningar för starkare livsmedelsföretag i Vilhelmina där Vilhelmina kommun nu jobbar med att se vilka möjligheter som finns att dela upp upphandlingarna för att kunna stimuler lokala företag att vara med och kämpa för att vinna upphanlingar. Att handla lokalt är en förutsättning för lokala företags möjligheter att utvecklas och få lönsamhet där kommunen ska vara ett gott exempel. Lokal livsmedelsupphandling och andra lokala upphandlingar av varor och tjänster är en tillväxtmotor för det lokala näringslivet.  
 
En mycket trevlig höstdag i den soliga skolparken där många passade på att lyfta de frågor de ser som viktiga.

En kommentar

  1. Tommy Streling

    Alla de motioner som ambitiösa centerriksdagsmän har skrivit till riksdagen, kring att utreda återbäring från vattenkraften, har kastats i papperskorgen. Vad har Maud Olofsson till svar varför så skett?

    En återbäringsmodell, likt den norska, kan innebära 5-6 miljarder om året. Man skulle delvis kunna använda fastighetsskatten från vattenkraftverken och/eller pålägga vattenbruksavgift (som även kan gå till att uppfylla vattendirektivet och fiskvandringsvägar enligt riksdagsbelsut 2006) med tex 5 öre/kWh.
    Vad är en innovationsfond på 2 miljarder i sammanhanget, jo ett hån mot inlandet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.