Kommunalrådet berättar om vecka 36

Måndag: Har politisk ledningsgrupp på morgonen där vi planerar veckan, pratar budget och ger direktiv i olika frågor. Är i valstugan på eftermiddagen och träffar bland annat Elin som jag jobbade tillsammans med som städerska på Volgsjö skola när jag var 16 år. Hon påminde mig om hur kul vi hade det tillsammans, Anka, Kerstin, Barbara, Elin och jag. Träffar även Yngve som jag satt bredvid när jag kom in i kommunstyrelsen som 25 åring, han minns att jag var ambitiös och försökte få min röst hörd redan då. Kul att få dessa flashbacks. Pratar med ett företag i fjället som nästa år får charterturister varje vecka från Tyskland. Så otroligt roligt och så skönt att det börjar rulla på lite snabbare.

Har möte med alla kommunalråd i de kommuner som stiftat Södra Lapplands Forskningsenhet och den utvärderare som jobbat på vårt uppdrag. Ett tufft och svårt möte som både var framåtsyftande och slutpunkt för verksamheten som den ser ut idag. Nu jobbar vi vidare mot att få forskning och utveckling i inlandet i samarbete med Region Västerbotten och Äldrecentrum. Vi vill utveckla och ta vara på den kompetens, erfarenhet, den forskning och de nätverk som finns från de år forskningen pågått. Vi vill även få forskningen och utvecklingen verksamhetsnära och för att direkt ge effekt på att anpassa kommunerna utifrån de utmaningar som finns då det gäller tillväxt, miljö och demografi.
 
Tisdag: Har på morgonen inbokade möten i valstugan med elever från Hembergsskolan och även elever från Volgsjö skola hälsar på. Jobbar sedan med ärenden inför morgondagen och de uppgifter som gårdagens styrelsemöte gav där jag får hjälp av kommunens tjänstemän. Skriver dagordning till nästa 10 kommun möte som jag är ordförande för som är i Sorsele i oktober.
Träffar en person som varit på debatten och som blivit besviken på mig då jag sagt att det är 47 % av alla som jobbar i kommunen som är anställda av Vilhelmina kommun och att de 53 % som jobbar för andra arbetsgivare ska betala in skatt för att driva kommunen. Det är svårt att lägga orden rätt samtidigt som man vill att all ska förstå. Jag ber om ursäkt för hur jag lade fram detta, det var inte meningen att skuldbelägga någon. Jag ville få fram att det är viktigt att vi får fler människor som jobbar för att få in mer pengar för att klara välfärden, det räcker inte med 53 %, det måste vara en större andel.
Prognosen för ekonomin tom augusti börjar ta form och det är bra att vi får se hur vi ligger till. På eftermiddagen är jag i valstugan och fortsätter att förbereda ärenden samtidigt som jag pratar med besökare. Får flera samtal från tidningar och tv om den samiska integreringen i våra skolor där det hänt något jag inte känt till.
 
Onsdag: Vid dagens sammanträde har kommunstyrelsen beslutat att vidta ett antal åtgärder för att påskynda utvecklingen och tillväxten i kommunen samt för att öka kommunens attraktionskraft. Både då det gäller utveckling inne i tätorten, i byarna, i fjälldalarna samt för flyget. Arrendatorerna efter Magasinsgatan som under många långa år velat köpa sina tomter får nu köpa dessa och förätning av tomterna inom området ska ske. Kommunstyrelsen ställer sig positiva till markbyten vid utbyggnad av flygplatsen. Anslutningsavgifterna föreslår kommunstyrelsen att de ska vara på samma nivå i hela kommunen. Upphandlingen för att ta emot ensamkommande flyktingbarn görs om då beslutet överklagats och vi gjort fel. Socialdemokraterna reserverar sig mot detta beslut. Vi kom överens om att riva Åsgatan, vita längan men att försöka sälja Regnbågen och se om nån vill köpa det annars rivs även det.
Vid Baksjötjärn dras en ny skoterled och en rid och promenadväg dras i området för att göra det tillgängligt för friluftsliv och för säkrare ridvägar för ridskolan. Kommunstyrelsen säljer mark till Folkes Bil vid södra infarten. Kommunstyrelsen ger direktiv för en ny livsmedelsupphandling där lokala butikers möjligheter att vinna anbud ökar då vi kan godta en kostnadsökning med 20 % för de lokala butikerna. Detta då butikerna får allt svårare att överleva ute i byarna och behöver fler kunder för att få bärighet. Om kommunen kan köpa mat till skolor och förskolor i byarna stärks de lokala butikernas möjligheter att ge service till de som bor utanför tätorten.
Kommunstyrelsen bjuder in kronprinsessan och prins Daniel till att besöka de skolor som sände presenter till deras bröllop Volgsjö, Saxnäs och Dikanäs skolor. Kommunstyrelsen ger även i uppdrag till KUN att ta fram en konkret och tydlig plan som ska redovisas tillbaka till KS för hur skolan ska jobba med kvalitetsmålen för att nå dessa. Kommunstyrelsen beslutar även att jobba vidare med Budget och strategiplan för att forma en långsiktigt hållbar planering av strategi och budgetarbetet över blockgränserna. Detta var den sista kommunstyrelsen inför valet 2010 och vi önskar varandra en god valrörelse.
Under lunchen så hade vi besök i valstugorna från Strandskolan och jag hade flera samtal från media omkring den samiska integreringen och på kvällen ringde TV om livsmedelsupphandlingen.
 
