Kvinnors företagande måste öka

Centerpartiet och jag tycker det är bra att nya företag har fått möjligheten att skapas i Vilhelmina. RUT har enligt VK gett förutsättningar för flera företag att utvecklas i vår lilla kommun. Vi i Centerpartiet vill också att alla över 75 år ska få ”fria” hemtjänsttimmar som ett sätt att få en enklare vardag för äldre och för att fler ska kunna starta företag. 

Örebro kommun har infört att alla över 75 år rätt till åtta timmars servicetjänster som snöskottning, städning, baka bullar etc utan biståndsbedömning. De äldre får även  själva välja vem som skulle komma till deras hem. man kan välja kommunen eller något av de 30 företag som startades. De företag som startades drivs av kvinnor. Det är alltså inte internationella koncerner som bedriver denna verksamhet.

Jobb skapas framför allt av mindre företag och av människor som drivs av en dröm om ett eget företag. Det är vår skyldighet som politiker att skapa förutsättningar för att mindre företag ska kunna starta. Företag som driver på utvecklingen och som skapar mervärde för både brukare och företagaren själv som kan påverka coh driva sina ideer och utforma sitt företag utifrån det man själv tror på.

För mig som centerpartist går alltid kvalitet före ideologiska låsningar. Genom att människor själva får välja till och välja bort är förutsättningarna bättre för att de behov man upplever sig ha blir tillgodosedda.  För Centerpartiet är det självklart att du själv ska kunna definiera dina behov och själv skall få bestämma vem som skall tillgodose dem. För oss är det kvalité.

3 kommentarer

  1. Tommy Streling

    För mig är det en ideologisk låsning att utvalda branscher ska subventioneras på bekostnad av att arbetsgivaravgifter generellt inte sänks. Alliansen höjde egenavgifterna för småföretagare efter regeringsskiftet, hur ser du på det?

    Börja med att sänk arbetsgivaravgifter för ALLA småföretagare (0-9) och låt reformen sedan inkludera större företag successivt. Att skapa en kvinnofälla för traditonella kvinnosysslor är det sista jag vill se. Stötta ALLA tjänsteproducerande företag så kommer det ”kvinnliga” företagandet öka ska du se. Skrota RUT och ROT och sluta diskriminera övriga branscher

  2. Tommy Streling

    forts.
    Din syn är definitivt tveksam från ett jämställdhetsperspektiv. Den ”rätta” vägen är tydligen kvinnor som ska starta eget i traditionellt sett kvinnliga sysslor. Att bara kvinnor startade eget (Örebro) bekräftar misslyckandet där könsroller snarare förstärks. Varför nämns aldrig män i den här branschen? Är män inte naturliga i hemtjänsten? Ser du inget problem med att så få män är i hemtjänsten?

    Var är kommunenen jämställdhetsarbete i den frågan? Har man lyckats, vad vill du förändra och hur?

    Att kvinnor t varje pris ska starta hemtjänstföretag är för mig en ideologisk låsning

  3. Maria Kristoffersson

    Det har allt för länge varit så att företagande är förbehållet manligt dominerade branscher, det vill Centerpartiet ändra på. Att jämställdhet kräver åtaganden är vi alla ense om och vi som driver politik måste våga ta ansvar för att öka kvinnors möjligheter och inse att det skpar motstånd då det på ett eller annat sätt drabbar den idag priviligerade gruppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.