Ministerbesök idag

Efter en dag med företagsbesök så kör jag ut och väntar in regeringsplanet med ministern. Hon och hennes följeslagare från departementet och jag åker i min bil och Säpo får åka med Johan in till tingshuset där ett 35 tal företagare möter upp. Ett härligt gäng.

Jag inleder och berättar om arbetet för att skapa tillväxt i regionen, Johan tar vid för att prata om hur vi jobbar med flyget. Fullständig ansökan för en ny flygplats ska vara klar till årsskiftet. Vi jobbar åxå med att få till anslutningsflyg morgon och kväll samt att skapa partnerskap för detta. Yvonne från Borgafjäll berättar om arbetet för destinationsbolaget som ska jobba med paketering, marknadsföring och försäljning av en exportmogen destination.
 
Bo Hansen berättar om Kittelfjäll och en exploateringen som är i full gång, Patrick Willems berättar om incoming arbetet som Magic Lapland driver framgångsrikt, tyvärr kan inte de större flygplanen landa här. Patrick har under många år sett tilla tt turister gästat regionen. Sara berättar om Hotell Wilhelmina, Visit Vilhelmina och behoven de ser av infrastruktur,
 
Vi har jobbat med Tillväxtverket, Vist Sweden och Näringsdepartementet. Södra Lappland har stora resurser att utveckla och infrastrukturen är basen för detta.
 
Stefan berättar om Saxnäsgården och den charterturism som kör igång nu och de planer de har för sin anläggning och sin destination, Robert berättar om Middagskullen och de ambitioner de har av att handla lokalt för att skapa tillväxt i sin exploatering, Åke Olofsson Vilhelmina Taxi berättar om de tusentals resenärer de skjutsar till vår destination varje år och behovet av vägar.
 
Det är ett 35 tal företagare som kommit till denna träff trots det extremt korta varslet. Därtill tjänstemän och politiker från de fyra kommunerna som samarbetar.
 
Åsa blev imponerad och sa att det var väldigt tydligt att vi lyfter fram helt andra kriterier för varför flyget är så viktigt än vad som varit grundande för rikstrafikens upphandlingar. Vi ser framtidens möjligheter och driver på dem. Hon lyfter fram behovet av samarbete mellan det privata och det offentliga och hon är glad över att ha fått så många goda exempel på utvecklingsarbete som sker i vår region.
 
Vi visade att vi är eniga, tydliga och har en gemensam vision. Tidningarna var på plats så de fick en pratstund med ministern vid valstugorna. Sen skjutsade jag henne och de andra tillbaka till Sagadal för vidare färd mot huvudstaden.
 
Jag vill verkligen tacka alla er som var med och gav er bild av vår verklighet, att vi var så eniga, positiva och såg en så gemensam och tydlig vision för vår region. Det är enormt viktigt att det är näringslivet som driver på och inte bara ettriga politiker..
 
Bra jobbat!!!  Nu ska vi börja planera hur vi ska nyttja de 2 miljarderna!

 Åsa och Yvonne i min SAAB!

2 kommentarer

  1. Lars Eliasson

    Maria.
    Det var kul att Åsa Torstensson kom hit och informerade sig om vad som är på gång. Infrastrukturen är en nyckel för utvecklingen. Vill bara påpeka att Magic Lapland drar en stor mängd turister till Vilhelmina som kommer med reguljärt flyg. Problemet är stora grupper i charterplan som inte kan landa i Vilhelmina.Ännu.

  2. steppenwolf

    När kommer DSL få demokratisk insyn? När allt är klappat och klart och bolagiserat!?
    Kul alla handplockade företagare är med. Den som kritiserar nåt efteråt måste bli motvallskäring. För fpl måste fixas. Lite väl mkt förstudiekänsla över alltsammans.
    Men gör det rätt nu. Ta beslut och varför inte ta ett om ny flygplats!! Det brukar man börja med. Varför har kommun glömt det??
    En liten blänkare, Åsa T var här för några månader sen, har nåt förändrats sen dess? Kommer 5 dar innan valet, hmm lätt genomskinligt. Aviserat till C-kojan men stormöte i Tingshuset med hela trojkan. Slutspel….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.