Torsdag: Rensar mail och skriver på papper på morgonen. Den bästa tiden är före kl 8.00 på morgonen, då får jag mest gjort då telefonen är tyst och kommunhuset är relativt tomt. Träffar sedan ett antal företagare på Stenmans morgonfika där vi pratar om vikten av att handla lokalt, jag berättar in Inlandsinnovation och destinationsarbetet. Vi pratar om gruvor, vindkraft och om satsningar på infarten och samhällsbilden. En trevlig fikastund. Har sedan ärendegenomgång inför kommande vecka och planerar för budgetberedningen. Pratar med Västerbottensnytt om den samiska integrationen i fjällskolorna och om byabutikernas framtid och den livsmedelsupphandling vi vill göra. Pratar om delårsbokslutet som idag ser mycket bra ut, det ser ut som om ekonomin ska hålla även detta år och det känns otroligt skönt. Det är dock inte över med besparingar utan nästa år kräver rejäla hårdhänta ekonomiska åtaganden. Så enkelt är det inte.
Har flera långa och intensiva samtal från företagare i fjället, både de som tycker vi tog beslut igår och de som tycker det är mindre bra beslut. Har besök i valstugan på eftermiddagen från Hembergsskolan och sätter upp valaffischer som blivit nedrivna under natten.  På kvällen är vi i valstugan och pratar med folk och dricker kaffe.
 
Fredag:  Idag har jag telefonmöte med Andreas Carlgren på morgonen och pratar om kärnkraft, vi ska inte satsa en enda statlig krona på kärnkraft och vi är säkra på att det inte blir någon utbyggd kärnkraft. Vi ska satsa på det förnybara kraftfullt och kärnkraften är ingen bra ekonomisk affär vilket syns nu i Finland. Vi pratar även om att det är så lite diskussion om vad vi kan använda de två miljarderna till inlandet till i inlandsinnovation där energi är ett viktigt område liksom turism. Vi pratar även om äldrefrågorna och jag ska undersöka hur det ser ut hos oss efter de inlåsningar och personallösa bilder som visades på TV i veckan.
Idag så bjuder vi på lunchsoppa och pratar företagarfrågor vid valstugan. Helena Lindahl som är vårt andranamn på riksdagslistan kom och berättade om det punktprogram som finns för företagande i Norrland. Vi berättar om Inlandsinnovation och om de planer som finns för näringslivsutvecklingen i Vilhelmina. Delar ut flygblad och pratar med medborgare och skolelever från Hembergsskolan som kommer för att ta reda på vad vi tycker i olika frågor.
 
Helgen är det valarbete. Nu är det bara 7 dagar kvar! Valrörelsen är het och 88 % av medborgarna pratar om politiken enligt de mätningar som gjorts. Företagande och jobb är fokusfrågan som folk märker mest. Allt fler blir positiva till Centerpartiet och fler tror att det kommer att gå bra för oss i valet. Vi är på hugget, vi visar på de viktiga frågorna och vi talar om de utmaningar som finns och visar vägar framåt. 
 
Centerpartiet gör skillnad, det företagsamma, det gröna och det varma partiet!
Hör gärna av dig för frågor via mail; [email protected] eller telefon 070-371 49 09

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.